26/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλος καταδικάζεται κι άλλος πληρώνει

Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη Η κυβέρνηση Λέτα υφίσταται τα αντίποινα του Μπερλουσκόνι που απειλεί να τη ρίξει μετά την καταδίκη του σε επτά χρόνια φυλάκιση... .
      Pin It

ΙΤΑΛΙΑ Η κυβέρνηση Λέτα υφίσταται τα αντίποινα του Μπερλουσκόνι που απειλεί να τη ρίξει μετά την καταδίκη του σε επτά χρόνια φυλάκιση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για το «Ρουμπιγκέιτ»

 

Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

 

Η συνέπεια ήταν μάλλον αναμενόμενη: μετά την καταδίκη του Σίλβιο σε επτά χρόνια φυλάκισης για το «Ρουμπιγκέιτ» και τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων (έστω και αν πρόκειται μόνο για πρωτοβάθμια δικαστική απόφαση) άρχισαν αμέσως οι εντάσεις στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο της χώρας.

 

Ο καβαλιέρε, με ανακοινωθέν του, έκανε γνωστό ότι «είναι απόλυτα αθώος και εννοεί να αντισταθεί στον δικαστικό κατατρεγμό», και όλοι περιμένουν να δουν τι θα πει σε αναλυτική τηλεοπτική συνέντευξη που ετοιμάζεται να παραχωρήσει στον τηλεοπτικό του όμιλο Mediaset.

 

Τα πρώτα μηνύματα, πάντως, είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά. Οι συνεργάτες του Σίλβιο, ουσιαστικά, αφού πρώτα χαρακτήρισαν τη δικαστική απόφαση «σκανδαλώδη και απαράδεκτη», προσπαθούν τώρα να δημιουργήσουν σειρά προβλημάτων στην πορεία της κυβέρνησης συνεργασίας του Ενρίκο Λέτα, μέχρις ότου ο Μπερλουσκόνι αποφασίσει ποια στρατηγική εννοεί να υιοθετήσει.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος της Κεντροδεξιάς στη Βουλή, Ρενάτο Μπρουνέτα, έφτασε να δηλώσει ότι «μια τρίμηνη μόνο αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ από το 21% στο 22%, ισοδυναμεί, ουσιαστικά, με κοροϊδία», κάνοντας επίσης σαφές ότι «κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τον ίδιο τον κυβερνητικό βίο».

 

Ο Ενρίκο Λέτα υπενθύμισε ότι η συγκεκριμένη αύξηση είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση του καβαλιέρε, το 2011, αλλά αυτό δεν βοήθησε, φυσικά, στο να μειωθεί η ένταση.

 

Απουσία με νόημα

 

Αντιθέτως, κατά τη χθεσινή ομιλία του Ιταλού πρωθυπουργού στη Βουλή, με αναφορά στις προτεραιότητες της χώρας εν όψει της συνόδου κορυφής που ξεκινά αύριο, οι εκπρόσωποι του κεντροδεξιού «Λαού της Ελευθερίας» δεν μπήκαν στην αίθουσα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα.

 

Γενική πρόβα κυβερνητικής κρίσης; Ο θυμός για την καταδίκη του Σίλβιο, που συνεπάγεται και μια τεράστια ηθική μομφή, είναι μεγάλος και δεν έχει ακόμη ξεσπάσει.

 

Η παράταξή του ζητά, επίσης, την κατάργηση του φόρου ιδιοκατοίκησης. Και για το θέμα αυτό έχει αποφασιστεί τρίμηνη αναβολή, με την ίδια πάντα λογική: δεν υπάρχουν χρήματα, ο Λέτα δεν θέλει να υπερβεί το όριο του 3% στη σχέση ελλείμματος – ΑΕΠ.

 

O ζάπλουτος πρώην πρωθυπουργός, όμως, τον κάλεσε «να μη νοιαστεί για το θέμα αυτό, διότι, ούτως ή άλλως, κανείς δεν πρόκειται να πετάξει έξω την Ιταλία από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα».

 

Ο Μπερλουσκόνι έχει μεγάλη μαεστρία στο να παίρνει θέση και να ανασκευάζει τα όσα υποστηρίζει, σε χρόνο ρεκόρ. Αλλά στην περίπτωση αυτή, το θέμα έχει και άλλες προεκτάσεις. Ο «Καβ» ξέρει καλά ότι δεν γίνεται να προκηρυχθούν εκλογές μέσα στο καλοκαίρι. Γνωρίζει, επίσης, ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, θα μπορούσε να δώσει νέες διερευνητικές εντολές, σε αναζήτηση εναλλακτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας.

 

Κατά πάσα πιθανότητα, λοιπόν, προτιμά να περιμένει το φθινόπωρο, με το συνέδριο του αντίπαλου «Δημοκρατικού Κόμματος», στο οποίο αναμένεται να υπερισχύει ο ανανεωτής δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι, που θα είναι -εκτός μεγάλων εκπλήξεων- και ο υποψήφιος πρωθυπουργός της προοδευτικής παράταξης.

 

Τον Οκτώβριο, λοιπόν, πριν τη νέα ετυμηγορία του Αρείου Πάγου για απάτη σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα μπορούσε να βρει κάποια αφορμή για να ρίξει την κυβέρνηση και να πάει σε εκλογές, χρησιμοποιώντας όλη τη δύναμη της τηλεοπτικής του αυτοκρατορίας.

 

Τα σχέδια του Σίλβιο

 

Μέχρι τότε, μπορεί να συνεχίσει να φθείρει, αργά αλλά σταθερά, τον Ενρίκο Λέτα. Οσο για το πολιτικό μέλλον του ζάπλουτου πρώην πρωθυπουργού, ξανασυζητείται έντονα το σενάριο στο οποίο αναφερθήκαμε και εμείς στο παρελθόν: γνωρίζοντας ότι μπορεί να του στερηθούν, τον Νοέμβριο, τα πολιτικά δικαιώματα, δεν αποκλείεται να δώσει τη σκυτάλη στην πρωτότοκη κόρη του, Μαρίνα. Μάνατζερ του ομίλου του, σαράντα επτά χρόνων, τυφλός εκτελεστής της βούλησης του «μίστερ τιβί».

Scroll to top