Pin It

Θα τους καταβληθεί η δεύτερη δόση της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και ίσως έξτρα ΦΠΑ, υποσχέθηκε ο υπουργός

 

Αυξημένα ποσοστά επιστροφής ΦΠΑ θα λάβουν οι αγρότες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπενθυμίζοντας πως την ίδια περίοδο θα τους καταβληθεί η χρωστούμενη δεύτερη δόση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) Πετρελαιοειδών.

 

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης τόνισε μεταξύ άλλων ότι από τη μέχρι σήμερα διασταύρωση των στοιχείων, έχουν λάβει επιστροφή περίπου 50.000 αγρότες, ενώ μόνο ένα ποσοστό 5% δεν μπόρεσε να πάρει άμεσα την επιστροφή, καθώς δεν είχε ενταχθεί στο ψηφιακό σύστημα του ΟΣΔΕ. Ως εκ τούτου, φαίνεται πως θα περισσέψουν χρήματα και το ποσοστό της επιστροφής θα ανέβει.

 

«Δεν μπορούμε να πούμε το ποσοστό, όμως τον Σεπτέμβριο που θα καταβάλουμε τη δεύτερη δόση επιστροφής του ΕΦΚ, θα δώσουμε όποιο έξτρα ΦΠΑ μπορούμε», εξήγησε ο κ. Τσαυτάρης.

 

Αναφερόμενος στη σύσταση της διυπουργικής επιτροπής που μελετάει τη δυνατότητα θέσπισης αγροτικού πετρελαίου κίνησης, στελεχωμένη από υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε πως «αξιοποιώντας περαιτέρω τα διαθέσιμα συστήματα, πιστεύω ότι καταλήγουμε σε ένα πολύ πιο καλό, απλοποιημένο και ψηφιακό σύστημα», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μην αξιοποιηθούν περαιτέρω οι κάρτες πετρελαίου.

 

O υπουργός, επίσης έκανε γνωστό πως έως τα τέλη Ιουνίου, θα καταβληθούν 10 εκατ. ευρώ, για τις αποπληρωμές σφαλμάτων της ενιαίας ενίσχυσης του 2012.

 

Σημείωσε, δε, ότι από τις 29 Ιουνίου και μετά, θα καταβληθούν οι πληρωμές για όσους έχουν υποβάλλει αγροπεριβαλλοντικά σχέδια, οι οποίες ανέρχονται στα 40 εκατ. ευρώ και αφορούν ως επί το πλείστον κτηνοτρόφους και θα δοθούν σχεδόν ταυτόχρονα με την καταβολή των ποσών που αφορούν το άρθρο 68 και τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Ο υπουργός χαρακτήρισε ορθές τις διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων για την καθυστέρηση των πληρωμών, αποδίδοντας την καθυστέρηση στο γεγονός ότι προϋπολογίστηκαν λιγότεροι από όσοι τελικά ενδιαφέρθηκαν.

 

Στέργιος Ζιαμπάκας

Scroll to top