26/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Τεχνητή» αστοχία σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα

Του Μάριου Χριστοδούλου «Κίτρινη κάρτα» σε τρεις ΔΕΚΟ και 11 Νομικά Πρόσωπα, που «σιτίζονται» από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν πιάνουν τους στόχους στο πρώτο.
      Pin It

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΕΙ «ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ» ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

 

Στο οικονομικό επιτελείο αποφάσισαν να μη βγάλουν αμέσως «κόκκινη κάρτα». Και πώς μπορούσαν να το κάνουν άλλωστε από τη στιγμή που την ευθύνη γι’ αυτό έχει το κράτος, το οποίο δεν έδωσε την επιχορήγηση που είχε προγραμματίσει σε ΔΕΚΟ και οργανισμούς, με αποτέλεσμα να καταγράφουν υστέρηση εσόδων

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

«Κίτρινη κάρτα» σε τρεις ΔΕΚΟ και 11 Νομικά Πρόσωπα, που «σιτίζονται» από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν πιάνουν τους στόχους στο πρώτο τρίμηνο, έβγαλε το υπουργείο Οικονομικών.

 

Την ίδια στιγμή, επί θύραις βρίσκονται οι επίτροποι για τις εταιρείες Αμυντικά Συστήματα και Κοινωνία της Πληροφορίας που δεν απέστειλαν τα οικονομικά αποτελέσματα στο υπουργείο Οικονομικών. Ανενημέρωτο άφησαν το υπουργείο ο ΕΟΤ και η ΜΟΔ, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ΚΕΕΛΠΝΟ και ο ΟΚΑΝΑ δεν έχουν υποβάλει καν στοχοθεσία.

 

Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι διοικήσεις της ΕΡΓΟΣΕ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που απειλούνται με «βαριές» καμπάνες, αν δεν διορθώσουν την απόκλιση άνω του 10% που εμφάνισαν στο πρώτο τρίμηνο.

 

Στο οικονομικό επιτελείο αποφάσισαν να μη βγάλουν αμέσως «κόκκινη κάρτα». Και πώς μπορούσαν να το κάνουν άλλωστε από τη στιγμή που την ευθύνη γι’ αυτό έχει το κράτος, το οποίο δεν έδωσε την επιχορήγηση που είχε προγραμματίσει σε ΔΕΚΟ και οργανισμούς, με αποτέλεσμα να καταγράφουν υστέρηση εσόδων. Αναλυτικότερα:

 

● Δώδεκα ΔΕΚΟ έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της τρόικας, καθότι είναι ενταγμένες στο Μητρώο Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

 

● Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και η Κοινωνία της Πληροφορίας είναι οι μοναδικές ΔΕΚΟ που δεν απέστειλαν τα οικονομικά στοιχεία στο υπουργείο.

 

● Από την ανάλυση των στοιχείων των δέκα ΔΕΚΟ προκύπτει αρνητική απόκλιση μικρότερη του 10% και συγκεντρωτικά 3,12% ή 1,561 εκατ. ευρώ.

 

● Η ΕΡΓΟΣΕ παρουσίασε απόκλιση 65,31% σε σχέση με τους στόχους. Και οφείλεται σε υστέρηση εσόδων κατά 32,8% ή 6,6 εκατ. ευρώ, η οποία σε απόλυτα μεγέθη είναι υψηλότερη της υστέρησης των δαπανών κατά 30,9% ή 5,9 εκατ. ευρώ. Επίσης δεν υλοποιήθηκε επενδυτικό σχέδιο 6,5 εκατ. ευρώ εξαιτίας της μη καταβολής της επιχορήγησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

● Ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρουσίασε απόκλιση 632,13% και, αντί για πλεόνασμα 1 εκατ. ευρώ, εμφάνισε έλλειμμα 5,771 εκατ. ευρώ. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ξέμεινε από ρευστό, αφού το Γενικό Λογιστήριο δεν εκταμίευσε την επιχορήγηση των 7,5 εκατ. ευρώ. Ετσι οι δαπάνες καλύφθηκαν από όσα είχαν περισσέψει στο ταμείο της εταιρείας το 2012, δηλαδή 10,2 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ εκτιμά ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της αρνητικής απόκλισης, αφού τον Απρίλιο και τον Μάιο εκταμιεύτηκαν πόροι 7 εκατ. ευρώ.

 

● Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ , την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί με «νύχια και με δόντια» να πουλήσει σε ξένους επενδυτές, εμφάνισε αρνητική απόκλιση της τάξης του 21,72%, καθότι τα έξοδα συμπιέστηκαν μόλις κατά 2,23%, ενώ τα έσοδα ήταν λιγότερα κατά 21,72%.

Scroll to top