ert

02/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κι άλλες «ΕΡΤ» στον βωμό της τρόικας

Λουκέτο σε εταιρείες του Δημοσίου, όπως τα Αμυντικά Συστήματα, η ΕΛΒΟ και η ΕΑΒ, περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων... .
      Pin It

Λουκέτο σε εταιρείες του Δημοσίου, όπως τα Αμυντικά Συστήματα, η ΕΛΒΟ και η ΕΑΒ, περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

getFile21Σε απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα του Μνημονίου υποχρεώθηκε η κυβέρνηση ύστερα από ένα ευχάριστο τριήμερο, στο 9ο τακτικό συνέδριο της Ν.Δ., όπου ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στο κυβερνών κόμμα. Τα χαμόγελα για το όραμα της Νέας Ελλάδας έσβησαν νωρίς το πρωί χθες στην προπαρασκευαστική σύσκεψη της κυβέρνησης υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και το απόγευμα επανήλθε η… κατήφεια, για το νέο πακέτο μέτρων που προβάλλει στον ορίζοντα και μάλιστα μέσα στο κατακαλόκαιρο. Αν και από το πρωθυπουργικό περιβάλλον δίνεται η διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, τα μηνύματα από την τρόικα οδηγούν και πάλι στο αντίθετο συμπέρασμα.

 

Στον κατάλογο των προαπαιτούμενων μέτρων και δράσεων που έχει κομίσει η τρόικα, η κυβέρνηση βρίσκεται για ακόμη μία φορά μετεξεταστέα και η ένταση των πιέσεων από τους εκπροσώπους των δανειστών θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από δύο παράγοντες, έναν οικονομοτεχνικό, την απόκλιση του προϋπολογισμού και τα ελλείμματα των Ταμείων, κυρίως όμως από τον πολιτικό, δηλαδή τις πολιτικές οδηγίες που θα λάβουν οι επικεφαλής της τρόικας για την αξιολόγηση που αναμένεται σε δέκα ημέρες. Εναντι ανταλλάγματος η κυβέρνηση φαίνεται πως προγραμματίζει να εφαρμόσει το μοντέλο της ΕΡΤ, δηλαδή τη μαζική απόλυση εργαζομένων, θέτοντας π.χ. σε εφαρμογή τα σχέδια για εκκαθάριση εν λειτουργία των εταιρειών Αμυντικά Συστήματα, ΕΛΒΟ και ΕΑΒ. Από τη διαδικασία αυτή, σύμφωνα με τα σχέδια που έχει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, θα δουν την έξοδο από 500 έως και 1.000 εργαζόμενοι. Αλλοι 300 εργαζόμενοι θα δουν την έξοδο από την κατάργηση και συγχώνευση των μικρότερων εταιρειών που ελέγχονται από το Δημόσιο.

 

Χιλιάδες απολύσεις

 

Το λουκέτο της ΕΡΤ έχει καταστήσει την κυβέρνηση δέσμια αυτής της πολιτικής πυγμής και όσο καθυστερούν τα σχέδια για τη διαθεσιμότητα 12.500 εργαζομένων και η έναρξη της κινητικότητας άλλων 15.000 εργαζομένων, άλλη λύση δεν φαίνεται, όπως διαπιστώνουν με καθυστέρηση. Η διαθεσιμότητα εστιάζεται στους εκπαιδευτικούς και όπως έγινε σαφές στις προηγούμενες συσκέψεις, δεν μπορεί να αρχίσει η διαδικασία πριν από την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, οπότε καταγράφονται αφ’ ενός οι αποχωρήσεις και αφ’ ετέρου τα κενά. Σοβαρές ενστάσεις είχαν διατυπωθεί και στο θέμα των συμβασιούχων των ΟΤΑ από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη.

 

Οπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θέλει για πολλοστή φορά να δώσει διαστάσεις θρίλερ στις συζητήσεις και όπως πάντα να συμβιβαστεί στο μίνιμουμ δυνατό επίπεδο, που αυτή τη φορά είναι η καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης ύψους 8,1 δισ. ευρώ, τμηματικά. Με τι όρους θα συνδεθεί η καταβολή κάθε δόσης της δόσης μένει να αποσαφηνιστεί. Ωστόσο αυτή η επιλογή παραπέμπει σε μηνιαία αξιολόγηση και άμεση εξάρτηση των τακτικών ανελαστικών υποχρεώσεων του κράτους σε μισθούς και συντάξεις, ενώ έως τώρα το πρόβλημα περιστρεφόταν γύρω από τις οφειλές προς τρίτους.

 

Παράλληλα στο κυβερνητικό επιτελείο είναι διάχυτος ο προβληματισμός εν όψει της επιθεώρησης του Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν τα κρίσιμα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας αλλά και οι διαθέσεις μεταξύ των τριών, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. Οι εκτιμήσεις αυτές όμως παραπέμπουν σε μια διαχείριση του χρόνου που, εν αντιθέσει με τις προσδοκίες τις οποίες προσπάθησε να καλλιεργήσει στο κομματικό του ακροατήριο ο Αντ. Σαμαράς, γίνεται ξανά αμείλικτος για την κυβέρνηση.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προγραμματίζει και πάλι να συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας, συνάντηση που τοποθετείται προς το τέλος της εβδομάδας, εφόσον υπάρξει προκαταρκτική συμφωνία. Διαφορετικά, δεν αποκλείεται εκτός από τη δόση σε δόσεις να γίνει και αυτή η επιθεώρηση σε δόσεις, ώστε να φτάσει η κυβέρνηση χωρίς άλλους κλυδωνισμούς μέχρι το φθινόπωρο.

Scroll to top