Pin It

YΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ;

 

Του Γιάννη Καλαιτζή

 

Μετά τη θεατρική παραγωγή «Μια ζωή Γκόλφω» του πάλαι ποτέ Ελεύθερου Θεάτρου και το επικό φιλμ του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Θίασος», μια νέα κινηματογραφική αφήγηση του θρυλικού δράματος του Περεσιάδη θαύμασαν σε αβάν πρεμιέρ όσοι προσκλήθηκαν την προπερασμένη Τρίτη (11/6/13) στο λαμπρό «Παλλάς» της Βουκουρεστίου. Μόνη υποχρέωσή τους να γλείφουν τον Αμφιτρύωνα κατά τη φορά του τριχώματός του για να μη διαταραχτεί το επενδυτικό κλίμα.

 

Με τον Ιθαν Χοκ στον ρόλο του Τάσου λοιπόν και σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, την πονεμένη βοσκοπούλα ερμηνεύει η εκφραστική Ζιλί Ντελπί. Ως παραγωγός της ταινίας υπογράφει ο ρέκτης επιχειρηματίας Κωστάρας ή Καρακώστας ή Κώστας Ναυαρίνος.

 

Σύμφωνα με το σενάριο που δημοσίευσαν όλα τα μέσα ενημέρωσης, ο Τάσος, ένας φτωχός τσομπανάκος απ' τα ορεινά του Μοριά -κατά δήλωσίν του ανταρτοεπονίτης γιος Ακροναυπλιώτη-, φεύγει ξυπόλητος απ' το χωριό του και βόσκοντας τα πρόβατά του στην προβλήτα του Πειραιά (πήρε τ' όνομα προβλήτα από τα πρόβατα) απέκτησε αμύθητα πλούτη. Τώρα πια είναι σε θέση να πραγματοποιήσει το κρυφό όνειρό του, να παντρευτεί δηλαδή την όμορφη Γκόλφω και να της χτίσει μια χώρα των ονείρων -κάπου στη Χώρα Μεσσηνίας-, μια περίκλειστη πόλη ιδιωτικής πολεοδομίας στο κέντρο ενός απέραντου γηπέδου γκολφ. (Η ηρωίδα ονομάστηκε Γκόλφω από το αγαπημένο της σπορ, το γκολφ.)

 

Στα εγκαίνια της χώρας των ονείρων και στους γάμους του ζεύγους παρευρίσκονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κινέζοι μεγιστάνες, υπουργοί, αντιπροσωπείες όλων των κομμάτων (η κ. Παπαρήγα στεκόταν πιο μπροστά) και πλήθος κόσμου. Η κοινωνική ιεραρχία δηλαδή που, σύμφωνα με τον Προυντόν, κυμαίνεται μεταξύ του μίσους και της περιφρόνησης.

 

Κατά την γαμήλεια τελετή το νεαρόν ζεύγος βάδισε κάτω από την αψίδα που σχημάτιζαν μπαστούνια -πρώην γκλίτσες- του γκολφ. Στους προσκεκλημένους δόθηκαν λακούβες του αθλήματος γεμάτες κατάλευκα μπαλάκια.

 

Τη γενική ευδαιμονία διαταράσσει μια νεοεμφανιζόμενη οργάνωση -ασύλληπτη μέχρι σήμερα- που φέρει την επωνυμία «συμβούλιο της επικρατείας», όπως λέμε «πυρήνες της φωτιάς». Οι εν λόγω κουκουλοφόροι με ανακοίνωσή τους κρίνουν αντισυνταγματική την ιδιωτική πολεοδόμηση αφού δεν έχει προηγηθεί συνολικός χωροταξικός σχεδιασμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη στο άντρο των τρομοκρατών -επιρροής Τσίπρα- οι σύμβουλοι αποφάνθηκαν πως η χώρα της Γκόλφως παραβιάζει συγκεκριμένες διατάξεις του καταστατικού χάρτη. Κατά την άποψη της ολομέλειας των κουκουλοφόρων, η οικοδόμηση σε περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, παράκτιες ή δασικές, μπορεί (από τις σχετικές εγκαταστάσεις) να προκαλέσει επιπτώσεις στο περιβάλλον, οι οποίες θα είναι δύσκολο ή αδύνατον να αντιμετωπιστούν.

 

Αφορμή για την ανακοίνωση της συνιστώσας των τρομοκρατών αποτέλεσε η διαμαρτυρία ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές Ρωμανού και Πύλου Μεσσηνίας, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθούν οι υπέρ της Γκόλφως αναγκαστικές απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών τους (260 στρέμματα).

 

Μόνον κάτι τέρατα σαν τον Τειρεσία και τη Σφίγγα βλέπουν τα πράγματα όπως είναι, σκέφτηκαν οι κυβερνώντες και ήσαν έτοιμοι να αποκαταστήσουν την αδικία εις βάρος των μικροϊδιοκτητών, αλλά είναι εξευτελισμός να συμμορφωθείς με τις υποδείξεις των συριζαίων συμβούλων. Και για να αποκρούσουν διά παντός τους εκβιαστές, το υπουργείο Περιβάλλοντος της εθνικής κυβερνήσεως «έθεσε σε διαβούλευση» (την εβδομάδα της πρεμιέρας) νομοσχέδιο που προβλέπει δόμηση σε βραχονησίδες, καταλύματα σε περιοχές Νatura και γήπεδα γκολφ καθ' άπασαν την επικράτεια. Και ισχύουν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις «για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

 

Αγαπητοί αναγνώστες, από τα αναρίθμητα θέματα που προσφέρονται για σχόλια (ο Π. Παλαιολόγος έγραφε πως είναι μόνο 18) διαλέξαμε το ως άνω ελπίζοντας πως οι εθνικοί κυβερνήτες θα διαχειριστούν την κρίση της δημόσιας τηλεόρασης με την σοβαρότητα που επέδειξαν στην υπόθεση της Γκόλφως του Κώστα Ναυαρίνου. Εκάς οι βέβηλοι.

Scroll to top