22/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αντεπίθεση του …αφέντη

      Pin It

ΤΟΥΡΚΙΑ Αφού κατέπνιξε βίαια τις διαδηλώσεις και συνέλαβε πρωτεργάτες τους, τώρα ο Ερντογάν διοργανώνει ομιλίες σε οπαδούς του και κλιμακώνει την αντιπαράθεσή του με τη Δύση και τα ΜΜΕ της

 

Της Ελλης Πάνου

 

 

getFazvbile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα πλήθη των διαδηλωτών ύστερα από τρεις εβδομάδες καταστολής διαλύθηκαν βιαίως, συγκεντρώθηκαν τώρα οι οπαδοί κι άρχισε η οργανωμένη εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές του 2014, με αφετηρία «φιλικά» εδάφη.

 

Τα συντηρητικά οχυρά του στην καρδιά της Ανατολίας επέλεξε ο Ταγίπ Ερντογάν αυτό το Σαββατοκύριακο για να κάνει επίδειξη της υποστήριξης της βάσης προς το πρόσωπό του, ξεκινώντας από το Καΐσερι, μετά το Ερζερούμ ανατολικά και τη Σαμψούντα στη Μαύρη Θάλασσα. Δεκάδες χιλιάδες πήγαν να τον ακούσουν, δηλώνοντας… υποταγή. «Αφέντη μου, πέρασαν 10 χρόνια από τότε που ανέλαβες και μεταμόρφωσες την Τουρκία», έγραφε ένα μεγάλο πανό, παίζοντας με τη λέξη «αφέντης» με την οποία ο ίδιος ο Ερντογάν είχε αναφερθεί στην τρίτη του θητεία.

 

Υποστηρικτές

 

«Ας τους χαλάσουμε το παιχνίδι κι ας γράψουμε Ιστορία», ήταν το σύνθημα σε ένα άλλο πανό που είχε αναρτηθεί στο κέντρο της πλατείας του Καΐσερι, δίπλα στις τεράστιες αφίσες με το πρόσωπο του Τούρκου πρωθυπουργού, που μπροστά στο πλήθος που τον αποθέωνε μίλησε πάλι για «τους βάρβαρους, τους πλιατσικολόγους, τους βάνδαλους» και ζήτησε από τους οπαδούς του να φωνάξουν δυνατά κατά των διεθνών μέσων ενημέρωσης κι όσων εναντιώνονται στη λαϊκή βούληση «μέχρι να ακουστούν στη Βαγδάτη, τη Δαμασκό, τη Βηρυτό, την Ιερουσαλήμ», δηλαδή «από το Πεκίνο στην Ανατολή, έως τη Νέα Υόρκη στη Δύση». Πόλεις σαν το βιομηχανικό κέντρο του Καΐσερι -μία από τις «τίγρεις της Ανατολής» που έχουν καταγράψει μεγάλη ανάπτυξη στη δεκαετία διακυβέρνησης του AKP- δεν έζησαν τις ταραχές που συγκλόνισαν την Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα, αλλά και το κοντινό Εσκί Σεχίρ, κέντρα που ζουν ακόμα τη βία και τον εκφοβισμό. Παρότι οι μαζικές διαδηλώσεις σταμάτησαν, οι εκδηλώσεις απείθειας συνεχίζονται -κυρίως με τις «σιωπηλές διαμαρτυρίες» των ακίνητων πολιτών- όπως συνεχίζονται σποραδικά και τα επεισόδια σε άλλες πόλεις, στην Αγκυρα, για παράδειγμα, και ειδικά τη Μερσίνα, πολύ κοντά στο στάδιο όπου παρουσία του Ερντογάν γινόταν η τελετή έναρξης των Μεσογειακών Αγώνων. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αρχίσει και «μαζεύουν» κόσμο από τις πλατείες, τους δρόμους και τα σπίτια, με τον Σύλλογο Δικηγόρων της Κων/πολης μάλιστα να καταγγέλλει την «εξαφάνιση» 9 ατόμων στη διάρκεια των τελευταίων επεισοδίων.

 

Παρενέργειες

 

Η πολιτική της καταστολής που ακολουθεί ο Ερντογάν έχει πολλαπλές παρενέργειες. Η εφημερίδα «Ταράφ» έγραψε ότι χρειάστηκε η παρέμβαση του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ για να αποφευχθεί παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και κορυφαίου στελέχους του κυβερνώντος κόμματος, Μπουλέντ Αρίντς.

 

Στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, γράφει η εφημερίδα, ο Ερντογάν επέπληξε με οργή τον αντιπρόεδρό του για τις «συναινετικές» δηλώσεις που έκανε προς τους διαδηλωτές. Ο Αρίντς σηκώθηκε αμέσως και έφυγε από την αίθουσα, δηλώνοντας ότι θα υποβάλει την παραίτησή του και από την κυβέρνηση και από το κόμμα, οι άλλοι υπουργοί δεν κατάφεραν να τον μεταπείσουν και έτσι παρενέβη ο παλιός σύντροφός του, Γκιουλ.

 

Η πληροφορία διαψεύστηκε, ωστόσο οι ψίθυροι στην Αγκυρα επιμένουν. Από την άλλη πλευρά, η αιματηρή επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας προκάλεσε ρήγμα και στις σχέσεις με την Ευρώπη. Μετά τις έντονες επικρίσεις του Βερολίνου και την άρνηση να ανοίξει άλλο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η τουρκική κυβέρνηση προειδοποίησε την Ανγκελα Μέρκελ να μην παίζει πολιτικά παιχνίδια με τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας, προειδοποιώντας την ότι «όσοι μπλέκονται στα πόδια της Τουρκίας δεν έχουν αίσιο τέλος».

 

Η έμμεση απειλή είχε αποτέλεσμα να κληθεί ο Τούρκος πρέσβης στο υπουργείο Εξωτερικών για να παραλάβει επίσημη διαμαρτυρία, ωστόσο η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται ότι επιμένει. Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Χουριέτ», Τούρκοι διπλωμάτες λένε ότι η Αγκυρα μπορεί να αναστείλει τελείως τις διαπραγματεύσεις, εάν δεν ανοίξει νέο ενταξιακό κεφάλαιο την ερχόμενη εβδομάδα.

Scroll to top