20/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ντιαρά, με φόρμουλα… Φιγκερόα

      Pin It

Του Κ. Μανωλιουδάκη

 

Ο Γιάννης Αναστασίου έχει αναλάβει να «ψήσει» και τον Μοχαμαντού Ντιαρά για να τον φέρει στον Παναθηναϊκό.

 

Η λογική της τεχνικής ηγεσίας των «πράσινων» είναι ανάλογη με αυτή που επικράτησε τον περασμένο Γενάρη με τον Λουτσιάνο Φιγκερόα. Ο προπονητής του «τριφυλλιού» έχει άκρες με τον παίκτη από την εποχή της παρουσίας του στο Ηράκλειο και το πέρασμά του από τον ΟΦΗ. Κατάφερε, λοιπόν, να επικοινωνήσει μαζί του δύο φορές, εξηγώντας του το πρότζεκτ της ομάδας για τη νέα χρονιά, λαμβάνοντας θετικά μηνύματα από τον 32χρονο αμυντικό μέσο από το Μάλι.

 

Ο Ντιαρά έχει ζητήσει λίγο χρόνο να σκεφτεί την οικονομική παράμετρο και ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του έχει στο μυαλό του τη «φόρμουλα α λα Φιγκερόα».

 

Αυτό σημαίνει «δικλίδες» στο συμβόλαιο του Ντιαρά για ενδεχόμενους τραυματισμούς, αλλά και πολλά μπόνους συμμετοχών και στόχων στην προσπάθεια των ανθρώπων της ομάδας να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο σε ενδεχόμενα προβλήματα. Ο διεθνής μέσος ταλαιπωρήθηκε πέρυσι από τραυματισμούς στη Φούλαμ όπου αγωνίστηκε σε 8 ματς και αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, παρότι η ποιότητά του για τα ελληνικά δεδομένα δεν συζητιέται καν…

 

—————————–

 

Ποιος είναι ο Ντιαρά

 

Ο 32χρονος αρχηγός της εθνικής ομάδας του Μάλι, γεννήθηκε στις 18 Μαΐου του 1981 και έκανε τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο στο Μπαμάκο, μια πόλη σχεδόν δύο εκατομμυρίων κατοίκων. «Δεν μπορούσα να φανταστώ πως θα άλλαζε τη ζωή μου το ποδόσφαιρο. Εγώ μικρός έπαιζα για διασκέδαση, αλλά ήμουν τυχερός. Και τώρα πλέον είμαι περήφανος…» είχε δηλώσει.

 

Η πρώτη του ομάδα ήταν η «CSK Centre Salif Keira» σε ερασιτεχνικό επίπεδο, καθώς ο πατέρας του δεν ήθελε ούτε να ακούει για ποδόσφαιρο.

 

Το πέρασμα στον επαγγελματισμό έγινε με τη μεταγραφή του στον ΟΦΗ. Ο Ευγένιος Γκέραρντ τον εντόπισε στην Αφρική, έπεισε την οικογένειά του και τον πήρε στην Κρήτη. Αγωνίστηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα τη σεζόν 1998-99, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα την ασπρόμαυρη φανέλα είχε φορέσει και ο αδελφός του, ο Αρούνα. Επαιξε 25 ματς, σκοράροντας σε τέσσερα απ' αυτά, αλλά δεν έμεινε πολύ. Η Φίτεσε είχε αποκτήσει μια σεζόν πιο πριν τον Μαχλά και επένδυσε εκ νέου στον ΟΦΗ αρπάζοντας μάλιστα τον 17χρονο τότε Αφρικανό χωρίς αποζημίωση!

 

Στην Ολλανδία ωρίμασε ως άνθρωπος και ως ποδοσφαιριστής. «Στο Αρνεμ είδα πρώτη φορά στη ζωή μου χιόνι. Οταν το αντίκρισα από το παράθυρο, σκέφτηκα ότι αναβάλλεται η προπόνηση και γύρισα στο κρεβάτι μου για να κοιμηθώ. Στο τσακ γλίτωσα την τιμωρία!»

 

Στη Φίτεσε έμεινε τρία χρόνια και το καλοκαίρι του 2001 η Λιόν τον απέκτησε έναντι 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στο γαλλικό πρωτάθλημα, έγινε γνωστός σε όλη την Ευρώπη καθώς κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα με τη Λιόν, τρία κύπελλα, ενώ έλαμψε στο Champions League. Εμεινε πέντε χρόνια, είχε 162 συμμετοχές και 13 γκολ…

 

Το καλοκαίρι του 2006 η Ρεάλ Μαδρίτης δαπάνησε 26 εκατομμύρια για να τον αποκτήσει! Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και ένα σούπερ καπ, αλλά με εξαίρεση τις πρώτες του δύο χρονιές με Καπέλο και Σούστερ (44 και 36 ματς αντίστοιχα), άρχισε η πτώση λόγω Μανουέλ Πελεγκρίνι αλλά και ενός σοβαρού τραυματισμού.

 

Ο Ντιαρά χτύπησε σε αγώνα της Εθνικής του ομάδας και επέστρεψε στη Μαδρίτη, όπου υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση. Η επέμβαση δεν πήγε καλά και ένα μήνα μετά μπήκε ξανά στο χειρουργείο. «Κατά ένα ποσοστό 80%, το γόνατό μου δεν υπήρχε! Είχα δύο χόνδρους κατεστραμμένους και τον μηνίσκο μου. Ελπίζω να μην το ζήσω ποτέ ξανά…»

 

Εμεινε εννέα μήνες εκτός δράσης και επέστρεψε στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της Ρεάλ τον Αύγουστο του 2009.

 

Τον Γενάρη του 2011 επέστρεψε στη Γαλλία για λογαριασμό της Μονακό. Επαιξε σε 9 ματς στο δεύτερο μισό του Σαμπιονά, αλλά με τον υποβιβασμό των Μονεγάσκων αποχώρησε. Εμεινε χωρίς ομάδα για έξι μήνες και κατόπιν στις 26 Γενάρη του 2012 υπέγραψε στη Φούλαμ. Εκανε εντυπωσιακό «δεύτερο μισό» στην Πρέμιερ Λιγκ με τη Φούλαμ (11 ματς, 1 γκολ) και του ανανεώθηκε για μία ακόμη χρονιά το συμβόλαιο. Φέτος ωστόσο είχε ελάχιστη συμμετοχή (8 ματς) εξαιτίας του ταλαιπωρημένου αριστερού του γόνατου και το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε.

 

Ο Ντιαρά είναι μουσουλμάνος, ακολουθεί πιστά το Ραμαζάνι και αναγνωρίζεται ως ένας από τους πρεσβευτές του παγκοσμίως. Σχεδόν πριν από κάθε αγώνα, λίγο πριν από την έναρξή του εκφράζει την πίστη του μέσω προσευχής…

Scroll to top