eurokinissi

27/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρέχει μόνος του ο TAP στην κούρσα των αγώνων

Μόνον οι επίσημες ανακοινώσεις της κοινοπραξίας (θα γίνουν αύριο το πρωί) που διαχειρίζεται το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν απουσιάζουν πλέον από το κάδρο.
      Pin It

Πώς θα φτάνει το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

getFile (4)Μόνον οι επίσημες ανακοινώσεις της κοινοπραξίας (θα γίνουν αύριο το πρωί) που διαχειρίζεται το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν απουσιάζουν πλέον από το κάδρο, για να επιβεβαιωθεί ότι ο ελληνικού ενδιαφέροντος διαδριατικός αγωγός Trans Adriatic Pipeline είναι αυτός που επελέγη οριστικά για μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι ενδείξεις είναι πλέον κάτι παραπάνω από ξεκάθαρες για την επιλογή του TAP και ισχυροποιήθηκαν ακόμη περισσότερο όταν χθες ο αυστριακός όμιλος OMV, ως επικεφαλής της κοινοπραξίας του ανταγωνιστικού σχεδίου Nabucco West, ανακοίνωσε επίσημα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ότι «το έργο του Nabuccο δεν επελέγη από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ», προσθέτοντας ότι «το πρόγραμμα τελείωσε για εμάς και ο όμιλος θα εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους για να εξασφαλίσει επιπλέον ποσότητες αερίου για την Ευρώπη».

 

Παρότι δεν υπήρξε καμία άλλη επίσημη ανακοίνωση από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις ή τις κυβερνήσεις των ενδιαφερόμενων χωρών, που ενημερώθηκαν ταυτόχρονα χθες, ο επικεφαλής της OMV Γκέρχαρτ Ρόις απέδωσε την επιλογή του TAP στις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Ιταλία. Σύμφωνα με το Reuters, ο ίδιος αμφισβήτησε αν πράγματι μπορούν να επιτευχθούν υψηλότερες τιμές στις δύο χώρες που πλήττονται από τη λιτότητα και άφησε αιχμές για τα κριτήρια της τελικής επιλογής λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σας αφήνω να απαντήσετε εσείς στο ερώτημα αν πρόκειται για φύλλο συκής σε μια πολιτική απόφαση».

 

Ανακοινώσεις δεν έγιναν ούτε από το μέγαρο Μαξίμου, παρότι πληροφορίες φέρουν τον αντιπρόεδρο της κοινοπραξίας Αλ Κουκ και τον αντιπρόεδρο της Socar Ελσχαντ Ναζίροφ, που συναντήθηκαν χθες για δύο ώρες με τον πρωθυπουργό, να τον ενημέρωσαν επίσημα για την τελική επιλογή του TAP. Ενημέρωση από τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα Ραχμάν Μουσταφάγεφ και από εκπροσώπους της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ είχε χθες και ο Ευ. Βενιζέλος ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

 

Τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τις κυβερνήσεις των υπόλοιπων εμπλεκόμενων χωρών (Ιταλία, Αλβανία και Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Αυστρία) δεσμεύει σύμφωνο εμιπστευτικότητας με την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ. Μόνον ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα επιβεβαίωσε χθες την επιλογή του TAP γράφοντας στην προσωπική του σελίδα στο facebook ότι «η Αλβανία κέρδισε το έργο του αιώνα».

 

Αισιοδοξία

 

Η αισιοδοξία ωστόσο ήταν εμφανής χθες το απόγευμα κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας (Ηοst Government Agreement) για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑP. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε ότι «η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος στην περιοχή εφόσον την Παρασκευή επιλεγεί στο Μπακού ο αγωγός TAP», ενώ από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασ. Παπαγεωργίου δήλωσε «πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα». Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του TAP Kετίλ Τούνκλαντ έκανε λόγο για «διεθνές ορόσημο σε επίπεδο συνεργασίας».

 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, για την τελική απόφαση υπέρ του ΤΑP φαίνεται να έπαιξε ρόλο τόσο το χαμηλότερο κόστος κατασκευής του όσο όμως και η ισχύς της Ιταλίας αλλά και η αποχώρηση των Ρώσων από τη διεκδίκηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ που άνοιξε τον δρόμο για να ελέγξουν το παιχνίδι της ροής του αερίου από την Ελλάδα οι Αζέροι.

Scroll to top