27/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην προανακριτική σήμερα ο Παπακωνσταντίνου

Στο κορυφαίο σημείο των εργασιών της εισέρχεται η ειδική επιτροπή της Βουλής που πέντε μήνες τώρα διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση για τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ.
      Pin It

Μέχρι τις 4 Ιουλίου πρέπει να παραδοθεί το πόρισμα για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

 

Της Ελενας Βαρίνου

 

Στο κορυφαίο σημείο των εργασιών της εισέρχεται η ειδική επιτροπή της Βουλής που πέντε μήνες τώρα διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση για τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, αφού σήμερα αναμένεται να «απολογηθεί» ενώπιον των μελών της ο Γ. Παπακωνσταντίνου, που επιβαρύνεται πλέον και με το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία.

 

Σε νέο κυβερνητικό καθεστώς και με δύο αλλαγές στη σύνθεσή της λόγω υπουργοποίησης των Μιλτ. Βαρβιτσιώτη και Αδ. Γεωργιάδη (τις θέσεις τους καταλαμβάνουν ο βουλευτής Κιλκίς Γ. Γεωργαντάς και ο βουλευτής Ημαθίας Λαζ. Τσαβδαρίδης) η προανακριτική επιτροπή βρίσκεται στην τελική ευθεία της διερεύνησης της πολύκροτης υπόθεσης, πριν δηλαδή από τη διαμόρφωση του πορίσματός της που θα στοιχειοθετεί το κατηγορητήριο για τον πρώην υπουργό Οικονομικών.

 

Το νέο περιθώριο που δόθηκε, ύστερα από αλλεπάλληλες παρατάσεις, για την παράδοση του πορίσματος εκπνέει στις 4 Ιουλίου. Στη συνέχεια, θα συζητηθεί από την Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να το εγκρίνει και ακολουθεί το Δικαστικό Συμβούλιο που θα αποφανθεί εάν ο Γ. Παπακωνσταντίνου παραπεμφθεί ή όχι στο Ειδικό Δικαστήριο.

 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, που έχει προγραμματιστεί να προσέλθει σήμερα στην προανακριτική, παρέλαβε προ δύο εβδομάδων, μέσω του δικηγόρου του, την ογκώδη δικογραφία της υπόθεσης, προκειμένου να προετοιμάσει την κατάθεσή του.

 

Πυρά προς όλες τις κατευθύνσεις

 

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας που επικύρωσε τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου με το αδίκημα της «απιστίας στην υπηρεσία» σε βαθμό κακουργήματος, υποστήριξε την αθωότητά τους εξαπολύοντας πυρά προς όλες τις κατευθύνσεις για την «προσπάθεια ενοχοποίησής του». Στράφηκε εναντίον και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλου, αποδίδοντας συγκεκριμένες ευθύνες. «Αλλοι μετά από εμένα γιατί δεν αξιοποίησαν τα στοιχεία; Γιατί αποφάνθηκαν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φορολογική χρήση; Γιατί έβαλαν τη λίστα στο συρτάρι τους;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά από του βήματος της Βουλής ο Γ. Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως «ο κ. Βενιζέλος είχε το θράσος να με ταυτίσει με τον κ. Τσοχατζόπουλο ως «βάρος» που δεν μπορεί να κουβαλάει. Δεν ήμουν όμως εγώ αυτός που τον υπερασπίστηκε στη Βουλή (σ.σ. για τα εξοπλιστικά). Ο κ. Βενιζέλος ήταν!».

 

Στην ίδια ομιλία, την τελευταία δηλαδή δημόσια τοποθέτησή του, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπέδειξε τους υπαίτιους για την προσωπική του «εξόντωση» στις περιοχές τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας αντίστοιχα πως:

 

– «Κάποιοι θεωρούν ότι διασύροντας έναν άνθρωπο που σε σημαντικό βαθμό συμβόλισε την προηγούμενη κυβέρνηση θα μπορέσουν να ξεγελάσουν την κοινωνία».

 

– «Κάποιοι προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο με παραμύθια ότι αν είχε αξιοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ δεν θα είχε χρειαστεί να κοπούν μισθοί και συντάξεις».

 

Για τον Ευάγγ. Βενιζέλο, τέλος: «Κάποιοι πιστεύουν ότι ο μόνος δρόμος για την προσωπική τους διάσωση είναι να συκοφαντήσουν και να καταστρέψουν τους προκατόχους τους στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Μεγάλο λάθος. Κανείς δεν δικαιώθηκε “καίγοντας” τους άλλους. Αυτό είναι μικρότητα και αμοραλισμός, όχι ηγεσία».

Scroll to top