22/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λουκέτα στο Τουρκολίμανο

      Pin It

Mε την ανάκληση των αδειών τους για πολεοδομικές παραβάσεις απειλούνται δεκάδες μαγαζιά στο Μικρολίμανο και την Ακτή Δηλαβέρη. Δημοτική αρχή και αντιπολίτευση αναζητούν λύση για να μην χαθούν θέσεις εργασίας σε τόσο δύσκολους καιρούς 

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

getF8754ile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αντιμέτωπος μ΄ ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που αφορά δύο από τις πιο γνωστές περιοχές του Πειραιά, σημείο αναφοράς για την ψυχαγωγία πολιτών απ' όλη την Αττική, βρίσκεται ο δήμαρχος της πόλης. Δεκάδες μαγαζιά εστίασης ή υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως αποκαλούνται, στο Μικρολίμανο (πρώην Τουρκολίμανο) και στην Ακτή Δηλαβέρη απειλούνται με κλείσιμο, αφού ο Συνήγορος του Πολίτη, η Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά αλλά και η Διεύθυνση Πολεοδομίας Πειραιά ζητούν να ανακληθούν οι άδειες λειτουργίες των καταστημάτων λόγω πολεοδομικών παραβάσεων που έχουν διαπιστωθεί και να προχωρήσει η διαδικασία κατεδάφισής τους.

 

Το θέμα, που επηρεάζει τη ζωή πολλών εργαζομένων οι οποίοι θα βρεθούν άνεργοι αν τα μαγαζιά βάλουν λουκέτο, αλλά αφορά κι έναν χώρο που έχει υποστεί πολεοδομικές παραβάσεις, απασχολεί εδώ και χρόνια τις δημοτικές αρχές του Πειραιά, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί ποτέ λύση. Το ζήτημα συζητήθηκε και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, στη συνεδρίαση του οποίου ο Β. Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ανακαλέσει καμία άδεια, πως θα σταθεί στο πλευρό των επιχειρηματιών για να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις και ερημώσει το Μικρολίμανο και η Ακτή Δηλαβέρη. Ανακοίνωσε επίσης την προκήρυξη δημόσιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση από το ΣΕΦ μέχρι και τον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο για να έχουν, όπως είπε, όλοι τον χώρο τους – και οι ταβέρνες και οι πεζοί και οι επισκέπτες.

 

Νομοθετική ρύθμιση

 

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ. Μίχας, ο οποίος πρότεινε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με πρωτοβουλία του δήμου και να εκπονηθεί μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την ιδιαίτερη ταυτότητα που έχει αποκτήσει. Σημείωσε όμως ότι πρόκειται για μια περιοχή που έχει υποστεί πολεοδομικές παρεμβάσεις, ενώ έχει αποκλειστεί στους πολίτες κάθε πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο. Πρόσθεσε δε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος αλλά και η οικονομική κατάσταση των επαγγελματιών δεν επιτρέπει να σκεφτόμαστε για ανάκληση αδειών.

 

Για ανάγκη συνολικής ανάπλασης της παραλιακής ζώνης του Τουρκολίμανου μέχρι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας κάνει λόγο η δημοτική παράταξη το «Λιμάνι της Αγωνίας» (Συμμαχία στον Πειραιά) και, όπως εξηγεί ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Καρδαράς, από το 2002 (δημαρχία Αγραπίδη) έχουν καταθέσει εγγράφως τις προτάσεις τους στον Δήμο Πειραιά. Εχουν προτείνει η Λεωφόρος της Ακτής Κουμουνδούρου να γίνει πεζόδρομος και σ' αυτόν τον χώρο να δημιουργηθούν υπαίθριες εγκαταστάσεις των καταστημάτων, ενώ όλος ο υπόλοιπος χώρος δίπλα στη θάλασσα να αποδοθεί στους πολίτες, στους περιπατητές και στους ψαράδες.

 

[email protected]

 

Scroll to top