agogos-aerio-thema

25/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φήμες ότι κέρδισε ο «δικός μας»

Του Βασίλη Γεώργα Γνωστή σε περιορισμένο κύκλο πολιτικών προσώπων στην Ευρώπη είναι πλέον η οριστική απόφαση της κοινοπραξίας πετρελαϊκών εταιρειών που ελέγχουν.
      Pin It

H «MAXH» ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ

 

Την Παρασκευή οι επίσημες ανακοινώσεις για το αν το αζερικό αέριο θα μεταφέρεται στη Δύση από τον ΤΑΡ (μέσω Ελλάδας) ή τον Nabucco

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

Γνωστή σε περιορισμένο κύκλο πολιτικών προσώπων στην Ευρώπη είναι πλέον η οριστική απόφαση της κοινοπραξίας πετρελαϊκών εταιρειών που ελέγχουν το κοίτασμα φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν για το ποιος από τους δύο αγωγούς –TAP ή Nabucco West- επελέγη προκειμένου να μεταφερθούν τα 10-12 δισ. κυβικά μέτρα αζέρικου αερίου στη Δύση.

 

Επτασφράγιστο μυστικό

 

Μέχρι και χθες, ωστόσο, η τελική επιλογή κρατιόταν επτασφράγιστο μυστικό και μόνο φήμες, που ήθελαν «νικητή» τον ελληνικού ενδιαφέροντος Trans Adriatic Pipeline, κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο από ρουμανικές και αλβανικές ιστοσελίδες ή αναπαράγονταν από ξένους ηγέτες, όπως ο απερχόμενος Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα.

 

Δημοσίευμα της ρουμανικής ιστοσελίδας www.cursdeguvernare.ro επικαλείται υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές της χώρας σύμφωνα με τις οποίες «κατά 90%-95% η κοινοπραξία του αγωγού TAP κέρδισε την κούρσα από τον Nabuccο», ενώ την περασμένη Παρασκευή -δύο ημέρες πριν από τις αλβανικές εκλογές- το γραφείο του Σαλί Μπερίσα έσπευσε να ανακοινώσει «ότι η απόφαση είναι υπέρ του TAP». Η Αλβανία μαζί με την Ιταλία και την Ελλάδα είναι οι χώρες που υποστηρίζουν τον TAP δεδομένου ότι διέρχεται από τα εδάφη τους, ενώ η Ρουμανία συμμετέχει στο σχέδιο για τον Nabucco μαζί με τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Αυστρία.

 

Χαμηλοί τόνοι

 

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, που ποντάρει πολλά σε μια διπλή συμφωνία με τους Αζέρους (εξαγορά ΔΕΣΦΑ από τη Socar και έγκριση του σχεδίου για τον TAP που βάζει τη χώρα στον χάρτη των ενεργειακών συμφερόντων στην περιοχή), μιλούν για θετικές ενδείξεις και διατηρούν αυξημένες προσδοκίες, ωστόσο στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτιμούσαν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους εν όψει των επίσημων ανακοινώσεων αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια δύσκολη και αμφίρροπη «μάχη» που δίνεται και με γεωπολιτικά κριτήρια.

 

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή 28 Ιουνίου από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ (βρετανική ΒP, νορβηγική Stat Oil, γαλλική Total, αζέρικη Socar, τουρκική TPAO, ρωσική Lucoil και ιρανική NIOC), ωστόσο η απόφαση θα «διαρρεύσει» λογικά νωρίτερα.

 

Σήμερα το βράδυ αναμένεται να ενημερωθούν επίσημα για την απόφαση οι δύο επικεφαλής των κοινοπραξιών των αγωγών, Κ. Τούνγκλαντ (TAP) και P. Μίτσεκ (Nabucco West), ενώ αύριο Τετάρτη οι εκπρόσωπο της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ θα επισκεφθούν τη Ρώμη, τα Τίρανα, την Αθήνα και τη Βουδαπέστη προκειμένου να ενημερώσουν τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών.

 

Την ίδια μέρα θα γίνει συνάντηση και στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Εντινγκερ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υποστηρίζει τη δημιουργία Νότιου Διαδρόμου για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στη γηραιά ήπειρο, ενημερώθηκε επίσημα την περασμένη Παρασκευή κατά τη συνάντηση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπάι και της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

 

 

Scroll to top