ΗΠΑ Οι αρχές δημοσιοποίησαν τα ονόματα 46 επ' αόριστον κρατουμένων στο Γκουαντάναμο -χωρίς να έχουν δικαστεί ή να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες- ύστερα από πιέσεις από ΜΜΕ και φοιτητές Νομικής του Γέιλ
Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Υποκύπτοντας στις έντονες πιέσεις των εφημερίδων «New York Times» και «Miami Herald», αλλά και μιας ομάδας φοιτητών της Νομικής του Πανεπιστημίου του Γέιλ, οι οποίοι κατέθεσαν μήνυση εναντίον του, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας υποχρεώθηκε τελικώς να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των 46 κρατουμένων στις φυλακές του Γκουαντάναμο, τους οποίους πρόκειται να συνεχίσει να κρατεί δέσμιους επ' αόριστον, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και χωρίς να έχουν δικαστεί, επειδή, όπως υποστηρίζει, είναι πολύ επικίνδυνοι για να αποφυλακιστούν, ενώ δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά.
Αν και τη χαρακτήρισαν ετεροχρονισμένη, οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαιρέτισαν τη δημοσιοποίηση της λίστας, καταγγέλλοντας, πάντως, την επ' αόριστον κράτηση χωρίς να προηγηθεί δίκη. Στον επίμαχο κατάλογο βρίσκονται τα ονόματα 26 πολιτών από την Υεμένη, 12 από το Αφγανιστάν, τριών από τη Σαουδική Αραβία, δύο από το Κουβέιτ, δύο από τη Λιβύη, ενός από την Κένυα, ενός από το Μαρόκο και ενός από τη Σομαλία. Δύο από τους Αφγανούς πέθαναν αφότου συντάχθηκε η λίστα, θάνατοι που αποδίδονται σε αυτοκτονία και ανακοπή αντιστοίχως. Ετσι, 11 χρόνια μετά τη δημιουργία του κολαστηρίου, 46 από τους 166 κρατούμενους παραμένουν σε καθεστώς επ' αόριστον κράτησης.
Επικριτικός ήταν στις δηλώσεις του μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας ο Ζικ Τζόνσον, διευθυντής του αμερικανικού Προγράμματος Ασφαλείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «όπως προβλέπεται από τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει είτε να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος όλων των κρατουμένων και να έχουν μία δίκαιη δίκη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, είτε να αφεθούν ελεύθεροι». Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τη δέσμευσή του ότι θα διορίσει ένα συμβούλιο το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με το έργο της τακτικής επανεξέτασης της υπόθεσης των επ' αόριστον κρατουμένων, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν το έχει κάνει πράξη.
«Πλήγμα για τη Δημοκρατία»
Θυμίζουμε ότι το κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2002 με στόχο τη μεταφορά εκεί υπόπτων στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών στο εξωτερικό για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Πρόσφατα, ο Μπαράκ Ομπάμα το χαρακτήρισε πλήγμα για τη δημοκρατία και δεσμεύθηκε επανειλημμένως να το κλείσει, κάτι το οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί, αλλά ούτε φαίνεται ότι θα γίνει τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.
Πάντως, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν προκαλέσει οι πολλαπλές εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου για κλείσιμο των φυλακών υψίστης ασφαλείας ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι διόρισε τον Κλίφορντ Σλόαν στη θέση του ειδικού απεσταλμένου, αρμόδιου για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο. Σκοπός του Σλόαν είναι να συντονίσει από κοινού με άλλες κυβερνήσεις τις προσπάθειες για να μεταφερθούν οι κρατούμενοι από τη φυλακή-έμβλημα των ΗΠΑ σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα και το κολαστήριο τελικώς να κλείσει. Μέχρι να γίνει αυτό, ο Σλόαν θα εργαστεί προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον επαναπατρισμό 86 κρατουμένων, για τους οποίους έχει κριθεί ότι μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες φυλακές ή να απελευθερωθούν.
Ο Σλόαν είναι δικηγόρος και συνέταιρος σε μια ιδιωτική δικηγορική εταιρεία, ενώ υπήρξε εκδότης του διαδικτυακού περιοδικού «Slate» την περίοδο 2005-08. Εχει εργαστεί ως σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί Κλίντον και νομικός σύμβουλος του υπουργείου Δικαιοσύνης αρμόδιος για την εκδίκαση εφέσεων επί των ημερών του Τζορτζ Μπους τζούνιορ.