22/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα καταφύγιο για ευάλωτους

      Pin It

Το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», σε συνεννόηση με το ΚΕΘΕΑ, πρόσφερε μια πλήρη μονάδα φροντίδας για τους χρόνιους χρήστες με υψηλό βαθμό περιθωριοποίησης, που θα ζήλευαν ακόμη και ιδιωτικές κλινικές

 

 Της Αντας Ψαρρά

 

getF23ile

Αντί για επιχειρήσεις τύπου «Θέτις» με στόχο τη φυσική εξόντωση των εξαρτημένων, το ΚΕΘΕΑ με την προσφορά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» έδειξε, όπως και τόσοι άλλοι οργανισμοί, φορείς και ΜΚΟ, τον άλλο δρόμο, της κοινωνικής φροντίδας, της αλληλεγγύης και της προσφοράς.

 

Πίσω από το Εθνικό Θέατρο στην οδό Κουμουνδούρου δίπλα στα παλιά, συχνά άθλια, κτίρια εγκαινιάστηκε την Πέμπτη ένα ολοκαίνουργιο αναπαλαιωμένο κτίριο που getF34rfileθα εμπλουτίσει τις διαθέσιμες μονάδες του ΚΕΘΕΑ. Η περιοχή, που συγκεντρώνει το σύνολο σχεδόν των ευάλωτων πληθυσμών, μπορεί τελικά να προσφέρει και κάτι καλό. Αν στα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ «της οργής» που ζητάνε συνεχώς την εξαφάνιση της φτώχειας από το κέντρο της Αθήνας, υπήρχαν λίγες μόνο προτάσεις με ανθρώπινο χαρακτήρα, ίσως να βλέπαμε όλοι τις λύσεις που είναι μπροστά στα μάτια μας.

 

Το πρωί της Πέμπτης σε ραδιοφωνικό σταθμό έξαλλοι δημοσιογράφοι και ένας «υπεύθυνος» του Δήμου Αθηναίων κατήγγελλαν τη ζοφερή εικόνα στο Αρχαιολογικό Μουσείο με τους τοξικομανείς και τη «βρόμα». Αυτά ακούει και ο κ. Δένδιας και τους πηγαινοφέρνει νυχθημερόν στην Αμυγδαλέζα για να τους κρύβει και να τους ταλαιπωρεί.

 

Ομως ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας μέσα στο «χάος», όπως αυτό που εγκαινιάστηκε, μια καθαρή μονάδα με κοιτώνες κάπου αλλού, μια περιποίηση σε κτίρια που παραμένουν στα αζήτητα για να γίνουν ξενώνες και λίγη φροντίδα από τις κινητές μονάδες που κάποιοι ανεγκέφαλοι πάνε να καταργήσουν ή να συγχωνεύσουν είναι οι κινήσεις που επιβάλλει μια πολιτισμένη δημοκρατική κοινωνία.

 

Ιατρική και οδοντριατρική φροντίδα

 

Το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», σε συνεννόηση με το ΚΕΘΕΑ, πρόσφερε απόλυτα έτοιμη, μέσα στα προβλεπόμενα όρια και με κατασκευαστικές προδιαγραφές που για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν σε παλαιό κτίριο στην Αθήνα, μια πλήρη μονάδα φροντίδας που θα ζήλευαν οι ιδιωτικές κλινικές των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων υγείας με τα πανάκριβα τιμολόγια. Η μονάδα απευθύνεται σε χρόνιους χρήστες με υψηλό βαθμό περιθωριοποίησης που είναι αποκομμένοι από δίκτυα και πηγές βοήθειας.

 

Πλήρης ιατρική και οδοντιατρική μονάδα, πολλές μικρές και μεγάλες αίθουσες για συμβουλευτικές ομάδες, για λίγες ώρες δημιουργικής απασχόλησης, ντους και κουζίνες και μια υπέροχη αυλή έστω για ένα καφέ, για την αυτονόητη δηλαδή για πολλούς, αλλά όχι δυστυχώς για τους εξαρτημένους της Ομόνοιας, μικρή καθημερινή απόλαυση. Με ανοιχτά χρώματα και εύχρηστα έπιπλα, με παράθυρα και μονάδες κλιματισμού αυτή η δωρεά δρόσισε προχθές όσους την επισκέφτηκαν.

