30/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επικυρώνεται η δεξιά στροφή

Το στίγμα της Ν.Δ. στο ασταθές πολιτικό σκηνικό που προκαλεί η οικονομική και κοινωνική κρίση επιχειρεί να δώσει ο Αντ. Σαμαράς στο 9ο τακτικό συνέδριο του κόμματός του.
      Pin It

→9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ της Ν.Δ. Ο Αντ. Σαμαράς διέκοψε την ομιλία του για λίγα λεπτά λόγω αιφνίδιας αδιαθεσίας

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

getFileΤο στίγμα της Ν.Δ. στο ασταθές πολιτικό σκηνικό που προκαλεί η οικονομική και κοινωνική κρίση επιχειρεί να δώσει ο Αντ. Σαμαράς στο 9ο τακτικό συνέδριο του κόμματός του, με υποσχέσεις για το μέλλον και εξηγήσεις για την απόφαση κυβερνητικής σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ. Το συνέδριο δίνει την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να κλείσει το κεφάλαιο της εσωστρέφειας που άρχισε με το κλείσιμο της ΕΡΤ και κορυφώθηκε με την τοποθέτηση του Ευάγγ. Βενιζέλου στην αντιπροεδρία.

 

Στο εσωτερικό του κόμματός του ο κ. Σαμαράς, τριάμισι χρόνια μετά την εκλογή του στην ηγεσία της Ν.Δ., αισθάνεται κυρίαρχος και οι επιλογές του για τα κομματικά όργανα δεν θα αμφισβητηθούν. Εκτός απροόπτου ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρ. Παπαμιμίκος θα είναι ο μόνος υποψήφιος για τη θέση του νέου γραμματέα. Μια αιφνίδια αδιαθεσία ανάγκασε τον πρωθυπουργό να διακόψει την ομιλία του, λέγοντας «ζητώ συγγνώμη, να κάτσω για δύο λεπτά».

 

Στο ιδεολογικό πεδίο, ο πρωθυπουργός επιδιώκει μέσα από το συνέδριο, που άρχισε χθες το βράδυ και ολοκληρώνεται την Κυριακή, να επιβεβαιώσει τη δεξιά στροφή της Ν.Δ., που ξεκίνησε με την εγκατάλειψη της ρητορικής του μεσαίου χώρου και κλιμακώνεται με την υιοθέτηση του δόγματος περί των άκρων, σε μια προσπάθεια να ταυτιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή. Η προσπάθεια αυτή έχει διπλό στόχο. Πρώτον να μεταφέρει τον άξονα της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση από το Μνημόνιο στο ιδεολογικό πεδίο μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς και δεύτερον να συγκινήσει τους δεξιούς ψηφοφόρους που στράφηκαν προς τη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

 

Σε αυτό το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο, ο πρωθυπουργός, προσπάθησε στην εναρκτήρια ομιλία του και θα επιχειρήσει και αύριο στο κλείσιμο του συνεδρίου να εξηγήσει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

 

Για τον κ. Σαμαρά, αυτή η επιλογή ήταν μονόδρομος προκειμένου να μην περάσει η χώρα σε πολιτική αστάθεια. Με τη συλλογιστική αυτή, η Ν.Δ. είναι η μόνη δύναμη σταθερότητας και εγγύησης της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας. Οι διαφορές με το ΠΑΣΟΚ υφίστανται, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, και οι πολιτικές και ιδεολογικές προτάσεις μεταξύ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι διακριτές. Εντούτοις, προέχει να συνεχιστεί απαρέγκλιτα η πορεία που έχει χαράξει μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, επιμένοντας μάλιστα στην εξάντληση της τετραετίας.

 

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, έτσι όπως ορίζονται από τον κ. Σαμαρά, κινούνται στους άξονες πολιτική σταθερότητα, επανεκκίνηση της Οικονομίας και ανακούφιση των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι η προσέλκυση επενδύσεων.

 

Με τον αέρα της συμφωνίας για τον αγωγό ΤAP και τα νέα σχέδια της Cosco, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι έχει βάλει τη χώρα στον αστερισμό των θετικών εξελίξεων και ποντάρει στις προσδοκίες ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επενδύσεις.

 

Στο θέμα της ανεργίας ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι πέρα από τα κονδύλια που εγκρίθηκαν στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. θα υπάρξουν και συμπληρωματικοί πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και οι αδιάθετοι πόροι από τα προηγούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε. για την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ και το ξεπάγωμα των προγραμμάτων.

Scroll to top