Pin It

Επικροτεί τη στάση του στο θέμα της ΕΡΤ

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Σε μια κρίσιμη φάση της κυβερνητικής θητείας και με τη συνοχή της τρικομματικής υπό αμφισβήτηση επέλεξε να δώσει το «παρών» ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, στηρίζοντας την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ, με την αναγκαία πινελιά εθνικής ενότητας. Στην ομιλία του στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ναύπλιο, ο υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση «εθνικής συνεννόησης, εθνικής ευθύνης και συναίνεσης».

 

Οπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, «η συνάντησή μας συμπίπτει με την κορύφωση μιας ακόμα πολιτικής κρίσης, που δοκιμάζει τις αντοχές του πολιτικού μας συστήματος και η οποία επιτάσσει αίσθημα και στάση εθνικής ευθύνης για να ξεπερασθεί, αλλά και απαλλαγή από προσωπικές ή κομματικές λογικές και σκοπιμότητες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτήν την ώρα να αναλωνόμαστε σε άσκοπες κομματικές διενέξεις. Αυτό που προέχει είναι η διατήρηση της συνεργασίας, της συνεννόησης και της ενότητάς μας, ώστε να συνεχισθεί η, με θυσίες και δυσκολίες, σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση…». Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, «λάθη, εκτροπές και παλινδρομήσεις, πέραν από το κακό που προκαλούν, θα κριθούν αυστηρά, τόσον από τους πολίτες όσο και κυρίως από την ιστορία».

 

Η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε αποστασιοποιηθεί από τα κυβερνητικά πεπραγμένα, δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη με τα εκ ΔΗΜΑΡ προερχόμενα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες για το ενδεχόμενο να επιλεγεί άλλο πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού, στα οποία ενεπλάκη και το πρόσωπό του. Ο κ. Αβραμόπουλος το τελευταίο που θα επιθυμούσε στην εύθραυστη πολιτική κατάσταση που διανύουμε θα ήταν να θεωρηθεί ότι υπονομεύει τον πρωθυπουργό.

 

Μάλιστα, ο υπουργός των Εξωτερικών και πρόεδρος της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αναφέρθηκε στη συνολική πρόταση της Ν.Δ., η οποία, όπως τόνισε, «θα θέσει τα θεμέλια της Νέας Μεταπολίτευσης». Αναφερόμενος στις βασικές προτάσεις της αναθεώρησης αυτής, τόνισε ότι «επιβάλλεται η σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου, κατά το πρότυπο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών» και επισήμανε ότι «μέσα στην ίδια λογική της ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου της Πολιτείας, ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρέπει, κατ’ ελάχιστο να επανέλθει στο επίπεδο των αρμοδιοτήτων που προέβλεπε το Σύνταγμα του 1975». Επισήμανε επίσης ότι «στη συνταγματική αυτή αναθεώρηση ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην οικονομία, δημόσια και ιδιωτική, στη δημοσιονομική πολιτική, στις επενδύσεις, στις αποκρατικοποιήσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις».

Scroll to top