snowden

26/06/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΖΗΤΗΣΕ ΑΣΥΛΟ ΣΤΟΝ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟ

Παιχνίδι κατασκόπων η τύχη του Σνόουντεν

Ο άνθρωπος που κατηγορείται ότι δημοσιοποίησε τα προγράμματα παρακολουθήσεων των ΗΠΑ, αναζητά άσυλο στον Ισημερινό και συνομιλεί με τη Ρωσία.
      Pin It

Σε ένα σκληρό κατασκοπευτικό παιχνίδι φαίνεται πως εξελίσσεται η περίπτωση του Έντουαρντ Σνόουντεν, του ανθρώπου που αποκάλυψε τα αμερικανικά μυστικά προγράμματα παρακολουθήσεων και πλέον καταζητείται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Ο Σνόουντεν βρίσκεται σύμφωνα με τις πληροφορίες έφυγε την προηγούμενη Παρασκευή από το Χονγκ Κονγκ και έφτασε στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας, προκειμένου να καταλήξει στον Ισημερινό, χώρα από την οποία ζήτησε πολιτικό άσυλο.

 

Εξέλιξη που παρακολουθούν στενά οι ΗΠΑ, με διπλωματική πηγή να επιβεβαιώνει τις επαφές με την κυβέρνηση του Ισημερινού για το συγκεκριμένο θέμα. «Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι έχουμε επικοινωνία με την κυβέρνηση του Ισημερινού, αλλά δεν μπορώ να πω τίποτε σχετικό με το περιεχόμενο των συνομιλιών, που είναι διπλωματικού χαρακτήρα», είπε.

 

Την ίδια ώρα, η παραμονή του Σνόουντεν στο αεροδρόμιο της Μόσχας «βάζει» στο παιχνίδι και τη Ρωσία, με τις μυστικές υπηρεσίες να θεωρούν πως δεν θα πρέπει να τον… χάσουν.  «Είναι λαβράκι για τον καθένα, τις όποιες μυστικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένων των δικών μας. Όλες οι μυστικές υπηρεσίες θα ήθελαν να μιλήσουν μαζί του», δήλωσε ρωσική πηγή ασφαλείας.

 

Ρώσοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Σνόουντεν ενδέχεται να είναι χρήσιμος για μία ψυχροπολεμικού τύπου ανταλλαγή κατασκόπων ή ως ένα εργαλείο προπαγάνδας για την Ρωσία, που συχνά κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας την οποία προσπαθούν να επιβάλουν στους άλλους, σχολιάζει το Reuters.

Scroll to top