Pin It

Της Κατερίνας Κατή

 

Το φάρμακο «φαρμάκι» αναγκάζονται να πληρώνουν οι χειμαζόμενοι από την πρωτοφανή οικονομική κρίση Ελληνες πολίτες, ιδίως όσοι πάσχουν από βαριά νοσήματα, εξαιτίας των κερδοσκόπων στον χώρο της Υγείας που εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητοι.

 

Μόλις χθες ο γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γ. Σούρλας, διαβίβασε φάκελο του οποίου έγινε αποδέκτης στον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, κ. Φλωρίδη, με στοιχεία και αντίγραφα τιμολογίων από τα οποία προκύπτει ότι φάρμακα που προμηθεύονται οι ασθενείς στην Ελλάδα είναι σε πολλαπλάσιες τιμές από εκείνες με τις οποίες εισάγονται ή διατίθενται στο εξωτερικό.

 

Από τα στοιχεία που ήρθαν στην κατοχή του κ. Σούρλα για τις αδικαιολόγητες αποκλίσεις σε τιμές φαρμάκων, προκύπτει ενδεικτικά ότι:

 

*Ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 623 ευρώ διατίθεται στους ασθενείς έναντι 3.300 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στη Γαλλία με 1.087 ευρώ.

 

*Ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 238 ευρώ διατίθεται στην Ελλάδα έναντι 3.000 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό με 1.000 ευρώ.

 

Ακόμη και σ’ αυτά που παράγονται εδώ η διαφορά είναι πολλαπλάσια. Για παράδειγμα:

 

*Ραδιοφάρμακο που παράγεται στην Ελλάδα διατίθεται στα εργαστήρια στην τιμή των 700-850 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη έναντι 200-250 ευρώ.

 

Με αφορμή το τεράστιο αυτό θέμα, που έχει διαστάσεις σκανδάλου, ο κ. Σούρλας δήλωσε: «Ακόμη και σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσεως, ορισμένοι κοινωνικά ανάλγητοι συνεχίζουν αδίστακτα να κερδοσκοπούν, και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, απέναντι σε εκείνους που δίνουν μάχη για τη ζωή και εκείνους που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Η διαφάνεια, η ανάρτηση στο Διαδίκτυο των τιμών των φαρμάκων, εμφυτευμάτων, ορθοπεδικών, καρδιολογικών συσκευών και άλλων που διατίθενται στην Ελλάδα και των αντίστοιχων τιμών στο εξωτερικό θα δώσει τη λύση, την απάντηση στη κερδοσκοπία και την εκμετάλλευση».

 

Scroll to top