30/06/13


ευ+υγεία

Ας μιλήσουμε για sex

Οι γονείς δεν ενημερώνουν, οι έφηβοι ντρέπονται να ρωτήσουν και οι σκόρπιες πληροφορίες λέγονται κρυφά και ψιθυριστά από τους φίλους τους. Η γνώση για προφύλαξη.
      Pin It

Οι γονείς δεν ενημερώνουν, οι έφηβοι ντρέπονται να ρωτήσουν και οι σκόρπιες πληροφορίες λέγονται κρυφά και ψιθυριστά από τους φίλους τους. Η γνώση για προφύλαξη και αντισύλληψη είναι απαραίτητη για να γνωρίζει ο σεξουαλικά ενεργός έφηβος πώς να αντιμετωπίσει σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και να αποκλείσει κάθε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη

 

Το σπίτι δεν μιλάει για το σεξ. Είναι ταμπού. Ακόμα. Οι έφηβοι έχουν άγνοια ή μισές πληροφορίες που έχουν ακούσει ανάμεσα σε γελάκια και ντροπές στην παρέα. Οι γονείς δεν ενημερώνουν. Εξω, η νοσηρή, ανεπιθύμητη πραγματικότητα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) και των κυήσεων.

 

«Δεν είναι ικανοποιητική η εικόνα. Οι νέοι δεν χρησιμοποιούν αντισύλληψη. Την αποφεύγουν. Ξεχνούν τα ΣΜΝ», λέει ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Αρις Αντσακλής.

 

«Είναι ευθύνη της οικογένειας», προσθέτει. Στη χώρα μας ο μέσος όρος έναρξης της σεξουαλικής ζωής στα παιδιά είναι το 15ο – 16ο έτος. «Οφείλει ο γονιός να μιλήσει πριν αρχίσει ο έφηβος τις επαφές. Δεν μπορεί να γίνεται αποδέκτης σκόρπιων πληροφοριών από τους φίλους του και μάλιστα κρυφά».

 

Χρειάζεται να ξέρει το παιδί πώς να προφυλαχθεί. Ο συνδυασμός του αντισυλληπτικού δισκίου και του ανδρικού προφυλακτικού είναι, όπως λέει, ο πιο ασφαλής συνδυασμός: «Είναι η τέλεια κατάσταση αφού το μεν προφυλάσσει 100% από την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, το δε από τα ΣΜΝ». Το προφυλακτικό δεν απομακρύνει 100% το ενδεχόμενο ανεπιθύμητης κύησης. Είναι όμως απαραίτητο, όσο σταθερή κι αν είναι η σχέση, για την προστασία απέναντι στα ΣΜΝ. Το χάπι, όμως, το φοβόμαστε», θα σχολιάσει. «Η Ελλάδα είναι πίσω στην αντισύλληψη, σε σύγκριση με την Ευρώπη». Εδώ το 4% χρησιμοποιεί το αντισυλληπτικό χάπι, ενώ στην Ευρώπη το 23%. Και η πολιτεία οφείλει μέσα από μία συντονισμένη, σταθερή καμπάνια, χωρίς εξάρσεις και υφέσεις να διαπαιδαγωγήσει σεξουαλικά τους νέους της.

 

«Τι να κάνω τώρα; Να πάρω το χάπι της επόμενης μέρας;» Αυτή είναι η συχνότερη ερώτηση που απευθύνουν οι νέες έφηβες στη γραμμή βοήθειας του Κέντρου Οικογενειακού Προγραμματισμού του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, λέει ο Α. Αντσακλής. «Μετά την επαφή, με την υποψία της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, τηλεφωνούν κορίτσια αγχωμένα, σχεδόν τρομοκρατημένα». Μετά…

 

…………………………………………………………………………………………….

 

Η επισκεψιμότητα σε sites και οι κλήσεις σε γραμμές βοήθειας είναι για τα ΣΜΝ υπερβολική τις Δευτέρες, δείχνει μελέτη Δανών επιστημόνων. Στην «ξαφνική ανησυχία έπειτα από ένα «άγριο» Σαββατοκύριακο» το αποδίδουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ. «Το απροφύλαχτο σεξ είναι συχνότερο τις Παρασκευές και τα Σάββατα», λένε. «Παρόλο που ακόμα και την ώρα του σεξ χωρίς προφύλαξη υπάρχει η ανησυχία της μετάδοσης ΣΜΝ, αναβάλλεται η αντιμετώπιση αυτής της ανησυχίας μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου και την επιστροφή στη δουλειά».

 

…………………………………………………………………………………………………………………….

 

Κυρίαρχες τάσεις παγκοσμίως (2012)

 

Ερευνα σε 14.500 νέους 14-25 ετών

 

Αύξηση 110% του απροφύλαχτου σεξ

 

41% των κυήσεων είναι ανεπιθύμητες

 

215 εκατ. γυναίκες καλύπτονται με κάποια σύγχρονη μέθοδο αντισύλληψης

 

Τα 2/3 των ΣΜΝ διαγιγνώσκονται σε νέους κάτω των 25 ετών

 

1 στα 20 έφηβα κορίτσια θα νοσήσει από κάποια βακτηριδιακή μόλυνση έπειτα από σεξουαλική επαφή

 

Διαγιγνώσκονται σε όλο και μικρότερες ηλικίες

 

………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Ενημερώσου: Στο internet: www.your-life.gr  Τηλεφωνικά: Γραμμή Κέντρου Οικογενειακού Προγραμματισμού, Πανεπιστημίου Αθηνών: 210-3381776 (8 π.μ.-1 μ.μ.)

Scroll to top