 

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε σε πολύ βαρύ κλίμα μια και ήδη είχε φτάσει το μαντάτο του non paper για τις σχεδιαζόμενες και παράνομες, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο, συγχωνεύσεις ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ. Ο πρόεδρος Γεράσιμος Νοταράς και ο διευθυντής Χαράλαμπος Πουλόπουλος σε δραματικούς τόνους περιέγραψαν την τραγική κατάσταση με την αύξηση της χρήσης, την αύξηση των μολυσματικών ασθενειών λόγω και της φοβερής φτώχειας, τη διαρκή μείωση της χρηματοδότησης, την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού τώρα που οι ανάγκες μεγαλώνουν. Αναφέρθηκαν αναλυτικά στις χιλιάδες ανθρώπων που δέχονται τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα ακόμα και μέσα στις φυλακές. Τέλος αναφέρθηκαν στο εφιαλτικό σενάριο των συγχωνεύσεων «χωρίς αιτία» πλην της προφανούς, δηλαδή τις απολύσεις, για «εξοικονόμηση» από τις ελάχιστες πλέον κοινωνικές παροχές.

 

Ο κ. Πουλόπουλος τόνισε τη διαφορά μεταξύ της δημιουργίας τέτοιων δομών από τη μέθοδο του κυνηγητού και της εξόντωσης των εξαρτημένων που προκρίνει η κυβέρνηση με τις επιχειρήσεις-σκούπα. Ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που πριν προβεί στη δωρεά αξιολόγησε τη δράση του ΚΕΘΕΑ, φάνηκε κι εκείνος έκπληκτος για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας παράλογης μεθόδευσης.

 

Η υφυπουργός Φωτεινή Σκοπούλη αναφέρθηκε στη σημασία της ευρείας κοινωνικής αποδοχής του ΚΕΘΕΑ αλλά και την πρότυπη λειτουργία του, που αποτελεί παράδειγμα χρηστής διαχείρισης. Πολύ ειλικρινά δήλωσε άγνοια για το ενδεχόμενο των συγκεκριμένων συγχωνεύσεων και δεν δίστασε να εκφράσει την προσωπική της αντίρρηση.

 

Ο πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του νόμου περί ναρκωτικών που ψηφίστηκε τον Μάρτιο, καθηγητής Νίκος Παρασκευόπουλος, εξήγησε πως έρχεται σε απόλυτη αντίθεση η προοπτική συγχώνευσης του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ με τη φιλοσοφία αλλά και με τον ίδιο τον νόμο. Τέλος η νέα συντονίστρια του εθνικού οργανισμού για τα ναρκωτικά, Τ. Παπουτσοπούλου, δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να εφαρμοστεί ο νέος νόμος, ενώ αναφέρθηκε στα πρώτα δικά της βήματα ειδίκευσης στο νεοσύστατο τότε ΚΕΘΕΑ.

 

Αντίθετα στη συγχώνευση ΚΕΘΕΑ-ΟΚΑΝΑ

 

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ με παρόντες όλους τους υπευθύνους των θεραπευτικών προγραμμάτων. Η ανησυχία των εργαζομένων, των μελών και των οικογενειών τους αλλά και κάθε τοπικής κοινωνίας που έχει στον χώρο της μονάδα του ΚΕΘΕΑ εκτέθηκε σε δραματικούς τόνους και το συμπέρασμα ήταν ένα: πλήρης αντίθεση σε όλα τα επίπεδα σε κάθε ενδεχόμενο συγχώνευσης δύο εντελώς διαφορετικής λειτουργίας και θεραπευτικής και επιστημονικής προσέγγισης οργανισμών (ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ).

 

Ο νόμος που αποτέλεσε το προϊόν συνεργασίας χρόνων πολλών ειδικών και έγινε δεκτός από όλο το πολιτικό φάσμα δεν μπορεί να πεταχτεί με τρεις υπουργικές υπογραφές. Αν το επιχείρημα για τις αθρόες «μαύρες» απολύσεις στην ΕΡΤ ήταν αυτό της αναγκαιότητας ενός νέου οργανισμού, ποιο θα είναι άραγε το ανάλογο επιχείρημα για την κατάργηση ενός «φρέσκου» αυτή τη φορά νόμου μόλις δύο μηνών και προσαρμοσμένου στις σύγχρονες ανάγκες και μεθόδους αντιμετώπισης των ναρκωτικών;

 

Ηδη ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ κατέθεσαν ερωτήσεις για τα περί συγχώνευσης, ενώ μέχρι χθες το βράδυ πηγή του υπουργείου Υγείας διέψευδε ότι το επίμαχο non paper διακινήθηκε στους δικούς του διαδρόμους. Τέλος, την πλήρη αντίθεσή του σε τέτοιο ενδεχόμενο έχουν εκφράσει ο ΟΚΑΝΑ και οι εργαζόμενοί του, που γνωρίζουν κι αυτοί πολύ καλά τι θα σημάνει η… συγχώνευση.

Scroll to top