27/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η τράπεζα Πειραιώς έκανε τη μεγάλη έκπληξη

Από ιδιώτες το 19,83% της ΑΜΚ

Η Πειραιώς έκανε τη μεγάλη έκπληξη καθώς άντλησε από τους ιδιώτες κεφάλαια ύψους 1,455 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 19,83% της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου.
      Pin It

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

54

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Πειραιώς έκανε τη μεγάλη έκπληξη καθώς άντλησε από τους ιδιώτες κεφάλαια ύψους 1,455 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 19,83% της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) των 7,33 δισ. ευρώ, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που προβλέπεται για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα.

 

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, για την κάλυψη της αύξησης συγκεντρώθηκαν κεφάλαια, μέσω εξάσκησης δικαιωμάτων, αιτήσεων προεγγραφής και ιδιωτικής τοποθέτησης για αδιάθετες μετοχές που ανήλθαν σε 1,455 δισ. ευρώ.

 

Συνεπώς, αν δεν κοπούν αιτήσεις στη διαδικασία επιλογής τότε το κάθε warrant θα ενσωματώνει δικαίωμα εξαγοράς περίπου 4,2 μετοχών Πειραιώς κυριότητας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

 

Πέραν των 570 εκατ. ευρώ, που καλύφθηκαν από την BCP και τη Societe Generale (400 εκατ. και 170 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον και τελικά η συμμετοχή των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ξεπέρασε τα 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. μπήκαν αφορούσαν άτυπη ιδιωτική τοποθέτηση και τα 100 εκατ. ευρώ μπήκαν μέσω εξάσκησης δικαιωμάτων και αιτήσεων προεγγραφής.

 

Η διοίκηση της Πειραιώς ποτέ δεν έκρυψε την αισιοδοξία της για την επίτευξη του στόχου, ωστόσο ήταν αρκετά συγκρατημένη, λόγω του ρευστού πολιτικού σκηνικού, ωστόσο εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι τα δύο road shows σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη και οι συζητήσεις με fund του εξωτερικού ήταν καταλυτικές.

 

Η Πειραιώς συγκέντρωσε τα απαιτούμενα κεφάλαια, απέφυγε την έκδοση Cocos (μετατρέψιμα ομόλογα) και το ΤΧΣ.

 

Οι νέες μετοχές

 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ οι νέες μετοχές και τα warrant της Τρ. Πειραιώς αναμένεται να εισαχθούν στο Χ.Α. την Παρασκευή 5 Ιουλίου. Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της ενοποίησης των συστημάτων της πρώην ATEbank στο ενιαίο περιβάλλον των συστημάτων πληροφορικής της Τράπεζας της Ελλάδας. Ηδη, όλοι οι πελάτες της πρώην ΑΤΕbank και της Τράπεζας Πειραιώς εξυπηρετούνται από κοινά συστήματα πληροφορικής και με τις ίδιες διαδικασίες μέσα από το ενοποιημένο δίκτυο των 775 καταστημάτων των δύο τραπεζών.

 

 

 

Scroll to top