Μάριος Βαλασόπουλος

26/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το comeback του ΥΠΠΟ

Ο απερχόμενος χαιρόταν που επιτέλους η γενική γραμματεία ανήκει στο παρελθόν και συμβούλευσε τον διάδοχό του να κρατήσει την έμπειρη γενική.
      Pin It

Ο Κώστας Τζαβάρας παρέδωσε στον Πάνο Παναγιωτόπουλο

 

Ο απερχόμενος χαιρόταν που επιτέλους η γενική γραμματεία ανήκει στο παρελθόν και συμβούλευσε τον διάδοχό του να κρατήσει την έμπειρη γενική γραμματέα Λίνα Μενδώνη. Ο νεοεισερχόμενος στην Μπουμπουλίνας δήλωσε ότι γνωρίζει τα προβλήματα και ότι εμπιστεύεται τους ανθρώπους της τέχνης και του πνεύματος

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Η αλλαγή φρουράς χθες στην Μπουμπουλίνας τα είχε όλα. Κατ’ αρχάς χαρά για την επανασύστασή της σε υπουργείο Πολιτισμού αντί για γενική γραμματεία. Συγκίνηση από τους αποχωρήσαντες, ευχαριστίες για τη συνεργασία, ευχές για το μέλλον αλλά και ολίγες «μπηχτές» από τον Κώστα Τζαβάρα, που ήταν ειλικρινής, ευθύβολος και φορτισμένος επίσης συγκινησιακά. Μίλησε για τις προσωπικές του αγωνίες και αυτές των συνεργατών του ώστε να ξαναγίνει το υπουργείο… υπουργείο, χαιρέτησε με θερμά λόγια τον «Κόκκινο Πάνο» και κατέθεσε τα καλύτερα για τη γενική γραμματέα, Λίνα Μενδώνη.

 

Τις ευχαριστίες του προς τον Κώστα Τζαβάρα και τη Λίνα Μενδώνη εξέφρασε κατ’ αρχάς ο υπουργός ΠΑΙΘΠΑ Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. «Θεωρώ ότι ο νέος υπουργός βρίσκει εδώ ανθρώπους με τους οποίους μπορεί να συνεργαστεί και να παράξει έργο, που είναι τόσο αναγκαίο. Είναι σημαντική η απόφαση του πρωθυπουργού, είναι πράξη συμβολισμού και ουσίας, να ανασυσταθεί σε υπουργείο. Με αυτά τα λόγια καλωσορίζω τον καλό φίλο Πάνο Παναγιωτόπουλο», είπε, πριν πάρει τον λόγο ο απερχόμενος Κώστας Τζαβάρας.

 

«[...] Σήμερα εδώ σε ξεχωριστές, εορτάσιμες συνθήκες, καλωσορίζουμε το νέο υπουργό Πολιτισμού με όλες τις λέξεις να δηλώνουν αυτό που σήμερα πανηγυρίζουμε. Είναι η θεσμική παλινόρθωση του υπουργείου Πολιτισμού. Σ’ αυτή τη χαρά το πρώτο μερίδιο έχει ο εκλεκτός φίλος, πολιτικός και συνάδελφος Πάνος Παναγιωτόπουλος που τον υποδεχόμαστε εγκαρδίως και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία. Αλλά ένα μικρό κομμάτι ανήκει σ’ εμένα γιατί από την πρώτη στιγμή εδώ, με όλους τους ανθρώπους του υπουργείου, με την εκλεκτή συνεργάτιδα, τη γενική γραμματέα Λίνα Μενδώνη, τους εκπροσώπους εργαζομένων κι όλους εσάς επί έναν χρόνο αυτό αποτελούσε τη μόνιμη επωδό της καθημερινής μας αγωνίας, η επιθυμία να υπάρξει επιτέλους αυτή η παλινόρθωση. Και βέβαια αξίζουν συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που αμέσως αντιλήφθηκε ότι Ελλάδα χωρίς πολιτισμό δεν νοείται».

