→ΓΑΛΛΙΑ Πολλά τα κοινά μεταξύ Καϊζάκ και Στρος-Καν: και οι δύο έφτασαν ψηλά, καταποντίστηκαν από σκάνδαλα και αυτή τη βδομάδα κατέθεσαν σε επιτροπές Βουλής και Γερουσίας
Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή
Δύο σοσιαλιστές ηγέτες, οι οποίοι ανέβηκαν στα υψηλότερα κλιμάκια της πολιτικής εξουσίας και καταποντίστηκαν από πολύκροτα σκάνδαλα που προκάλεσαν σεισμό στη Γαλλία, βρέθηκαν και πάλι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με ακροάσεις τους στη Βουλή και στη Γερουσία. Ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού Καϊζάκ, που έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη για σκάνδαλο φοροδιαφυγής, εξετάσθηκε από κοινοβουλευτική επιτροπή αποτελούμενη από τριάντα βουλευτές, η οποία διερευνά αν η κυβέρνηση γνώριζε τις ατασθαλίες του πριν ο ίδιος ομολογήσει στη Δικαιοσύνη ότι διατηρούσε μυστικές καταθέσεις στην Ελβετία και στη Σιγκαπούρη. Ο Ντομινίκ Στρος-Καν είχε κληθεί σε ειδική ακρόαση στη Γερουσία ως πρώην υπουργός Οικονομίας, για να παρουσιάσει τις απόψεις του σχετικά με τη ρύθμιση του διεθνούς τραπεζικού συστήματος και τον ρόλο των τραπεζών στη φοροδιαφυγή.
Οι δύο αυτές ακροάσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Αρκετοί βουλευτές έκριναν ότι σηματοδοτούν μια «νομιμοποίηση» και «επάνοδο» στο πολιτικό προσκήνιο δύο προσωπικοτήτων που ενσαρκώνουν τη «διαφθορά στα πολιτικά ήθη». Στη μακρά ακρόασή του, που παρουσιάστηκε από πολλά ΜΜΕ σε ζωντανή αναμετάδοση από την Εθνοσυνέλευση, όπου κυριαρχούσε κλίμα έντασης, ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι κανείς δεν γνώριζε τίποτα όσον αφορά τη φοροδιαφυγή, ούτε η φορολογική διοίκηση ούτε η κυβέρνηση και ο πρόεδρος Ολάντ, ενώ διαβεβαίωσε ότι είχε πει ψέματα παντού και είχε πλήρως καλύψει τα νώτα του.
Σε πολυάριθμες ερωτήσεις των βουλευτών σχετικά με τις καταθέσεις του στο εξωτερικό αρνήθηκε να δώσει απάντηση, δηλώνοντας ότι αυτές «παρεμβαίνουν στην υπό εξέλιξη δικαστική έρευνα». Τόνισε ότι «είναι μόνο θύμα του εαυτού του» και υπεύθυνος για την εκλογική ήττα των Σοσιαλιστών σε αναπληρωματικές εκλογές, λόγω της ψήφου μομφής που προκάλεσε ο αντίκτυπος του σκανδάλου της φοροδιαφυγής του.
Η ακρόαση του Στρος-Καν στη Γερουσία έγινε σε ένα σχεδόν άδειο από γερουσιαστές αμφιθέατρο. Ηταν η πρώτη φορά που ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ βρισκόταν σε ακρόαση στη Γαλλία για άλλα θέματα από τις δικαστικές υποθέσεις του για σεξουαλικά σκάνδαλα. Ο ΝΣΚ μίλησε σαν δάσκαλος που δίνει μαθήματα σε κακούς μαθητές, ειρωνεύτηκε έμμεσα τον Ολάντ, τον Σαρκοζί και τη Μέρκελ για εξαγγελίες και μέτρα που παραμένουν καλές προθέσεις. Ως οικονομολόγος αμφισβήτησε τα αποτελέσματα μέτρων όπως η φορολογία χρηματικών συναλλαγών, είτε η πάταξη της φοροδιαφυγής, θεωρώντας ότι οι χρηματαγορές έχουν τρόπο να παρακάμπτουν τα εμπόδια κι ότι μόνο με ημίμετρα δεν υπάρχει αποτελεσματική λύση.