18/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη Βουλή τροπολογίες του ΚΚΕ

      Pin It

Του Χάρη Ιωάννου 

 

Προ των ευθυνών τους για το θέμα της ΕΡΤ τίθενται σήμερα τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να συζητηθεί και η τροπολογία του ΚΚΕ η οποία προβλέπει την κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία μπήκε λουκέτο στη δημόσια τηλεόραση.

 

Πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αν η τροπολογία απορριφθεί, άλλη μία αντίστοιχη έχει κατατεθεί –επίσης από το ΚΚΕ- και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος (για το Κτηματολόγιο), το οποίο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια Τετάρτη και Πέμπτη. Με μια διαφορά: υπουργός ΠΕΚΑ είναι ο Β. Λιβιεράτος, καθηγητής από τη Θεσσαλονίκη και επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου .

Καθοριστικό στοιχείο

 

Αυτό αποτελεί καθοριστικό στοιχείο, διότι βάσει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας οι τροπολογίες είναι δύο ειδών: οι κυβερνητικές, οι οποίες κατατίθενται από τους υπουργούς και ψηφίζονται όπως τα νομοσχέδια, και οι βουλευτικές, όπως αυτή του ΚΚΕ. Για να διεξαχθεί ψηφοφορία για μια βουλευτική τροπολογία, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πει ο υπουργός ότι την κάνει δεκτή, αλλιώς μένει στα αζήτητα.

 

Δεν περιμένει βέβαια κανείς ότι ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος (Ν.Δ.) θα τη δεχτεί, όμως ο κ. Λιβιεράτος, αν και εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, έχει τη δυνατότητα να την κάνει δεκτή και να βάλει «φωτιά» στην κυβέρνηση. Ειδικά αν έχει την έγκριση από την Ιπποκράτους…

 

Αν αυτό συμβεί, τότε με βάση την αρχή της δεδηλωμένης η τροπολογία περνάει και η ΠΝΠ ακυρώνεται. Αν η Νέα Δημοκρατία θέλει να αντιδράσει, ο μόνος τρόπος είναι το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Οι 125 «γαλάζιοι» βουλευτές δεν είναι όμως αρκετοί για να απορριφθεί, δημιουργώντας έτσι ένα κοινοβουλευτικό «βατερλό» για τον πρωθυπουργό.

 

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι το σημερινό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας είναι μια… πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία τροποποιεί μια άλλη… πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ρυθμίζει θέματα που αφορούν το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».

 

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει την ίδια τροπολογία και στα νομοσχέδια της ερχόμενης εβδομάδας. Παράλληλα έχουν κατατεθεί και τρεις προτάσεις νόμου που προβλέπουν την κατάργηση της ΠΝΠ για την ΕΡΤ (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ΑΝ.ΕΛΛ.), όμως η πρόταση νόμου (σ.σ. δηλαδή, νομοσχέδιο βουλευτών ή της αντιπολίτευσης) ως διαδικασία είναι χρονοβόρα, καθώς πρέπει η κάθε μία να προγραμματιστεί κάποια στιγμή για να εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, να συζητηθεί και κατόπιν να πάρει τον δρόμο για την Ολομέλεια, ίσως και στις αρχές του… 2014.

 

 

 

Scroll to top