Pin It

«Η επίκληση της νομιμότητας και της δημοκρατίας είναι φύλλο συκής, αφού ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν ψηφίσει δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα»

 

Του Φώτη Παπούλια

 

«Το καλοκαίρι προβλέπεται θερμό και το φθινόπωρο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» σχολίαζαν αργά την Πέμπτη το βράδυ στελέχη του ΚΚΕ αναφορικά με τις κυβερνητικές εξελίξεις. Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα, αν και αρχικά προκάλεσε έκπληξη στον Περισσό, εν τούτοις δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Στον Περισσό εκτιμούσαν το τελευταίο διάστημα ότι ο αδύναμος κυβερνητικός κρίκος ήταν η ΔΗΜΑΡ και πως το «μαύρο» της ΕΡΤ ενδεχομένως να έδινε τη «δικαιολογία» στον Φ. Κουβέλη να αποχωρήσει απο το σχήμα. Στελέχη του κόμματος ελεγαν σε συζητήσεις ότι «η επίκληση της νομιμότητας και της δημοκρατίας είναι φύλλο συκής, αφού ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν ψηφίσει δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα» και επεσήμαιναν μάλιστα ότι «το πρόβλημα πλέον θα το έχει το ΠΑΣΟΚ, αφού ο Α. Σαμαράς φαίνεται να κερδίζει τουλάχιστον το παιχνίδι των εντυπώσεων».

 

Η δικομματική κυβέρνηση με την κατά περίπτωση αρωγή της ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει «τον αντιλαϊκό δρόμο και τις πρακτικές που μας έχει συνηθίσει» λένε στον Περισσό και υπενθυμίζουν ότι επί της ουσίας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν να εκτελούν τις εντολές της τρόικας και πως «ο λαός θα πρέπει να ετοιμάζεται για μια νέα επίθεση το φθινόπωρο, αφού το πρόγραμμα δεν βγαίνει και θα υπάρξουν νέα φοροεισπρακτικά μέτρα». Εξάλλου, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ., σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, δεν έχει να προσφέρει τίποτα καινούργιο, μας γυρίζει στο παρελθόν και αναρωτιούνται: «Οι δύο βασικοί υπεύθυνοι της καταστροφής της χώρας τι άλλο μπορούν να κάνουν εκτός απο το να συνεχίσουν την καταστροφής;»

 

Στο νέο σκηνικό που πλέον έχει δημιουργηθεί η ηγεσια του ΚΚΕ προσανατολίζεται σε δύο κινήσεις:

 

Πρώτον, θα ενταθεί η επικοινωνία με τον λαό, με ανοιχτές ομιλίες του Δ. Κουτσούμπα ώστε να «αποκαλύπτονται τα σχέδια της κυβέρνησης» και ταυτόχρονα θα οξύνεται η επίθεση κατά των «σωτήρων με οδηγό τη δημοκρατική διαχείριση», δηλαδή ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Α. Αλαβάνο. Με αυτό τον τρόπο ευελπιστεί το ΚΚΕ ότι θα καταφέρει να επανασυσπειρώσει ένα κομμάτι των ψηφοφόρων του και ταυτόχρονα να καταστεί «παίκτης» στο παιχνίδι της Αριστεράς.

 

Δεύτερον, θα προβάλλεται πλέον η επιλογή της Λαϊκής Συμμαχίας ως η μόνη «οδός σωτηρίας» για τα λαϊκά στρώματα. Απο αρκετούς στον Περισσό εκτιμάται ότι είναι η «χρυσή ευκαιρία» να πεισθούν ακόμα και όσοι ήταν δύσπιστοι απέναντι σε αυτή την πρόταση, αφού είναι η μόνη καθαρή πολιτική πρόταση που μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο από την κρίση. Αν και στον Περισσό κατά πάγια τακτική αποφεύγουν να «ασχολούνται» με τα εσωκομματικά των άλλων κομμάτων, εν τούτοις ουδείς αποκλείει ένα ντόμινο εξελίξεων που ίσως και μέσα στο καλοκαίρι οδηγήσει σε πλήρη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Χωρίς να αποκλείουν ακόμα και την επανάληψη των φθαρμένων κυβερνήσεων του πρόσφατου παρελθόντος…

Scroll to top