ΛΙΒΑΝΟΣ Μετά τον θάνατο 11 στρατιωτών από την επίθεση σαλαφιστών οπαδών του Αχμαντ αλ Ασίρ, οι υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούν πάση θυσία να συλλάβουν τον εξτρεμιστή σουνίτη κληρικό
Του Νικόλα Ζηργάνου
Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου για να συλλάβουν τον εξτρεμιστή σουνίτη κληρικό, Αχμαντ αλ Ασίρ, ο οποίος κατηγορείται ως υπεύθυνος για τις επιθέσεις οπαδών του κατά θέσεων του λιβανέζικου στρατού, στην πόλη της Σιδώνας. Από τις επιθέσεις των σαλαφιστών σκοτώθηκαν αρχικά 11 στρατιώτες, για να ακολουθήσουν μάχες που κράτησαν όλο το Σαββατοκύριακο και είχαν απολογισμό συνολικά 17 στρατιώτες νεκρούς, 40 εξτρεμιστές οπαδούς του Ασίρ και πάνω από 200 τραυματίες, πολλοί από τους οποίους είναι σε σοβαρή κατάσταση.
Ο στρατός που πολιόρκησε και κατέλαβε τελικά τη Δευτέρα το αρχηγείο του Ασίρ σε συνοικία της Σιδώνας -ένα αχανές συγκρότημα με τζαμιά, αποθήκες, κοιτώνες και γραφεία- έδειξε στους δημοσιογράφους τα ευρήματα των ερευνών, δεκάδες όπλα, φορητούς εκτοξευτές πυραύλων, στολές μάχης και ασυρμάτους. Ορισμένα από τα κτίρια δεν είχαν ακόμη εκκαθαριστεί, καθώς υπήρχαν μέσα νεκροί, παγιδευμένοι με εκρηκτικά. Ο δήμαρχος της πόλης εκτίμησε ότι μόνο οι υλικές ζημιές από τις συγκρούσεις ανέρχονται σε πάνω από 20 εκατ. δολάρια. Ο Ασίρ διέφυγε μαζί με 140 οπλισμένους οπαδούς του και τοπικά ΜΜΕ εικάζουν ότι έχει καταφύγει είτε στην Τρίπολη, η οποία είναι βάση των ακραίων σουνιτών, είτε έχει περάσει τα σύνορα της Συρίας. Ο ηγέτης των σαλαφιστών της Σιδώνας έγινε γνωστός πριν από δύο χρόνια, από την ακραία αντίθεσή του προς τους σιίτες της οργάνωσης Χεζμπολάχ, ιδίως μετά την απαρχή της συριακής εξέγερσης. Στο πρότυπό του, αναδύθηκαν δεκάδες φονταμενταλιστές σουνίτες κληρικοί, οι οποίοι με χρήματα από άγνωστες πηγές συγκρότησαν πολιτοφυλακές, μικρούς ιδιωτικούς στρατούς, οι οποίοι σήμερα πολεμούν στο πλευρό των ανταρτών στο εσωτερικό της Συρίας. Οι βάσεις τους βρίσκονται μέσα στον Λίβανο, κυρίως στην Τρίπολη, όπου τον περασμένο μήνα σημειώθηκαν και εκεί σοβαρά αιματηρά επεισόδια με δώδεκα νεκρούς, αλλά και στη Σιδώνα, αλλά και τα προάστια της Βηρυτού. Την περασμένη εβδομάδα δημιουργήθηκε ένταση και στην πρωτεύουσα, στο προάστιο Αμπρα, όπου σκοτώθηκε ένας πολίτης μετά από ένοπλη αντιπαράθεση σιιτών και σουνιτών.
Μέσα σε αυτό το κλίμα της αντιπαράθεσης που σπρώχνει τον Λίβανο στο χάος της εμφύλιας διαμάχης, ήρθε χθες και η δήλωση του διεθνούς διαπραγματευτή για το Συριακό, Λακτάρ Μπραχίμι, πως η διεθνής διάσκεψη για τη διπλωματική επίλυση της κρίσης δεν θα διεξαχθεί μέσα στον Ιούλιο, όπως είχε ανακοινωθεί, αλλά θα καθυστερήσει κι άλλο, με νέα ημερομηνία τον Αύγουστο. Ομως, όσο η συριακή κρίση εξελίσσεται, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για να ανάψει νέα εστία πολέμου, πέραν των συνόρων. Με τον Λίβανο να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, φαίνεται ότι ακολουθεί και η Ιορδανία. Χθες, αμερικανικά και ιορδανικά στρατεύματα έκαναν κοινές ασκήσεις στον κόλπο της Ακαμπα, όμως 700 πεζοναύτες και 12 πολεμικά αεροσκάφη F-16 δεν θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ και θα παραμείνουν στην Ιορδανία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αναπτυχθούν κοντά στα σύνορα με τη Συρία και οι πεζοναύτες θα εκπαιδεύσουν Σύρους αντικαθεστωτικούς σε μυστικά στρατόπεδα.