Pin It

Tου Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

098Ραγδαίες είναι οι πολιτικές και εν δυνάμει οι γεωπολιτικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, καθώς μετά την επίσημη παράδοση του ελέγχου της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας από τα δυτικά στρατεύματα στις ντόπιες Ενοπλες Δυνάμεις, η κυβέρνηση Καρζάι διέκοψε τις διαπραγματεύσεις της για τη διμερή συμφωνία ασφαλείας με την Ουάσινγκτον προκειμένου να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της μετά την ανακοίνωση της επικείμενης έναρξης απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ουάσιγκτον -Ταλιμπάν.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters, oι συνομιλίες ΗΠΑ-Ταλιμπάν ενδέχεται να πραγματοποιηθούν «εντός των προσεχών ημερών» στο Κατάρ, έπειτα από τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν λόγω των αντιδράσεων για το άνοιγμα του γραφείου των ανταρτών στην Ντόχα, ενώ άλλος αξιωματούχος δήλωσε χαρακτηριστικά στο BBC ότι δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συνάντηση.«Σε κάθε περίπτωση οι συνομιλίες θα διεξαχθούν σύντομα», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Ισλαμικό Εμιράτο

 

Ο ίδιος ο Καρζάι πάντως δήλωσε χθες πως η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, εκφράζοντας έτσι την οργή του για την επιγραφή στην πρόσοψη του γραφείου τους που αναφέρεται στο Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, την ίδια ονομασία που χρησιμοποιούσαν για να αναφέρονται στη χώρα όταν είχαν εκείνοι τον έλεγχό της, αν και η επιγραφή τελικώς αφαιρέθηκε.

 

Αιτιολογώντας τη στάση της Καμπούλ ο εκπρόσωπος του Αφγανού προέδρου Αϊμάλ Φάιζι υποστήριξε ότι «υφίσταται μια ανακολουθία μεταξύ αυτών που λέει η αμερικανική κυβέρνηση και αυτών που πράττει αναφορικά με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η αναστολή της συμφωνίας αυτής, που αναμένεται να καθορίσει τους όρους της αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν μετά τη λήξη της αποστολής των μάχιμων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο τέλος του 2014, αποφασίστηκε κατά το «έκτακτο συμβούλιο» του Αφγανού προέδρου με τους συμβούλους του και την αρμόδια επιτροπή εθνικής ασφαλείας», πρόσθεσε ο Φάιζι.

 

Θυμίζουμε ότι πριν από 4 ημέρες οι Ταλιμπάν άνοιξαν πολιτικό γραφείο στην Ντόχα, ενώ την ίδια ώρα η Ουάσινγκτον ανακοίνωνε την αποστολή Αμερικανών αξιωματούχων στην πρωτεύουσα του Κατάρ, ένα ιστορικό γεγονός ύστερα από 12 χρόνια πολέμου.

 

Οπως ήταν φυσικό οι ανακοινώσεις αυτές πυροδότησαν τη δυσαρέσκεια του προέδρου Καρζάι, με τον οποίο οι Ταλιμπάν αρνούνται να έχουν συνομιλίες καθώς θεωρούν παράνομη τη φιλοδυτική κυβέρνησή του. Κι αυτό επειδή ο Αφγανός πρόεδρος φοβάται ότι περιθωριοποιείται λόγω των απευθείας συνομιλιών της Ουάσιγκτον με τους Ταλιμπάν.

 

Στην τελετή παράδοσης παρών ήταν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Δέκα χρόνια πριν δεν υπήρχαν ένοπλες δυνάμεις στη χώρα. Σήμερα διαθέτει 350.000 στρατιώτες και ισχυρή αστυνομική δύναμη. Μια υπέροχη δύναμη. Και το τελευταίο διάστημα είδαμε αυτές τις δυνάμεις να αντιμετωπίζουν γρήγορα όσο και αποτελεσματικά πολύπλοκες επιθέσεις των Ταλιμπάν».

 

………………………………………………………………………

 

100.000 στρατιώτες από 48 χώρες

 

Με την επίσημη παράδοση του ελέγχου της χώρας στις αφγανικές Ενοπλες Δυνάμεις, οι ντόπιοι έχουν πλέον αναλάβει τον έλεγχο και των 34 επαρχιών της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας και την προστασία των 30 εκατομμυρίων κατοίκων, δηλαδή το 100% από το 80% που ήλεγχαν. Μέχρι σήμερα συνολικά 100.000 στρατιώτες από 48 χώρες, μεταξύ των οποίων 66.000 Αμερικανοί, βρίσκονται στη χώρα και έως το τέλος του χρόνου -βάσει του χρονοδιαγράμματος- θα έχουν μείνει οι μισοί. Εως το τέλος του 2014 όλες οι ξένες ένοπλες δυνάμεις θα έχουν φύγει από την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, αφήνοντας, σύμφωνα με τον «Guardian», από 6.000 έως 9.000 στρατιωτικούς, οι οποίοι ωστόσο θα έχουν μόνο εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό ρόλο.

 

Scroll to top