ΑΠΕ-ΜΠΕ

22/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κάθοδος των (εκατο)μυρίων

Του Γιώργου Τσιάρα Εκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε χθες η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, που ακύρωσε μάλιστα για τον λόγο.
      Pin It

ΒΡΑΖΙΛΙΑ Παρά την υποχώρηση των Aρχών να μην αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων, ανθρώπινα ποτάμια ξεχύθηκαν στους δρόμους σε περισσότερες από 100 πόλεις και συγκρούστηκαν με την αστυνομία διεκδικώντας συνολικότερες αλλαγές

 

Του Γιώργου Τσιάρα

 

 

getFiaxsele

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε χθες η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, που ακύρωσε μάλιστα για τον λόγο αυτό προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ιαπωνία, θορυβημένη από την αδυναμία ακόμη και του θρυλικού… Πελέ να κατευνάσει τα αγανακτισμένα πλήθη διαδηλωτών, που ξεχύθηκαν και πάλι κατά εκατομμύρια στους δρόμους των βραζιλιάνικων μεγαλουπόλεων.

 

Ανεξάρτητες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πορείες ώς και 2 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 100 πόλεις – πορείες που σε πολλές περιπτώσεις εξελίχθηκαν σε άγριες συγκρούσεις με την αστυνομία, που βάφτηκαν στο αίμα. Μόνο στο Ρίο διαδήλωσε ένα τεράστιο ανθρώπινο ποτάμι, που κατέβηκε όχι μόνο από τους λόφους και τις υποβαθμισμένες φαβέλες, αλλά και από τις υποτίθεται «μεσοαστικές» συνοικίες – 300.000 κατά την αστυνομία, πάνω από ένα εκατομμύριο κατά τους διοργανωτές. Τουλάχιστον 120.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν και το κέντρο του Σάο Παουλο. Αλλά η αλήθεια είναι πως όλη η Βραζιλία φλέγεται – από τις ζούγκλες του Αμαζονίου και το Μπελέμ, μέχρι το Σαλβαδόρ στα βορειοανατολικά και το Πόρτο Αλέγκρε στον Νότο.

 

Ο πρώτος νεκρός 

 

Η λαϊκή εξέγερση των Βραζιλιάνων μετρά από χθες τον πρώτο της νεκρό – έναν 18χρονο που έχασε τη ζωή του στην πόλη Ριμπεϊράο Πρέτο της πολιτείας του Σάο Πάουλο, όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που πέρασε με ταχύτητα μέσα από ομάδα διαδηλωτών που είχαν αποκλείσει τον δρόμο με πρόχειρο οδόφραγμα. Ο οδηγός του αυτοκινήτου εγκατέλειψε τους τραυματίες και καταζητείται.

 

Οι αρχές του Ρίο απέκλεισαν το κτίριο της Βουλής, το κυβερνείο, το δημαρχείο και πολλά ακόμη δημόσια κτίρια που έγιναν στόχοι διαδηλωτών, ενώ χρησιμοποίησαν ξανά δακρυγόνα, βομβίδες κρότου-λάμψης αλλά και πλαστικές σφαίρες για να «σπάσουν» τα συγκεντρωμένα πλήθη. Τουλάχιστον 40 διαδηλωτές και αστυνομικοί τραυματίστηκαν στην μεγαλούπολη – ενώ βίντεο που προβλήθηκαν στα τηλεοπτικά κανάλια και στο Διαδίκτυο δείχνουν ομάδες ατόμων να λεηλατούν καταστήματα στο κέντρο της πόλης, παρά τις αυτοσχέδιες ξύλινες και μεταλλικές «οχυρώσεις» που επιστράτευσαν πολλοί καταστηματάρχες για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

 

Εδειξαν ακόμη καμένα αυτοκίνητα, πεσμένους μεταλλικούς φανοστάτες και σπασμένα με βαριοπούλες πεζοδρόμια από τις οδομαχίες, ενώ ανάμεσα στους τραυματίες είναι και αρκετοί δημοσιογράφοι και κάμεραμεν, εκ των οποίων ορισμένοι έχουν πληγεί από πλαστικές σφαίρες.

 

Σε μια έμμεση απάντηση στον Πελέ και άλλα παλιά και νέα αστέρια του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, που κάλεσαν τους διαδηλωτές να αφήσουν τις διαμαρτυρίες και να… χαρούν το ποδόσφαιρο, άγριες συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην πόλη Σαλβαδόρ, έξω από το γήπεδο ποδοσφαίρου όπου διεξήχθη ο αγώνας για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών μεταξύ Νιγηρίας και Ουρουγουάης, καθώς και στο Πόρτο Αλέγκρε. Αλλά και στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, οι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να πυρπολήσουν την είσοδο του υπουργείου Εξωτερικών, προτού τους απωθήσει η αστυνομία με «βροχή» από δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Αναφέρθηκαν κι εκεί τουλάχιστον 26 τραυματίες.

 

Ενα πρώτο πολιτικό συμπέρασμα είναι πως η υποχώρηση που έγινε από τις αρχές ως προς τις αυξήσεις των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς έπεσε στο κενό, αφού είναι φανερό πως το συγκεκριμένο ζήτημα δεν ήταν παρά η θρυαλλίδα για την εξέγερση, που «σιγόβραζε» εδώ και πολλά χρόνια. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και χθες στο Σάο Πάουλο και το Ρίο ντε Ζανέιρο, τις δύο μεγαλουπόλεις που ανακοίνωσαν και επίσημα την ανάκληση της απόφασης για αυξήσεις στα εισιτήρια. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά μια 18χρονη διαδηλώτρια στο BBC, «αυτό που συμβαίνει δεν έχει πλέον να κάνει με τις τιμές. Οι πολίτες είναι τόσο αηδιασμένοι από το σύστημα, που αγανάκτησαν και ζητούν ριζική αλλαγή»

 

«Γίναμε Τουρκία»

 

Τα πλακάτ και τα πανό των διαδηλωτών στο Ρίο, την πόλη-τέρας των τουλάχιστον 12 εκατομμυρίων κατοίκων, τα λένε όλα για τα πραγματικά αιτήματα των διαδηλωτών: ανάμεσά τους «Σταματήστε τη διαφθορά, αλλάξτε τη Βραζιλία», «Σταματήστε τις εξώσεις», «Βγείτε στους δρόμους – μόνο εδώ δεν πληρώνουμε φόρους», «Η πτώχευση της παιδείας οδηγεί στην επανάσταση» και φυσικά το καταπληκτικό «Γίναμε και εμείς Τουρκία» (!).

 

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα και πλέον με αφορμή τις αυξήσεις στα εισιτήρια των μεταφορών, υποδηλώνουν όμως και την αντίδραση κατά της διαφθοράς, καθώς και του υπέρογκου κόστους της διοργάνωσης του Μουντιάλ το 2014 και των Ολυμπιακών του 2016. «Δεν υπάρχει κανένας πολιτικός που να μας εκπροσωπεί. Τα εισιτήρια των λεωφορείων ήταν μόνο η αφορμή. Πληρώνουμε υψηλούς φόρους, είμαστε μια πλούσια χώρα, αλλά δεν το βλέπουμε στους δρόμους μας, στα νοσοκομεία και στα σχολεία μας», είπε χαρακτηριστικά στην Guardian ένας νεαρός μηχανικός.

Scroll to top