Μελέτη της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χίου έδειξε οτι η φυσική μαστίχα έχει θετικά αποτελέσματα στα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερίνης και ευνοϊκή επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης και στα τριγλυκερίδια
ΧΙΟΣ Του Γιώργου Παγούδη
Συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα τους ερευνητές η μαστίχα Χίου, που, δικαιολογώντας απόλυτα τον τίτλο της μοναδικότητάς της, «δίνει» τα πρώτα στοιχεία ότι μπορεί να ωφελήσει στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης αλλά και του διαβήτη!
Σε πιλοτική μελέτη που έγινε από τους γιατρούς της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χίου με τη συμμετοχή 179 εθελοντών και παρουσιάστηκε σε ειδική συνέντευξη Τύπου, η φυσική μαστίχα δείχνει να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερίνης υγιών εθελοντών και κυρίως στους άνδρες. Επίσης, σημειώθηκε ευνοϊκή επίδραση και στα επίπεδα γλυκόζης αλλά και στα τριγλυκερίδια.
«Είναι η πρώτη φορά που τα πειράματα έγιναν σε τόσο προχωρημένο στάδιο και πάνω σε ανθρώπους. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε με 210 διαδοχικούς υγιείς εθελοντές και των δύο φύλων με αυξημένη ολική και LDL χοληστερόλη που καταχωρίστηκαν σε 4 ομάδες, αλλά τελικά συνεχίσαμε με 179 άτομα. 82 από αυτούς έλαβαν 1gr μαστίχα σε κουφέτο, 24 από αυτούς έλαβαν placebo, 39 από αυτούς έλαβαν επεξεργασμένη από τη Γαλλία απ’ όπου είχε αφαιρεθεί το πολυμερές και 34 από αυτούς έλαβαν 2gr σε σκόνη. Με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αυτής της πιλοτικής μελέτης, η φυσική μαστίχα Χίου φαίνεται ότι έχει αρκετά ευνοϊκή επίδραση στα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερίνης και στο ζάχαρο υγιών εθελοντών, κυρίως στο ανδρικό φύλο. Η μελέτη θα συνεχιστεί και τα αποτελέσματά της αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον» δήλωσε ο κ. Καρτάλης, που ανακοίνωσε και τη συνέχιση της έρευνας, σε 2η φάση, για τα ευεργετικά αποτελέσματα της μαστίχας στην αντιμετώπιση διαταραχών ανοχής στη γλυκόζη του αίματος.
Φυσικό φάρμακο
Στην ίδια συνέντευξη συμμετείχε και ο διευθυντής Ερευνας & Ανάπτυξης της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Ηλίας Σμυρνιούδης, ο οποίος αναφέρθηκε στον στόχο της Ενωσης να αναδείξει και να αποδείξει τις φαρμακευτικές ιδιότητες της μαστίχας ώστε να καθιερωθεί ως ένα φυσικό φάρμακο (διατροφικό σκεύασμα), γεγονός που θα συμβάλει στην υψηλή προστιθέμενη αξία του προϊόντος.
«Και μόνο το γεγονός ότι με την ολοκλήρωση της έρευνας και όλων των σχετικών διαδικασιών θα επιτραπεί να γράψουμε στη συσκευασία ότι καταπολεμά τη χοληστερίνη είναι πολύ σημαντικό και ανοίγει νέους δρόμους σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον» τόνισε.