Pin It

Των Κατερίνας Κατή, Μαρίας Δήμα

 

getFcdeileΗταν 11 Μαΐου του 2008, όταν ένας νεαρός 24 ετών, ο Νίκος Σακελλίων, που κινούνταν στην οδό Αναξαγόρα, «προσέκρουσε» πάνω σε τέσσερις ειδικούς φρουρούς. «Δεμένος με χειροπέδες πισθάγκωνα, πεσμένος στα γόνατα κι ενώ ο ένας του έχει κάνει κεφαλοκλείδωμα, οι άλλοι δύο τον χτυπούν στο κεφάλι. Μαζί τους και μια γυναίκα αστυνομικός», λέει αυτόπτης μάρτυρας. Ο νεαρός πέφτει σε κώμα στα χέρια των αστυνομικών, ενώ βίντεο-ντοκουμέντο του μάρτυρα τους δείχνει να τον εγκαταλείπουν αφού βγάζουν τελικά τις χειροπέδες.

 

Δίωξη για ανθρωποκτονία

 

Πέντε χρόνια μετά την κτηνωδία που οδήγησε στον θάνατο του νεαρού άντρα, η ποινική Δικαιοσύνη -που αρχικά είχε «δει»… ψευδομαρτυρίες και είχε θέσει την υπόθεση στο αρχείο- ξεκίνησε μόλις χθες, σε επίπεδο πρωτόδικου ακροατηρίου, τη διερεύνηση της υπόθεσης. Στο εδώλιο κάθονται οι τέσσερις αστυνομικοί (ειδικοί φρουροί) σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σε απόσταση αναπνοής ο τραγικός πατέρας με τη φωτογραφία του νεκρού του παιδιού στα χέρια.

 

Ενας πατέρας που γεννήθηκε στην Τασκένδη από πρόσφυγες, και ο οποίος έστειλε τον πρωταθλητή της κολύμβησης γιο του στην Ελλάδα και ύστερα από μόλις 33 ημέρες παραμονής του παιδιού στην Αθήνα τον ειδοποίησαν να έρθει για να παραλάβει τη σορό του.

 

Η κατάθεση του πατέρα

 

«Από τότε δεν κοιμάμαι τις νύχτες», ξεκίνησε ο συντετριμμένος πατέρας την κατάθεσή του. Στο νεκροτομείο, μέσα σε μια κούτα, είδα το παιδί μου, 1,96 ύψος, να μη χωράνε τα πόδια του και να κολυμπά στο αίμα. Αιμορραγούσε από μύτη, αυτιά, μάτια. Μου είπαν ότι πνίγηκε, γιατί προσπάθησε να καταπιεί μια σακούλα με ναρκωτικά. Στην αρχή μου είπαν ότι οι αστυνομικοί τον βρήκαν σε κωματώδη κατάσταση. Λέγαν ψέματα, τον συνέλαβαν στην Αναξαγόρα, τον χτύπησαν και τον έσυραν οκτώ μέτρα με τις χειροπέδες. Μετά τον παράτησαν στο έδαφος… Στο βίντεο φαίνονται όλα πολύ καλά. Ηταν ένα ομορφόπαιδο και από την αρχή μέχρι το τέλος τού φέρθηκαν σαν ένα σκουπίδι (…) η απόφραξη του λάρυγγα έγινε από το κεφαλοκλείδωμα που του έκαναν (…) τον πνίξαν και τοποθέτησαν μετά τη σακούλα με τα ναρκωτικά».΄

 

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη και το δικαστήριο έχει να εξετάσει μια σειρά από ασύλληπτα να τα φανταστεί ανθρώπου νους περιστατικά, που φέρεται να συνέβησαν ακόμα και μετά τον θάνατο του 24χρονου, όπως ότι:

 

* Οι ίδιοι οι αστυνομικοί επέλεξαν τον εργολάβο κηδειών κι ενώ εκείνος βεβαίωνε ότι η σορός είχε μεταφερθεί αμέσως σε ψυγείο, όταν την είδε ο πατέρας ήταν σε σήψη – βουτηγμένη στο αίμα. Αφού η σορός… χάθηκε για τουλάχιστον δώδεκα ώρες, αμέσως μετά ανακοινώθηκε ότι ο νεαρός είχε μια «νάιλον σακουλίτσα» στο στόμα (με ναρκωτικά) που την κατάπιε και πνίγηκε.

 

* Η γιατρός του ασθενοφόρου που τον παρέλαβε σε κωματώδη κατάσταση περιγράφει την τραχειακή διασωλήνωση χωρίς να εντοπίσει σακουλάκια.

 

* Σακουλάκια δεν βρέθηκαν ούτε στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε.

 

* Ο διορισμένος από το τμήμα ιατροδικαστής που διενήργησε νεκροψία δύο μέρες μετά είπε ότι ίσως το σακουλάκι να παράπεσε μέσα στο σώμα με τις μαλάξεις της γιατρού και «επανήλθε μετά την αποσωλήνωση» άθικτο στον λάρυγγα.

 

* Η γνωμοδότηση της επίκουρης καθηγήτριας Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλας Παπαδόδημα, που ορίστηκε από την οικογένεια, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε κάθε περίπτωση η κοινή παράμετρος των πιθανών εκδοχών είναι ότι ο θάνατος επήλθε από εξωτερικούς παράγοντες και στην προκειμένη περίπτωση από βίαιους χειρισμούς των αστυνομικών.

Scroll to top