02/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στις Βρυξέλλες πάλι νομίζουν πως… βρέχει

Εντελώς παθητική στάση κρατά η Ε.Ε. για το θέμα των παρακολουθήσεων κρατών-μελών της από τις ΗΠΑ και κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της μετά τις κυνικές απαντήσεις... .
      Pin It

ΒΕΛΓΙΟ Εντελώς παθητική στάση κρατά η Ε.Ε. για το θέμα των παρακολουθήσεων κρατών-μελών της από τις ΗΠΑ και κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της μετά τις κυνικές απαντήσεις των Αμερικανών αξιωματούχων

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

getFile51Οι Βρυξέλλες τηρούν παθητική στάση και προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο μετά τις αποκαλύψεις ότι οι διπλωματικές αποστολές της Ε.Ε. και ορισμένων κρατών-μελών αποτελούσαν αντικείμενο κατασκοπίας από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (ΝSA).

 

Στην έδρα της Ευρωπα- ικής Επιτροπής, η εκπρόσωπος του προέδρου Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε χθες ότι έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από τις αμερικανικές αρχές και άφησε να εννοηθεί ότι η κοινοτική αντίδραση θα εξαρτηθεί από την απάντηση της Ουάσινγκτον. «Θέλουμε σαφήνεια και διαφάνεια», είπε η εκπρόσωπος, εκφράζοντας την ανησυχία της Επιτροπής «σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες σχετικά με την εικαζόμενη κατασκοπία και τις υποκλοπές στις αντιπροσωπείες και τις εγκαταστάσεις της Ε.Ε.»… Παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που δέχθηκε, απέφυγε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

 

Είναι φανερό ότι η Επιτροπή Μπαρόζο βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τη σκιά της.

 

Απάντηση- χαστούκι

 

Προβλέπει ότι η απάντηση της Ουάσινγκτον (εάν υπάρξει επίσημη απάντηση) δεν θα διαφέρει πολύ από την απάντηση που έδωσε ο Τζον Κέρι στην αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε. και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάθριν Αστον, στη συνάντηση που είχαν προχθές στο Μπρουνέι: «Οι δραστηριότητες αυτές δεν είναι ασυνήθεις στις διεθνείς σχέσεις», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, υποβαθμίζοντας το όλο θέμα.

 

Τη Δευτέρα, όμως, έχει προγραμματιστεί η έναρξη διαπραγματεύσεων Ε.Ε.- ΗΠΑ για τη δημιουργία διατλαντικής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, για την οποία έδωσε μάχη ο ίδιος ο Ζ. Μπαρόζο. Μάλιστα, ο Πορτογάλος πρώην μαοϊκός και σήμερα φανατικός υποστηρικτής της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής ήρθε σε ανοιχτή σύγκρουση με το Παρίσι, το οποίο πέτυχε να εξαιρέσει τον πολιτιστικό τομέα από τις διαπραγματεύσεις. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι ο Ζ. Μπαρόζο έχει κατηγορηθεί για τις σχέσεις του με τη CIA όταν ως πρωθυπουργός της χώρας του «διευκόλυνε» τις ΗΠΑ στη μεταφορά αιχμαλώτων προς το Γκουαντάναμο.

 

Σφυρίζει αδιάφορα

 

Η εκπρόσωπος του Ζ. Μπαρόζο αρνήθηκε επίμονα να απαντήσει στην ερώτηση «Τι θα γίνει με τις διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ;» : Το πιο πιθανόν είναι να αρχίσουν κανονικά τη Δευτέρα, όπως επιθυμεί η Επιτροπή, αναμένοντας την απάντηση των Αμερικανών… Αλλωστε, οι Βρυξέλλες βρίσκονται ακόμη στο περίμενε όσον αφορά τις διευκρινίσεις που έχουν ζητήσει από τις αμερικανικές αρχές για το κατασκοπευτικό πρόγραμμα PRISM και τις επιπτώσεις του στους Ευρωπαίους πολίτες, όπως αναγνώρισε η εκπρόσωπος της Επιτροπής. Και «θάφτηκε» το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών το 2003 στην έδρα του Συμβουλίου Υπουργών, στα γραφεία πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Αυστρία και η Ιταλία. Δεν μπορείς εύκολα να τα βάλεις με τον «μεγάλο αδελφό».

 

…………………………………………………………………………………………………………

 

Χλιαρή αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

 

«Τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας προέρχονται από δημοσιογραφικές πληροφορίες και είναι δικό μας θέμα, των αρμόδιων υπηρεσιών μας, να διερευνήσουν αν ευσταθούν ή όχι» δήλωσε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας. Ερωτώμενος για το αν οι ελληνικές προξενικές αρχές έχουν προβεί σε ενέργειες προκειμένου να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι πληροφορίες του «Guardian» περί παρακολούθησής τους, ο κ. Κούτρας επανέλαβε ότι αποτελεί θέμα των αρμόδιων υπηρεσιών και πως αδυνατεί να δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, σε ενημέρωση που παρείχε σε άλλους δημοσιογράφους, σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά σέβεται απολύτως τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου που διέπουν το καθεστώς λειτουργίας των διπλωματικών και προξενικών αρχών, θεωρώντας ουσιαστικά ότι δεν συντρέχει λόγος παρακολούθησης της ελληνικής πλευράς από άλλη «φίλη και σύμμαχη χώρα».

 

 Ν.ΣΒ.

 

 

 

 

Scroll to top