18/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν πουλάτε σε καλή τιμή»

      Pin It

Η γενική διευθύντρια της EBU, Ινγκριντ Ντελτρέν, μίλησε για «καταστροφή της αξίας» των δικαιωμάτων μετάδοσης των αθλητικών διοργανώσεων που έχει η ΕΡΤ

 

Του Ν. Ασημακόπουλου

 

Από το βράδυ του Σαββάτου ο ΣΚΑΪ μεταδίδει επιλεκτικά παιχνίδια από το ποδοσφαιρικό Κύπελλο Συνομοσπονδιών, το οποίο γίνεται στη Βραζιλία. Για να εξασφαλίσει η ΕΡΤ τα δικαιώματα μετάδοσης αυτής της διοργάνωσης, μαζί με εκείνα του Μουντιάλ U-20 που αρχίζει στις 21 Ιουνίου στην Τουρκία με συμμετοχή της Εθνικής μας, είχε πληρώσει περίπου 1 εκατομύριο ευρώ.

 

Εδώ υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που δεν την ξέρει ο πολύς κόσμος. Τα συμβόλαια που έχει υπογράψει η δημόσια τηλεόραση για να αποκτήσει τις δύο αυτές διοργανώσεις δεν επιτρέπει μεταπώληση των αγώνων σε ιδιωτικό κανάλι. Ομως ο ΣΚΑΪ μπορεί, όπως λένε, να αγοράζει και να μεταδίδει (π.χ.) το Βραζιλία – Ιαπωνία, το Ιταλία – Μεξικό και διάφορα άλλα ματς από τη στιγμή που η δημόσια τηλεόραση δεν έχει τη δυνατότητα να εκμπέμψει.

 

Μάλιστα η εικόνα που παίρνει το κανάλι του Αλαφούζου είναι μέσω ξένων καναλιών, με περιγραφή στα γερμανικά ή στα ιταλικά που ακούγεται… από το βάθος!

 

Οσο για το ποσό που κοστίζει το κάθε ματς, φτάνει σύμφωνα με πληροφορίες (αφού καμιά επίσημη ανακοίνωση δεν έχει βγεί…) τα 15 χιλιάρικα. Στην κρίση του καθενός αν είναι πολλά ή λίγα…

 

Το θέμα τού πόσο και πώς πωλούνται τα δικαιώματα των αθλητικών μεταδόσεων από τη στιγμή που η ΕΡΤ δεν είναι σε θέση να βγάλει το δικό της πρόγραμμα έθεσε πριν από λίγες μέρες η γενική διευθύντρια της EBU, Ινγκριντ Ντελτρέν:

 

«Είπαμε ότι είναι αντιδημοκρατικός ο τρόπος που αυτό συνέβη (σ.σ. το κλείσιμο της ΕΡΤ) και ουσιαστικά αντιεπαγγελματικός, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν πάντα σε ένα ραδιοτηλεοπτικό φορέα πλήθος συμβατικών υποχρεώσεων. Οχι μόνο παραγωγές, αλλά και αθλητικά δικαιώματα.

 

Κι ακόμη: «Εκλεισε ένας οργανισμός με συμβατικές υποχρεώσεις και αθλητικά δικαιώματα την τελευταία στιγμή. Αρα δεν είσαστε σε θέση να πουλήσετε σε πολύ καλή τιμή. Ετσι αυτό που πραγματικά συμβαίνει σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία είναι η καταστροφή της αξίας τους».

 

Ο ΣΚΑΪ μετέδωσε επίσης την περασμένη Τετάρτη τον τρίτο τελικό των πλέι οφ του μπάσκετ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό. Εκεί άνοιξε ο δρόμος για να αρχίσει να παίρνει το ίδιο κανάλι και ποδοσφαιρικές μεταδόσεις από τη δημόσια τηλεόραση.

 

Οπως γράψαμε και τις προάλλες, αγόρασε το συγκεκριμένο μπασκετικό παιχνίδι με 80 χιλιάδες ευρώ περίπου, τη στιγμή που η ΕΡΤ στο ενδεχόμενο μετάδοσης είχε μαζέψει κάπου 100 χιλιάδες ευρώ από διαφημίσεις, ενώ περίμενε τη μέρα του αγώνα ένα ακόμη πακέτο ύψους 100 χιλιάδων -απ' όσο έλεγαν οι άνθρωποί της.

 

Το συνολικό ποσό με το οποίο η ΕΡΤ είχε αγοράσει τα μπασκετικά παιχνίδια πρωταθλήματος του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού φτάνει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

 

 ———————————-

 

Στο Eurosport το Μουντιάλ Κ-20

 

Είτε καταφέρει η ΕΡΤ να βγάλει πρόγραμμα στον αέρα ώς την Παρασκευή είτε όχι, θα μπορούμε να δούμε το Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων, με ποδοσφαιριστές Κ-20, από το Eurosport και το Eurosport 2.

 

Αυτό σημαίνει πως μέσω των δύο συνδρομητικών καναλιών, δηλαδή της Nova και του ΟΤΕ, θα έχει κάποιος τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τα παιχνίδια στα οποία συμμετέχει και η εθνική μας ομάδα.

 

Οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 21 Ιουνίου και ο κόσμος θα έχει τη ευκαιρία να παρακολουθήσει από τα τουρκικά γήπεδα μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα που υπάρχουν στον κόσμο. Το τρόπαιο διεκδικούν 24 ομάδες.

 

Η Εθνική μας εξασφάλισε για πρώτη φορά τη συμμετοχή της σε τελική φάση, ενώ είχε φτάσει πέρσι μέχρι τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

 

Κληρώθηκε στον 4ο όμιλο και θα αντιμετωπίσει κατά σειρά το Μεξικό (22 Ιουνίου), το Μάλι (25 Ιουνίου) και την Παραγουάη (28 Ιουνίου), με στόχο την πρόκριση στη φάση των «16».

 

Το Eurosport και το Eurosport 2 θα προσφέρουν στους τηλεθεατές τη διοργάνωση στο σύνολό της με ζωντανές μεταδόσεις από τα γήπεδα της Τουρκίας, με συνέπεια η συνολική παρουσία του Παγκόσμιου Κυπέλλου Νέων στα δύο κανάλια να ξεπεράσει τις 80 ώρες μετάδοσης.

 

Ο τελικός θα γίνει στις 13 Ιουλίου στο «Αλί Σαμί Γεν» της Κωνσταντινούπολης.

 

 

Scroll to top