22/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητείται αδιάφθορος

      Pin It

Κρίσιμες εκλογές στην Αλβανία με αλληλοκατηγορίες για σκάνδαλα διαπλοκής – Ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Ράμα διατηρεί «ρεύμα» νίκης συγκεντρώνοντας το 51% της πρόθεσης ψήφου, ενώ ο συνασπισμός της Δεξιάς με τον Μπερίσα μόλις το 35%

 

Του Γιώργου Τσιάρα

 

 

getcdrFile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε τεντωμένο σκοινί διεξάγονται την Κυριακή οι εκλογές στην Αλβανία, με τους «συνήθεις υπόπτους», τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος και νυν πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, Εντι Ράμα, να μονομαχούν για την εξουσία. Πίσω από τα δύο εμβληματικά αυτά πρόσωπα της αλβανικής πολιτικής σκηνής, με το βαρύ παρελθόν, έχουν παραταχθεί αντίστοιχοι συνασπισμοί της Δεξιάς και της Αριστεράς, με την πόλωση να φτάνει στο απόγειό της και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν σοβαρό προβάδισμα στην αντιπολίτευση.

 

Σύμφωνα με το τελευταίο γκάλοπ της ιταλικής εταιρείας IPR Marketing για λογαριασμό της αλβανικής τηλεόρασης «Ora News», ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Ράμα διατηρεί το «ρεύμα» νίκης συγκεντρώνοντας το 51% των ψήφων, ενώ ο συνασπισμός της Δεξιάς θα συγκεντρώνει μόλις 35% στην πρόθεση ψήφου. Ομως παλαιότερες εκλογές έχουν καταδείξει πως τα 3,2 εκατομμύρια των Αλβανών ψηφοφόρων άγονται και φέρονται, επιλέγοντας στρατόπεδο ακόμη και την τελευταία στιγμή και -σχεδόν πάντα- επιφυλάσσουν οδυνηρές εκπλήξεις στους σφυγμομέτρες.

 

Βασικός άξονας της προεκλογικής εκστρατείας ήταν – τι άλλο; – οι αλληλοκατηγορίες για σκάνδαλα διαπλοκής με οργανωμένα συμφέροντα. Ο Ράμα κατηγόρησε ευθέως τον Μπερίσα ως διεφθαρμένο και χαρακτήρισε την κυβέρνησή του «οικογένεια διαφθοράς», καλώντας τους Αλβανούς να τον «μαυρίσουν»: τον αποκάλεσε μάλιστα «έναν παππού με αλεξίσφαιρο γιλέκο που λέει μόνο παραμύθια»!

 

Ο Μπερίσα, από τη μεριά του, αντεπιτέθηκε αποκαλώντας τον Ράμα έναν «αποτυχημένο που ξέρει να λέει μόνο ψέματα και να συμπεριφέρεται σαν κομμουνιστής ηγέτης», ενώ του «ξέθαψε» και ένα σπέσιαλ σκάνδαλο από την εποχή που ο Ράμα ήταν δήμαρχος Τιράνων και –σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες – μοίραζε με το αζημίωτο σε «ημετέρους» εργολάβους οικοδομικές άδειες- μαϊμού…

 

Ποιος έχει δίκιο; Μάλλον και οι δύο, αφού η διαφθορά είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα ολόκληρου του αλβανικού πολιτικού συστήματος και του γραφειοκρατικού μηχανισμού, ανεξαρτήτως πολιτικού πρόσημου. Σε πρόσφατη έκθεση της διεθνούς οργάνωσης «Freedom House» για τις «χώρες σε μεταβατικό στάδιο», στην οποία περιλαμβάνεται και η Αλβανία, σημειώνεται μάλιστα πως στη χώρα «παρατηρείται αύξηση του φαινομένου της διαφθοράς και παρακμή της δημοκρατίας», αλλά και «επιδείνωση της εικόνας σε ό,τι αφορά στην κεντρική διακυβέρνηση» και την ανεξαρτησία (λέμε τώρα) των Μέσων Ενημέρωσης.

 

«Το επίπεδο της διαφθοράς δεν έχει αλλάξει από το 2004, όταν τη χώρα κυβερνούσε ο Φατός Νάνο (…) Τα αποτελέσματα στην προσπάθεια για καταπολέμηση της διαφθοράς είναι πενιχρά, λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης (…) Η κατάσταση της δημοκρατίας συνολικά είναι χειρότερη σε σχέση με το 2004. Το δικαστικό σύστημα είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι το 2004, καθώς το δικαστικό σώμα εξακολουθεί να υποφέρει από τις πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της οργάνωσης.

 

Μ΄αυτά και μ΄αυτά, βέβαια, και οι δύο εναλλασσόμενες στην εξουσία παρατάξεις κατάφεραν να πετύχουν τον βασικό τους στόχο, που ήταν η συρρίκνωση της προεκλογικής εκστρατείας σε μια προσωποκεντρική μονομαχία ηγετών, στην οποία τα καθημερινά προβλήματα διαβίωσης του αλβανικού λαού πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.

 

Το μόνο καλό είναι πως σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές έχουν σημειωθεί πολύ λιγότερα επεισόδια βίας, γεγονός που έχει φυσικά να κάνει και με τις αρκετά προχωρημένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γείτονος με τη Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία παρακολουθεί το πολιτικό παιχνίδι κάπως πιο προσεκτικά απ΄ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν…

Scroll to top