Pin It

Δεν το ήξερε το όχι ο κυρ Φώτης. Εναν χρόνο τώρα τα ψήφιζε όλα. Και να πεις ότι δεν διαφωνούσε; Μα δεν συμφώνησε και ποτέ. Αλλά στο τέλος υποχωρούσε. Ανέκδοτο κόντευε να καταντήσει. Μέτρα και ξανά μανά μέτρα; Αμέτρητα. Απολύσεις στο Δημόσιο; Να 'ταν κι άλλοι. Ξεπούλημα του εθνικού πλούτου; Ας πάει και το παλιάμπελο. Αντιρατσιστικό νομοσχέδιο; Αυτοί είναι μαύροι, δεν είμαστε εμείς ξενοφοβικοί. Κι όλα αυτά για να μείνουμε στο ευρώ, να μη δυσαρεστήσουμε τους εταίρους, να καμαρώνουμε ως Ευρωπαίοι, βρε αδελφέ.

 

Ητανε που 'τανε στραβό το κλίμα… Και να πεις ότι μοιάζει με τους φλούφληδες τους Δυτικούς; Καμία σχέση. Μέρα με τη νύχτα. Με την μπουκλίτσα του, το μουστακάκι του, τη στακάτη του φωνούλα την μπάσα. Ανατολίτης αναντάν παπαντάν. Σε Τούρκο δημόσιο υπάλληλο φέρνει. Σε Ιορδανό εκτελωνιστή. Σε Πέρση πάτερ φαμίλια. Ασε που μιλάει τα εγγλέζικα με αραβική προφορά· απ' τη βαριά, της ερήμου. Τον φαντάζομαι με κελεμπία και ναργιλέ. Η απόλυτη αρμονία. Τι τα ψάχνουμε όμως; Βολιώτης. Αυστριακός. Αθεράπευτα συμπλεγματικός με την Εσπερία.

 

Μαθαίνω ότι έχει και δεύτερο όνομα. Φανούριος. Τα τρία φι που λένε. Φώτης, Φανούρης, Φενταγίν. Του Μνημονίου. Καλού κακού δεν φτιάχνει καμιά φανουρόπιτα να φανερωθεί το φως στο βάθος του τούνελ; Να φανερωθεί έστω η ανάπτυξη. Θέσεις εργασίας. Ο δημοκρατικός προσανατολισμός της χώρας. Να αναπτερωθεί κομμάτι το ηθικό μας. Κι εκεί που θα βλέπαμε Θεού πρόσωπο, στράβωσε ξαφνικά με την ΕΡΤ. Το 'χουνε αυτό οι Ανατολίτες. Θαμπώνονται με το γυαλί, με τις κάμερες, με τα φώτα. Τον ενόχλησε λέει το μαύρο. Γι' αυτό έχυσε την καρδάρα με το γάλα. Μπας και το λευκάνει κάπως.

 

Αναρωτιούνται πολλοί για το πολιτικό του μέλλον. Να περάσει απότομα στην αντιπολίτευση; Χλομό. Αξιωματική τε και ελάσσων φλερτάρουν με το λόμπι της δραχμής. Η κοσμοθεωρία του ίδιου συνοψίζεται στο: ευρώ και ξερό ψωμί. Ξερό ψωμί σκέτο. Παξιμάδι που δεν σπάει ούτε με σφυροκάλεμο. Κι αυτό το κωλόπαιδο ο Τσίπρας εντάσσει στο κόμμα του μόνο αποσκιρτήσαντες απ' το ΠΑΣΟΚ. Με τους αριστερούς ξινίζει τα μούτρα. Κι ο κυρ Φώτης παραμένει βέρος αριστερός. Εγώ θα του πρότεινα να απαιτήσει μια εκπομπούλα στη νέα ΕΡΤ. Να βγάζει τα εσώψυχά του. Ασε που θα ανεβάσει και την τηλεθέαση.

 

Ρήξεις, επικηρύξεις και διαρρήξεις θα τολμήσει η νέα κυβέρνηση. Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Αλλά χωρίς τον Κουβέλη μοιάζει με κυψέλη δίχως μέλι. Είναι σαν να αποχωρήσει από την τρόικα το ΔΝΤ. Σήμερα κι αύριο θα έχουμε πάντως αίθριο καιρό. Τα σύννεφα που βλέπετε στον χάρτη δίπλα θα είναι ελάχιστα και θα περιοριστούν στα όρη και τα βουνά όπου δεν αποκλείεται να ρίξει λίγα νερά. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα εξασθενίσουν απ' το απόγευμα. Σαν την ασθενή μας μνήμη. Καλό τριήμερο.

 

Μετέωρος [email protected]

 

Scroll to top