→ΓΑΛΛΙΑ Υπό δικαστικό έλεγχο τέθηκε ο επιχειρηματίας και η Εισαγγελία ψάχνει το πώς απέσπασε την εύνοια των Σαρκοζί και Λαγκάρντ ώστε μέσα από την ευνοϊκή γι’ αυτόν διαιτησία να εισπράξει 403 εκατ. ευρώ για την Adidas
Παρίσι Της Ηρας Φελουκατζή
Ο Μπερνάρ Ταπί παραπέμφθηκε σε ανάκριση με την κατηγορία για «απάτη από οργανωμένο κύκλωμα» που αφορά την υπόθεση εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ του μεγαλοεπιχειρηματία και της τράπεζας Crédit Lyonnais, σχετικά με επίμαχη μεταπώληση της εταιρείας του, Adidas. Η διαδικασία της ευνοϊκής για τον Ταπί διαιτησίας προωθήθηκε το 2008 από την Κριστίν Λαγκάρντ, πρώην υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησης του Σαρκοζί και νυν διευθύντριας του ΔΝΤ. Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, η οργάνωση της διαιτησίας υπέρ του Ταπί ενδέχεται να δρομολογήθηκε από το προεδρικό επιτελείο του Σαρκοζί. Χάρη σε αυτόν τον ευνοϊκό συμβιβασμό, ο επιχειρηματίας εισέπραξε 403 εκατομμύρια ευρώ.
Η Εισαγγελία εξέτασε τον Ταπί και διαβίβασε τα πρακτικά στη Δικαιοσύνη, η οποία αποφάσισε την Παρασκευή να τον παραπέμψει σε ανάκριση και να τον θέσει υπό δικαστικό έλεγχο. Στην υπόθεση αυτή οι δικαστές εξετάζουν ενδεχόμενη χειραγώγηση από «οργανωμένη ομάδα συμφερόντων» προς όφελος του Ταπί. Διερευνούν ειδικότερα υπό ποιες συνθήκες ο Ταπί απέσπασε τη θετική συγκατάθεση του τέως προέδρου Σαρκοζί και της τότε υπουργού Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ. Διερευνούν επίσης τις στενές σχέσεις που διατηρούσε ο Ταπί με τον πρώην δικαστή Πιέρ Εστίπ, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαιτησία με ευνοϊκή του γνωμάτευση υπέρ του επωφελούς για τον μεγαλοεπιχειρηματία συμβιβασμού. Τέλος, εξετάζονται τα κίνητρα για την ευνοϊκή διαιτησία. Δημοσιογράφοι της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Mediapart» θέτουν το ερώτημα «αν τα χρήματα που αποκόμισε από τη διαιτησία ο Ταπί και μετέφερε στο εξωτερικό επανήλθαν στη Γαλλία για πολιτική χρηματοδότηση».
Η Κριστίν Λαγκάρντ εξετάστηκε πριν από ένα μήνα από τους δικαστές, που της απέδωσαν το καθεστώς του «συνεπικουρούμενου μάρτυρα». Μετά από νέες ακροάσεις, η Εισαγγελία παρέπεμψε σε ανάκριση τέσσερις προσωπικότητες που εμπλέκονται στη διαιτησία: τον Πιέρ Εστίπ, πρώην δικαστή και διαιτητή στον συμβιβασμό, τον Στεφάν Ρισάρ, πρώην διευθυντή του γραφείου της Λαγκάρντ και νυν πρόεδρο της εταιρείας τηλεφωνίας Orange, τον Ζαν Φρανσουά Ρόσι, πρόεδρο του κονσόρτσιουμ CDR, ο οποίος χειριζόταν τη διαιτησία για τη διένεξη μεταξύ του Ταπί και της τράπεζας Crédit Lyonnais, και τον Μορίς Λατούρν, δικηγόρο του Ταπί.
Το κράτος και το κονσόρτσιουμ (CDR), το οποίο είχε επιφορτιστεί με τη διεκπεραίωση του εξωδικαστικού συμβιβασμού με την Crédit Lyonnais, θα είναι «ένδικο μέρος» στην υπόθεση Ταπί. Η CDR κατέθεσε μήνυση για να επιτύχει την αναθεώρηση της διαιτησίας, για την οποία εκτιμά πως «υπάρχουν σοβαρές συγκλίνουσες ενδείξεις που επιτρέπουν να θεωρηθεί ότι στιγματίστηκε από απάτη». Το γαλλικό Δημόσιο και ο δημόσιος οργανισμός χρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης (EFPR) επιδιώκουν να εξασφαλίσουν αποζημίωση για την «υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος». Ενδέχεται να ζητηθεί από τον Ταπί οικονομική εγγύηση, να παγώσει ή να δημευτεί η περιουσία του εν όψει δίκης.
Διαμάχη έχει ξεσπάσει τώρα μεταξύ της Λαγκάρντ και του πρώην διευθυντή του γραφείου της, Στεφάν Ρισάρ. Η πρώην υπουργός Οικονομίας υποστήριξε κατά τη δικαστική της ακρόαση ότι δεν είχε ενημερωθεί για στοιχεία του φακέλου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξε «χειραγώγησή» της. Ο Ρισάρ ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προσφύγει κατά της παραπομπής του σε ανάκριση. Δήλωσε ότι η πρώην υπουργός «ήταν συνεχώς ενήμερη για όλες τις εξελίξεις του φακέλου από τις διάφορες υπηρεσίες» και τόνισε ότι η Λαγκάρντ έδωσε γραπτές οδηγίες για ψήφο υπέρ της απόφασης έναρξης διαιτησίας μεταξύ του κονσόρτσιουμ CDR και του Ταπί.