 

Αναφερόμενος στον διάδοχό του ο Κώστας Τζαβάρας είπε: «Η δεύτερη μεγάλη χαρά είναι ότι υποδεχόμαστε τον Πάνο Παναγιωτόπουλο που είναι μαχόμενος, με ιδιαίτερο ύφος και στιλ, ώστε να αναφερόμαστε όλοι, με αγάπη, στον «Κόκκινο Πάνο»… Είναι ιδιαίτερα συμβολικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός σού εμπιστεύτηκε το νέο υπουργείο Πολιτισμού αφού προηγουμένως σε δοκίμασε στην Εθνική Αμυνα, για να κάνεις εθνική επίθεση. Αυτός είναι ο πολιτισμός και έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Ως το πιο ισχυρό όπλο της Ελλάδας να βγει προς τα έξω».

 

Μάλιστα, ο Κώστας Τζαβάρας προέτρεψε τον διάδοχό του να διατηρήσει στη θέση της την κ. Μενδώνη. «Δεν είναι απλώς η αναγνωρισμένη θεσμική μνήμη αυτού του υπουργείου. Ολοι χρησιμοποιήσαμε τις γνώσεις και την εμπειρία της. Σου συνιστώ, Πάνο, να κάνεις κι εσύ το ίδιο και θα βγεις ωφελημένος». Τέλος, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του. «Σε αυτό το υπουργείο όλες οι κατηγορίες των υπαλλήλων υπηρετούν τον πολιτισμό… Αν όλοι δουλέψουμε με τον τρόπο που δουλέψαμε εδώ επί έναν χρόνο θα περάσουμε απέναντι», κατέληξε.

 

«Tο ΥΠΠΟ επανασυστήνεται. Κάνουμε μια νέα αρχή, μια επανεκκίνηση και ξεκινάμε μια νέα διαδρομή, ελπίζω συναρπαστική, γόνιμη και ωφέλιμη στους ιδιαίτερα χαλεπούς καιρούς της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης», είπε ο νέος υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος. Θύμισε ότι από το ΥΠΠΟ έχουν περάσει, μεταξύ άλλων, ο σημερινός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. «Ολα αυτά ξεκινούν σήμερα, στο πλαίσιο μιας καινούργιας κοινής πολιτικής προσπάθειας. Μιλάω για τη συνεργασία των δύο κομμάτων, ένα πολύ ενδιαφέρον πολιτικό εγχείρημα. Για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική Ελλάδα συνεργάζονται δύο ιστορικά αντίπαλα κόμματα, που συγκρούστηκαν επί τέσσερις δεκαετίες με σφοδρότητα». Κι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, αν και δύσκολο, το εγχείρημα θα πετύχει. «Ο τόπος χρειάζεται κυβερνήσεις σταθερές, μακράς πνοής και αυτή η κυβέρνηση έδειξε ότι το εννοεί και θα το κάνει πράξη, για να παράξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

 

Αναφερόμενος στο υπουργείο που αναλαμβάνει, είπε: «Γνωρίζω ποια είναι εδώ η πραγματικότητα και τα προβλήματα [...] Αυτός ο τόπος ο μικρός, ο μέγας παρήγαγε και θα εξακολουθήσει να παράγει πολιτισμό. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι το μέγιστο κεφάλαιο που διαθέτει αυτή η χώρα.

 

Αποτελεί τον κεντρικό άξονα αναφοράς στην εξέλιξη του ανθρωπίνου πνεύματος. Μέσα από την καρδιά μου να πω ότι αισθάνομαι βαθύτατο σεβασμό και τρέφω πολύ μεγάλη εκτίμηση για όλους τους ανθρώπους του πολιτισμού και του πνεύματος. Προσπαθούν, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες στην τραυματισμένη από τις περικοπές καθημερινότητα, να προσφέρουν έργο. [...] Εμπιστεύομαι τους ανθρώπους της τέχνης, που μοχθούν για να υλοποιήσουν το μεράκι τους. Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε ούτε βήμα σημειωτόν ούτε να κοιτάξουμε προς τα πίσω αλλά να πάμε μπροστά. Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της σύγχρονης Ελλάδας».

 

Στο τέλος ευχήθηκε στον κ. Τζαβάρα: «Κώστα, καλή δύναμη γι’ αυτά που κάνεις στη Βουλή αλλά και εκτός, γιατί ξέρω ότι η προσωπική σου διαδρομή δεν συνδέεται με αξιώματα». Και εισέπραξε την άμεση απάντηση του κ. Τζαβάρα που «έκλεψε και την παράσταση»: «Αυτό μάλλον πρέπει να το ξέρει και ο πρωθυπουργός».

 

[email protected]

φωτογραφία: Μάριος Βαλασόπουλος

Scroll to top