22/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην «πρίζα» η Κεντροδεξιά

      Pin It

Αναμένονται καραμπόλες μετά τις εξελίξεις στην κυβέρνηση – Σε εκλογική ετοιμότητα οι Ανεξάρτητοι Ελληνες

 

 Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Σε συναγερμό, το καθένα για τους δικούς του λόγους, βρίσκονται τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με αφορμή τις καραμπόλες στο κυβερνητικό στρατόπεδο και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, καθώς είναι κοινή εκτίμηση ότι δρομολογούνται πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές στο κοντινό μέλλον.

 

Ο Πάνος Καμμένος έχει θέσει τους Ανεξάρτητους Ελληνες σε εκλογική ετοιμότητα, καθώς η εκτίμηση που κάνει είναι ότι το άθροισμα εδρών Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ είναι οριακό και ότι η πορεία της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι μακράς πνοής, καθώς θεωρεί δεδομένο το τέταρτο Μνημόνιο με κούρεμα καταθέσεων, ακόμα και κάτω των εκατό χιλιάδων ευρώ.

 

Οι ανεξάρτητοι

 

Παράλληλα, πιστεύουν ότι ο Αντ. Σαμαράς θα χρειαστεί τη στήριξη και ανεξάρτητων βουλευτών. «Τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε ποιοι είναι “βουλευτές καβάντζα” του μνημονιακού μπλοκ και να πέσουν οι μάσκες» λέει στην «Εφ.Συν.» το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝ.ΕΛΛ. Γιάννης Μοίρας, «δείχνοντας» ουσιαστικά τα στελέχη που αποχώρησαν από το κόμμα, όπως οι Κ. Μαρκόπουλος, Χ. Ζώης, Γ. Κουράκος κ.ά.

 

Ο Τέρενς Κουίκ, πάντως, ο οποίος έχει δώσει το τελευταίο διάστημα σημάδια δυσαρέσκειας και αυτονόμησης, τάχθηκε μέσω twitter κατά των πρόωρων εκλογών, ενώ διευκρίνισε ότι τάσσεται και κατά του ενδεχομένου κατάθεσης πρότασης μομφής, απόφαση που είχε λάβει προ ημερών ομόφωνα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Μέρας, Χρήστος Ζώης, δήλωσε ότι «τα μνημόνια τελειώνουν και όλοι αναζητούν τρόπο απεγκλωβισμού απ' αυτά, χωρίς, όμως, κανένας από τους πρωταγωνιστές να είναι σε θέση να διατυπώσει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση».

 

«Φλερτ» και με το ΛΑΟΣ

 

Την άτυπη διαπραγμάτευση με το στρατόπεδο της Ν.Δ. συνεχίζει και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος εκτίμησε ότι πλέον ο Αντώνης Σαμαράς είναι όμηρος του Ευάγγελου Βενιζέλου, τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ «τέλειωσε» και, τέλος, προέβλεψε ότι Σαμαράς και Βενιζέλος μαζί «με όλη την παρέα, Διαμαντοπούλου και Λοβέρδο, θα συγκροτήσουν το μεγάλο ευρωπαϊκό τόξο».

 

Ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μανώλης απέκλεισε μέσω της «Εφ.Συν.» το ενδεχόμενο επιστροφής στη Ν.Δ., ενώ αναφορικά με τα σενάρια που αφορούν τον ανεξάρτητο βουλευτή και μέλος του κόμματος, Γιάννη Κουράκο, σημείωσε ότι τα έχει διαψεύσει. Προέβλεψε δε ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα γίνει πιο αυταρχική, λόγω οικονομικών αδιεξόδων.

 

Ανοιχτή την πόρτα της επανάκαμψης στη Ν.Δ. εξακολουθεί να αφήνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Μαρκόπουλος, ο οποίος μάς δήλωσε ότι η πρωτοβουλία τώρα ανήκει στον Αντώνη Σαμαρά, αφού ο ίδιος έχει κάνει τα βήματά του. Συνέδεσε δε πιθανές εξελίξεις με το συνέδριο της Ν.Δ. και τον επικείμενο ανασχηματισμό.

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις στην κυβέρνηση κάτι αδιάφορο για την κοινωνία, η οποία χειμάζεται λόγω της δραματικής κατάστασης της οικονομίας. «Επικεντρώνουν απλά στην εφαρμογή του επικαιροποιημένου Μνημονίου και θέλουν να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία» τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος, Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

 

«Απαιτείται ανατροπή της σημερινής παρακμιακής πορείας. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως δημοκρατική αντιμνημονιακή προοδευτική κυβέρνηση σωτηρίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πολιτική κίνηση «Πράττω», επικεφαλής της οποίας είναι ο καθηγητής Νίκος Κοτζιάς.

 

[email protected]

Scroll to top