ΒΡΑΖΙΛΙΑ Η κυβέρνηση, που πιάστηκε στον ύπνο από τη νεολαία που διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον, έστειλε την εθνοφρουρά σε πέντε μεγάλες πόλεις για να προστατέψει τους ποδοσφαιρικούς αγώνες από τους διαδηλωτές
Της Βίκυς Καπετανοπούλου
Πιο αποφασισμένη από ποτέ να συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα της εμφανίζεται η νέα γενιά της Βραζιλίας, που περνά από την απάθεια στη ριζοσπαστικοποίηση έχοντας απηυδήσει από τις διογκούμενες κοινωνικές ανισότητες, την αύξηση του κόστους διαβίωσης, τη δημόσια διαφθορά κι ανεπάρκεια, την άγρια αστυνομική καταστολή και τη διάθεση αστρονομικών ποσών από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κατασκευή χλιδάτων αθλητικών εγκαταστάσεων αντί σχολείων και νοσοκομείων. Η διοργάνωση του Μουντιάλ και των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί «έμβλημα» εθνικής περηφάνιας κι εξωραϊσμού της εικόνας της χώρας στα μάτια ξένων επενδυτών, τόσο για την πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ όσο και για τον προκάτοχο και πολιτικό μέντορά της Λούλα ντα Σίλβα, που υπερασπίζονται με κάθε ευκαιρία το οικονομικό «θαύμα» και το κοινωνικό κράτος που χτίζουν εδώ και μια δεκαετία, τα οποία όμως φθίνουν αργά αλλά σταθερά τα τελευταία χρόνια.
Παρέλυσαν οι μεταφορές
Διεκδικώντας πλέον όχι μόνο μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά συνολικά ένα καλύτερο μέλλον, πλήθη φοιτητών, ακτιβιστών και πολιτών διαδήλωσαν και χθες σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας με επίκεντρο το Σάο Πάουλο. Πενήντα χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν ξανά την καρδιά της οικονομικής πρωτεύουσας της Βραζιλίας, στήνοντας μπλόκα σε κεντρικές λεωφόρους και παραλύοντας τις μεταφορές. Η αστυνομία επενέβη ξανά με δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού και συνέλαβε πάνω από 63 άτομα, όταν ομάδες αγνώστων αποσπάστηκαν από την ειρηνική συγκέντρωση, επιχείρησαν να εισβάλουν στο δημαρχείο, προκάλεσαν καταστροφές σε δημόσια κτίρια, πυρπόλησαν ένα τηλεοπτικό βαν και λεηλάτησαν μαγαζιά. Πολλοί διαδηλωτές εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια για τους βανδαλισμούς, την αποκατάσταση των οποίων θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι από την τσέπη τους οι φορολογούμενοι. Ο δήμαρχος της πόλης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του κινήματος κι αρκέστηκε στην υπόσχεση να προσπαθήσει να μειώσει την τιμή των εισιτηρίων, όπως ήδη ανακοίνωσαν ότι θα πράξουν άλλοι τοπικοί άρχοντες. Ταυτόχρονα, χάκερ των Anonymous «κατέλαβαν» προσωρινά την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης για το Μουντιάλ και άλλα κυβερνητικά sites, αναρτώντας έκκληση στους πολίτες να συνεχίσουν να κατεβαίνουν στους δρόμους.
Οι μαχητικές διαδηλώσεις, οι μαζικότερες εδώ και είκοσι χρόνια στη Βραζιλία, έπιασαν στον ύπνο την πολιτική ηγεσία της χώρας, που από τη μία υπερασπίζεται το δημοκρατικό δικαίωμα στη διαμαρτυρία κι από την άλλη στέλνει τον ομοσπονδιακό στρατό σε πέντε πόλεις, μεταξύ των οποίων η Μπραζίλια και το Ρίο ντε Ζανέιρο, προς αποκατάσταση του νόμου και της τάξης όσο διαρκούν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών. Η Ντίλμα Ρούσεφ έσπευσε στο Σάο Πάουλο για συνομιλίες με τους κυβερνήτες τριών πολιτειών και είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Λούλα ντα Σίλβα -που παραμένει ισχυρός παίκτης στη βραζιλιάνικη πολιτική σκηνή- σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την αιφνίδια κρίση. Η κυβέρνηση δείχνει να τα έχει χαμένα. «Θα ήταν υποκριτικό να πούμε ότι καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει. Αν δεν επιδείξουμε, όμως, ευαισθησία, θα γραφτούμε στις μαύρες σελίδες της Ιστορίας», δήλωσε με νόημα το δεξί της χέρι, Ζιλμπέρτο Καρβάλιο.
Η Ρούσεφ, η οποία μόλις την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε «τρομοκρατία» την κλιμακούμενη κριτική για την πορεία της οικονομίας της Βραζιλίας, βλέπει το τελευταίο διάστημα τα ποσοστά δημοτικότητάς της να κατρακυλούν στις δημοσκοπήσεις. Αρκετοί διαδηλωτές ζητούν ανοιχτά την παραίτησή της, ενώ αντίστοιχη επιστολή στο Ιντερνετ έχει ήδη συγκεντρώσει 140.000 υπογραφές. Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνησή της θα χειριστεί το κύμα λαϊκής αγανάκτησης θα αποδειχθεί καθοριστικός για το αν θα κερδίσει το στοίχημα της επανεκλογής της του χρόνου. Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον βραζιλιάνικο λαό έγιναν χθες και σε αρκετές μητροπόλεις της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής.