20/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρύθμιση με… πανωτόκια

      Pin It

ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΚΑ

 

Του Τζώρτζη Ρούσσου

 

 

getFi123le

Ανοίγει η διαδικασία για τη ρύθμιση των οφειλών στο ΙΚΑ με βάση τη μνημονιακή ρύθμιση που αποκαλείται ρύθμιση «νέας αρχής».

 

Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση εκτείνεται έως τις 30.6.2017, όποιος οφειλέτης ενταχθεί άμεσα θα τύχει της αποπληρωμής της οφειλής του σε 48 δόσεις, ενώ όσο πλησιάζει ο Ιούνιος του 2017 τόσο θα μειώνονται και οι μηνιαίες δόσεις.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση της «νέας αρχής» υποβάλλεται μόνο μία φορά σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα έως τις 30.6.2017, με εξαίρεση την εφάπαξ εξόφληση της ρύθμισης η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί υποχρεωτικά μέχρι το τέλος Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

 

Βέβαια ο εργοδότης που θέλει να ενταχθεί θα πρέπει να καταβάλει όλες τις οφειλές για το έτος 2013, ενώ όσα χρωστά μέχρι τις 31.12.2012 κεφαλαιοποιούνται και αποδίδονται με υψηλότατο τόκο. Συγκεκριμένα οφείλεται τόκος 8% που προσαυξάνεται με το εκάστοτε σταθερό επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ (τώρα 0,75%).

 

Εκπτώσεις

 

Ετσι, του εκτιμητή επιτρέποντος, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να καταβάλει την οφειλή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με εκπτώσεις επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων, που έχουν ως εξής:

 

-25% εάν το χρέος εξοφληθεί μέχρι 30.6.2017,

 

-30% εάν εξοφληθεί μέχρι 30.6.2016

 

-35% εάν εξοφληθεί μέχρι 30.6.2015

 

-40% εάν εξοφληθεί μέχρι 30.6.2014

 

-50% εάν εξοφληθεί μέχρι 1.7.2013.

 

Επίσης, μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση «νέας αρχής» δεν επιτρέπεται η μετάβαση στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Εφόσον ο οφειλέτης υπαχθεί τελικά στη ρύθμιση και επιθυμεί σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις της ρύθμισής του, θα τύχει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, κατά ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται.

 

Το ύψος της μηνιαίας δόσης για οφειλές έως 5.000 ευρώ δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 50 ευρώ. Πάντως όσοι οφείλουν περισσότερα από 5.000 ευρώ για να υπαχθούν θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους σε συντομότερο χρόνο, με λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το εισόδημά τους, την ακίνητη περιουσία τους και το σύνολο των οφειλών τους. Επιπρόσθετα για οφειλές από 75.000 ώς 300.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει επιπλέον να προσκομίζει βεβαίωση από ανεξάρτητο εκτιμητή περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων. Τέλος, για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ ο οφειλέτης υποχρεούται να παράσχει και εγγυήσεις (προσημειώσεις, υποθήκες κ.λπ.) ίσης αξίας με τη συνολική οφειλή. Η αξία της εξασφάλισης θα καθοριστεί από τον τρίτο εκτιμητή. Ο ρόλος του εκτιμητή είναι να εξετάσει όλες τις υποχρεώσεις του οφειλέτη προς το κράτος και προς τρίτους, την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, καθώς και τα αποτελέσματα επί της αναμενόμενης ρευστότητας από την ενδεχόμενη υπαγωγή του οφειλέτη σε άλλους διακανονισμούς με το Δημόσιο ή με ιδιωτικούς φορείς.

 

…………………………………………………………………………..

 

Kαλύπτει τις ανάγκες του με «τράκες»

 

Με δανεισμό από άλλα πιο εύρωστα Ταμεία καλύπτονται οι ανάγκες του ΙΚΑ, την ίδια ώρα που τα συνολικά χρέη προς το Ιδρυμα λόγω καθυστερημένων ασφαλιστικών εισφορών φτάνουν τα 7,9 δισ. ευρώ. Οπως παραδέχεται ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, σε γραπτή απάντησή του στη Βουλή προς τον ανεξάρτητο βουλευτή Κ. Μαρκόπουλο, τα δάνεια του ΙΚΑ από το ΤΑΠ-ΔΕΗ και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ανέρχονται σε 390 εκατ. ευρώ (στοιχεία Απριλίου 2013), ενώ μερικούς μήνες πριν, τον Σεπτέμβριο του 2012, έφταναν τα 220 εκατ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τα ταμειακά διαθέσιμα του Ιδρύματος στις 31.3.2013 έφταναν τα 225,26 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τους στόχους που είχαν τεθεί στον προϋπολογισμό του, για το α' τρίμηνο του 2013 παρατηρείται αύξηση στα έσοδα κατά 8,23%, αλλά και αύξηση δαπανών κατά 8,25%.

 

Αναφορικά με την… τράκα από τα άλλα Ταμεία, ο υπουργός σημειώνει πως πρόκειται για δανεισμούς μικρής διάρκειας, κατά μέσο όρο δύο εβδομάδων, με επιτόκιο που κυμαίνεται στο 1,8716%. Αυτό «καταβάλλεται κανονικά από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην ημερομηνία επιστροφής του κεφαλαίου». Σημειώνεται ακόμη ότι τα δάνεια από το Ταμείο της ΔΕΗ ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2011 και από το ΕΤΕΑ τον Αύγουστο του 2011.

 

«Ο εισπρακτικός μηχανισμός του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διάγει θετική εισπρακτική πορεία, συγκρίνοντας τα στοιχεία κατά μήνα, αλλά και σε ετήσια βάση, με τα προηγούμενα οικονομικά έτη», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Βρούτσης, χωρίς ωστόσο να παρέχει συγκεκριμένα στοιχεία.

 

Χ. Ιωάννου

Scroll to top