20/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το αθώο βλέμμα του Χίτλερ

      Pin It

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ Αrt

 

H Aνι Κέβανς ζωγραφίζει παιδικά πορτρέτα των σκληρότερων δικτατόρων

 

 

getaFile

geazwtFile

 

 

 

 

 

 

 

getazxFile

g1etFile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα ήταν τα παιδικά χρόνια του Νικολάι Τσαουσέσκου και του Σαντάμ Χουσεΐν; Πώς ήταν πιτσιρίκια ο Χίτλερ, ο Στάλιν, ο Ιντί Αμίν, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς; Μια νεαρή Βρετανή εικαστικός, η Ανι Κέβανς, εγκαινίασε μόλις χθες στη Saatchi Gallery του Δυτικού Λονδίνου μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση, στην οποία περιλαμβάνονται τα παιδικά πορτρέτα των πιο σκληρών δικτατόρων αυτού του πλανήτη (θα διαρκέσει ώς τις 29 Σεπτεμβρίου).

 

Η έκθεση, που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο αφιέρωμα στο χαρτί (δηλαδή σε έργα που φιλοτεχνήθηκαν χρησιμοποιώντας χαρτί και όχι στον καμβά ή άλλο υλικό), ήταν μια πρωτοβουλία των Γκαλερί Σαάτσι και έχει στόχο να δείξει πως οι κοινωνίες μας πλέον χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο το ταπεινό αυτό υλικό. Από την άλλη, η εικαστικός, που και στο παρελθόν έχει καταπιαστεί με την «παιδική» απεικόνιση, σε αυτήν την έκθεση αποφάσισε να δείξει τα αθώα πρόσωπα εκείνων που μετέπειτα μετατράπηκαν στους πιο αιμοσταγείς κυβερνήτες αυτού του πλανήτη. Και τι συγκυρία… Ο κραταιός συλλέκτης Τσαρλς Σαάτσι να κατηγορείται αυτές τις μέρες ότι άσκησε βία στη γυναίκα του!

 

Χρησιμοποιώντας λάδια, χαρτιά και την ίδια τεχνική η Κέβανς γυρίζει τον χρόνο πίσω και μας ξεναγεί στα αθώα πρόσωπα του Αδόλφου Χίτλερ, του Πολ Ποτ, του Αλφρέντο Στρέσνερ από την Παραγουάη, των Σέρβων Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς. Τα χρώματα που χρησιμοποιεί είναι αχνά, τα στόματα ελαφρώς κόκκινα και τα μάτια εξαιρετικά έντονα. Στο βλέμμα κρύβονται οι πιο μύχιες σκέψεις. Επικεντρώνοντας σε αυτό αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι κάτι στη ματιά τους σε αποπροσανατολίζει.

 

Η εικαστικός παραδέχεται πως δεν δυσκολεύτηκε πολύ για να τους απεικονίσει στο χαρτί. Εκείνο που την παίδεψε περισσότερο ήταν η περίοδος της προετοιμασίας. Δηλαδή όλο εκείνο το διάστημα που ξόδεψε προκειμένου να καταφέρει να βρει φωτογραφίες των τυράννων σε παιδική ηλικία. Σε κάποιες περιπτώσεις η έρευνά της δεν απέφερε καρπούς. Για παράδειγμα, φωτογραφίες από την παιδική ηλικία του Χίτλερ, του Νικολάι Τσαουσέσκου και του Σαντάμ Χουσεΐν δεν κατάφερε να τις εντοπίσει. Ετσι τα πορτρέτα που φιλοτέχνησε είναι -εν πολλοίς- δικής της επινόησης. Παρ' όλα αυτά ο Χίτλερ είναι το έργο που θέλουν όλοι να αγοράσουν διακαώς, όπως η ίδια έχει δηλώσει.

 

Η Ανι Κέβανς γεννήθηκε το 1972 στις Κάνες από Βρετανούς γονείς. Τα παιδικά της χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα, διότι ο πατέρας της ήταν ψυχικά διαταραγμένος και μπαινόβγαινε σε νοσοκομεία. Η μικρή Αν, λοιπόν, έζησε από τα 7 έως τα 15 της με συγγενείς της μητέρας της στην Αγγλία. Ποιος ξέρει, τα δικά της παιδικά τραύματα ίσως την οδήγησαν στο να αναζητήσει και των άλλων…

 

Μ.Κ.

Scroll to top