Pin It

Λεμπρόν: «Αν δεν γίνω ο κορυφαίος, θα είμαι από τους καλύτερους…»

 

Του Γιάννη Ντεντόπουλου

 

Οι Χιτ τα κατάφεραν! Στον 7ο και τελευταίο τελικό, που έγινε μπροστά στο κοινό τους, νίκησαν με 95-88 τους Σπερς και με 4-3 κατέκτησαν το πρωτάθλημα τρίτη φορά στην ιστορία τους και δεύτερη συνεχόμενη.

 

Ο Λεμπρόν Τζέιμς έκανε άλλη μια μεγάλη εμφάνιση, τελείωσε το παιχνίδι με 37 πόντους και 12 ριμπάουντ και δίκαια κατέκτησε τον τίτλο του MVP.

 

Μέσα στη μεγάλη χαρά του «repeat», οι θριαμβευτές δεν ξέχασαν να αναφέρουν ότι η καθοριστική στιγμή για την επιτυχία τους ήταν το τρίποντο της ισοφάρισης που πέτυχε ο Ρέι Αλλεν στη λήξη της κανονικής διάρκειας του 6ου τελικού, αφού τους γλίτωσε από την ήττα που θα σήμαινε το… τέλος.

 

Το 3-3 που έκαναν έπειτα από παράταση τους βοήθησε να αισθανθούν άτρωτοι.

 

«Πλέον μπορώ να το πω: Εκείνο το τρίποντο ήταν το σημαντικότερο της ζωής μου. Σημαντικότερο, γιατί άλλαξε τη ροή της σειράς», παραδέχθηκε ο ίδιος ο Αλεν, «μεθυσμένος» από τη χαρά του τίτλου.

 

Ηταν και μια δικαίωση των προσωπικών του επιλογών. Ο κορυφαίος σουτέρ στην ιστορία του ΝΒΑ άφησε πέρυσι το καλοκαίρι τους Σέλτικς που του έδιναν 12 εκατ. δολάρια για δύο χρόνια και μετακόμισε στο Μαϊάμι με 9 εκατ. για τρία χρόνια. Ο στόχος του ήταν να διεκδικήσει τον δεύτερο τίτλο της καριέρας του. Και ιδού τα αποτελέσματα.

 

Οπως ήταν φυσικό, το κεντρικό πρόσωπο δεν μπορούσε να είναι άλλο από τον Λεμπρόν Τζέιμς. Ο «βασιλιάς» δεν είχε κέφια μόνο πάνω στο παρκέ, αλλά και μπροστά στα μικρόφωνα.

 

«Δουλεύω σκληρά στη διάρκεια των διακοπών. Δουλεύω σκληρά για να βελτιώνω το παιχνίδι μου, για να έρθω εδώ και να πετύχω. Αυτός είναι ο απόλυτος στόχος μου», τόνισε και συνέχισε: «Θέλω να εμπνεύσω τα νέα παιδιά. Θέλω να ξέρουν πως όποια δυσκολία κι αν αντιμετωπίζουν στη ζωή τους, μπορούν να την ξεπεράσουν. Το δεύτερο είναι να συνεχίσω να είμαι ο ηγέτης αυτής της ομάδας, αυτών των συμπαικτών. Εντάξει, ξέρω ότι το γρασίδι δεν θα είναι πάντα πράσινο. Ξέρω ότι θα υπάρχουν δύσκολες στιγμές και σκαμπανεβάσματα. Και σας παρακαλώ, εσείς που με κρίνετε, συνεχίστε να το κάνετε. Μου δίνετε πάντα ένα έξτρα κίνητρο. Σας παρακαλώ συνεχίστε. Κι αν δεν γίνω ο κορυφαίος όλων των εποχών, ελπίζω ότι θα είμαι ένας από τους καλύτερους».

 

Δίπλα του ένας από τους πιο πολύτιμους συνοδοιπόρους του, ο Ντουέιν Ουέιντ (23 π., 11 ριμπ.), σε στιγμές παραφροσύνης, σκεφτόταν τα τρία πρωταθλήματα που έχει πλέον στη συλλογή του και έκανε…βαφτίσια: «Συγχωρέστε με… Η σαμπάνια ευθύνεται για τη ζαλάδα μου. Μη με ξαναπείτε Ντουέιν Ουέιντ. Στο εξής να με λέτε «Τhree»».

 

Είχαν προηγηθεί οι πιο συναισθηματικές εξομολογήσεις του: «Αυτό το πρωτάθλημα είναι το πιο γλυκό. Μακράν από το δεύτερο. Ελπίζω από εδώ και στο εξής να έχουμε διάρκεια. Μακάρι να κάνουμε κάτι παρόμοιο με αυτό που έχουν καταφέρει οι Σπερ. Αν μπορώ να κάνω στα 37 μου αυτά που κάνει ο Τιμ Ντάνκαν, ναι, θα είμαι ευτυχισμένος».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο 42χρονος κόουτς Ερικ Σποέλστρα, ο οποίος όλο τον χρόνο δέχτηκε σκληρή κριτική, αλλά ήρθε η ώρα του να μιλήσει: «Καιρός ήταν», ξεκίνησε με νόημα. Ομως το καλοσκέφτηκε και αποφάσισε να ρίξει όλα τα φώτα στους παίκτες του και ειδικά στον Τζέιμς: «Ο Λεμπρόν πάντα βγαίνει μπροστά όταν πρέπει να το κάνει. Του αρέσει ο σκληρός ανταγωνισμός. Ηταν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς ο καλύτερος περιφερειακός σουτέρ της λίγκας, παρά το γεγονός ότι είναι φόργουορντ και παρά το γεγονός ότι προτιμά να πηγαίνει στο καλάθι για να κερδίζει και φάουλ. Τα δύο πρωταθλήματα μου ακούγονται κάπως περίεργα. Δεν το έχω ακόμη συνειδητοποιήσει».

 

Παρεμπιπτόντως, μεγάλη εμφάνιση και τεράστια συμβολή στη νίκη των Χιτ είχε και ο Μπατίερ που πέτυχε 18 πόντους, παίζοντας και για τον Μπος που τελείωσε άποντος. Από τους Σπερς που βυθίστηκαν στην θλίψη, γιατί αυτή ήταν η πρώτη σειρά τελικών που χάνουν έπειτα από τέσσερις επικρατήσεις που τους απέφεραν ισάριθμους τίτλους, ο Τιμ Ντάνκαν έκανε άλλο ένα σπουδαίο παιχνίδι: 24 π., 12 ριμπ. Δεν έφτανε όμως…

Scroll to top