Pin It

Tα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι είναι η μοναδική επιλογή για να υπάρξει διέξοδος από τη σημερινή κρίση

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

«Ο λαός πρέπει να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά εδώ και τώρα για να σταματήσει ο αντιδημοκρατικός κατήφορος στη χώρα» απαντούν ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα. Και συμπληρώνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση με πολλαπλούς τρόπους.

 

Για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση

 

«Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε πρωτεργάτες των αγώνων διάσωσης της δημόσιας ραδιοφωνίας-τηλεόρασης», επισημαίνουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου και προσθέτουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε βασικούς προγραμματικούς άξονες, «που δίνουν τη μοναδική επιλογή για τη διέξοδο από την κρίση με την κοινωνία ζωντανή και τη δημοκρατία όρθια». Και επισημαίνουν ότι «το αποκορύφωμα των οργανωμένων αγώνων του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το ιδρυτικό του συνέδριο στα μέσα Ιουλίου».

 

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χτες από την Καβάλα ότι «φοβάται τις εκλογές ο θίασος της συμφοράς». Παρουσίασε μάλιστα το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Για την αξιωματική αντιπολίτευση η αύξηση της ανεργίας δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής, ενώ αποτελεί πάγια θέση της ότι για την ανάσχεση της ανεργίας βασικό παράγοντα αποτελεί η ακύρωση της πολιτικής λιτότητας και η αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας.

 

Παράλληλα κρίνεται αναγκαία η «επανεκκίνηση» της οικονομίας και της παραγωγής με τόνωση της ζήτησης, δραστική αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, αλλά και ενίσχυση της «αλληλέγγυας οικονομίας», όπως κοινωνικών και συνεταιριστικών εγχειρημάτων. Σημαντικό μερίδιο στην προσπάθεια της ανάκαμψης της οικονομίας καταλαμβάνει και η ίδρυση «χρηματοδοτικών εργαλείων» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε χτες σε μια συνολική αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων, κυρίως λόγω των «ακροβασιών» της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ. «Ο Σαμαράς προσπάθησε να εντείνει την προκλητική για τη δημοκρατία τακτική του, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια το Σύνταγμα, τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και το ΣτΕ» σημειώνουν στελέχη του και προσθέτουν: «Ο πρωθυπουργός υπολόγιζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο, τους εργαζόμενους και τον λαό». Επιτελείς εκτιμούν παράλληλα ότι η τρικομματική, παρά «την οπισθοχώρηση των αναξιόπιστων Κουβέλη και Βενιζέλου», βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, το success story αποδεικνύεται Βατερλό και δεν θα αντέξει εύκολα αντίστοιχες κρίσεις στο μέλλον.

 

Πέραν όμως της κυβερνητικής επίθεσης στη δημοκρατία, που σύμφωνα με τα στελέχη της Κουμουνδούρου αποτελεί συστατικό στοιχείο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, υπενθυμίζουν ότι «η ΕΡΤ ήταν μόνο η αρχή».

 

Μαζικές απολύσεις

 

«Ετοιμάζονται χιλιάδες μαζικές άμεσες ή έμμεσες απολύσεις, θα κλείσουν νοσοκομεία και σχολεία, η οικονομική τρύπα στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία γιγαντώνεται και δεν αποκλείεται να έρθουν νέα εισπρακτικά μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά» λένε χαρακτηριστικά στελέχη που παρακολουθούν τα στοιχεία της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ επισημαίνουν ότι τα ζητήματα των πλειστηριασμών κατοικιών και των ανασφαλών καταθέσεων είναι ανοιχτά.

 

Με αυτά τα δεδομένα τα ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγουν στο ότι «πρέπει να συνεχιστούν αμείωτες οι κινητοποιήσεις και να ενταθούν, ώστε να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να οδηγηθεί σε εκλογές, πριν κλείσει εν μια νυκτί δεκάδες δημόσιους φορείς με όπλο μια απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

 

[email protected]

Scroll to top