30/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δικομματικό καρτέλ»

Αλέξης Τσίπρας: «Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, η οικοδόμηση της εθνικής λαϊκής κυριαρχίας, της αξιοκρατίας και της βαθιάς και άμεσης δημοκρατίας» .
      Pin It

Αλέξης Τσίπρας: «Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, η οικοδόμηση της εθνικής λαϊκής κυριαρχίας, της αξιοκρατίας και της βαθιάς και άμεσης δημοκρατίας»

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

«Η συγκυβέρνηση της παράγκας, η συγκυβέρνηση του δικομματικού καρτέλ που μας έριξε στα βράχια, επιδιώκει και μια δημοκρατία της παράγκας, μια δημοκρατία των καρτέλ της οικονομικής εξουσίας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, όπου παρουσιάστηκαν χθες το βράδυ οι θέσεις του κόμματος για τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε μάλιστα ότι στόχος των κυβερνώντων και των υποστηρικτών τους είναι «το Σύνταγμα των δανειστών, μια Ελλάδα παραδομένη στα μεγάλα συμφέροντα, με φτηνούς εργαζόμενους και εκμηδενισμένα εργασιακά δικαιώματα, μια χώρα χωρίς εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία».

 

Σε αυτό το πλαίσιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε ως στόχο του ΣΥΡΙΖΑ την οικοδόμηση της Ελλάδας «της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, της αξιοκρατίας, της βαθιάς και άμεσης δημοκρατίας». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτησή του σχετικά με το ζήτημα της απευθείας από τον λαό εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Οποιαδήποτε πρόταση δίνει περισσότερη δύναμη και δυνατότητα επιλογής στον λαό είναι για μας συζητήσιμη» είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η πρόταση αυτή θα είχε σαφές χαρακτήρα ενίσχυσης της λαϊκής ετυμηγορίας μόνο στον βαθμό που θα είχε υλοποιηθεί μια ριζικά διαφορετική αρχιτεκτονική του πολιτικού συστήματος».

 

Από την πλευρά του ο Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι απαιτείται «ένα νέο Σύνταγμα για τη Δημοκρατία του 21ου αιώνα, γι’ αυτό η επόμενη αναθεώρησή του πρέπει να φτάσει στα όρια της συντακτικής και στην εναλλακτική προοδευτική ανασυγκρότηση του όλου συνταγματικού και πολιτικού πλαισίου».

 

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ και συντονιστής της σχετικής «ομάδας σοφών» του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι απαιτείται «λειτουργική αποκατάσταση της Βουλής και της Προεδρίας έναντι της κυβερνητικής κηδεμόνευσης και του πρωθυπουργοκεντρικού μοντέλου», ενώ αναρωτήθηκε «αν δεν γίνει συνταγματικό δημοψήφισμα τώρα, πότε θα γίνει;»

 

Το εσωκομματικό τοπίο

 

Το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται παράλληλα ιδιαίτερα ικανοποιημένο από την απήχηση των εκδηλώσεων, όπου παρουσιάστηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα οι προγραμματικοί άξονες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σημείωναν μάλιστα ότι «επετεύχθη στο ακέραιο ο στόχος μας, το ιδρυτικό συνέδριο να μην αποτελέσει μια κλειστή εσωκομματική διαδικασία, αλλά να πραγματοποιηθεί ένα νέο άνοιγμα της παράταξης στον λαό».

 

Φαίνεται πάντως ότι το «άνοιγμα στην κοινωνία» επέδρασε και στην εσωκομματική αντιπαράθεση, καθώς στις συζητήσεις δεν επικράτησαν οι υψηλοί τόνοι προηγούμενων ανάλογων διαδικασιών.

 

Τα στελέχη της μειοψηφικής «Αριστερής Πλατφόρμας» επέλεξαν να μην οξύνουν τα πνεύματα, τακτική την οποία ακολούθησε και η ιστοσελίδα iskra.gr, που εκφράζει τα στελέχη κοντά στον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Μοναδική «προειδοποίηση» αποτέλεσε το κείμενο-απάντηση σε άρθρο των Βαρουφάκη και Γκαλμπρέιθ στην ίδια ιστοσελίδα, με το οποίο γινόταν ξεκάθαρο ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «απεμπλοκή της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων».

 

Η κίνηση της «Αριστερής Πλατφόρμας» έγινε ευδιάκριτη ιδιαίτερα όταν είδαν το φως της δημοσιότητας δημοσκοπήσεις στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ υπολειπόταν σαφώς της Ν.Δ., με στελέχη της μειοψηφίας να εισηγούνται να «πέσουν οι τόνοι» στο εσωκομματικό πεδίο, ιδίως για όσο παραμένει πιθανό να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους ελήφθη η απόφαση να ενταθεί η παρέμβαση της «Αριστερής Πλατφόρμας» στο μέτωπο των εργατικών κινητοποιήσεων. Εξ ου και η σημερινή κινητοποίηση στην πλατεία Καραΐσκάκη, που διοργανώνεται από ομοσπονδίες στις οποίες συγκεντρώνουν αξιόλογες δυνάμεις συνδικαλιστικές παρατάξεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

 

[email protected]

 

………………………………………………………………………………………………

 

Οι 11 προτάσεις

 

1. Συνταγματική καθιέρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, της λαϊκής αρνησικυρίας και των δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών.

 

2. Ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου

 

3. Ενδυνάμωση της διαφάνειας στη διοίκηση του κράτους

 

4. Καθιέρωση απλής αναλογικής σε όλες τις εκλογές

 

5. Καθιέρωση ανώτατου ορίου συνολικής βουλευτικής θητείας

 

6. Δραστική περιστολή του ακαταδίωκτου του βουλευτή

 

7. Ριζική αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, με γνώμονα την απόλυτη διαφάνεια

 

8. Σαφής προσδιορισμός αρμοδιοτήτων και οικονομικών μέσων του Κεντρικού Κράτους, των Περιφερειών και των δήμων.

 

9. Εμβάθυνση της διάκρισης μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας – νέος τρόπος εκλογής ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων.

 

10. Ιδρυση Αρχής Εγγύησης της δημόσιας Περιουσίας – Υπηρεσιών.

 

11. Σύγχρονο και δημοκρατικό τοπίο για την επικοινωνία και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Scroll to top