02/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Το Μέγαρο Θεσσαλονίκης θέλει να ανθήσει

Σε πείσμα του μικρού προϋπολογισμού ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιώργος Λαζαρίδης προχώρησε σε ένα πλούσιο, αν και πολυσυλλεκτικό, πρόγραμμα, που περιλαμβάνει από όπερα και μπαλέτο μέχρι επιθεώρηση. .
      Pin It

Του Νίκου Φωτόπουλου

Κοσμογονία… στα χρόνια της χολέρας θα μπορούσε να τιτλοφορείται το φθινοπωρινό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, αφού, παρά την οικονομική κρίση, ο νέος (και σε ηλικία) καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Λαζαρίδης φρόντισε να συμπεριλάβει από… μουσική με κουτιά μπίρας έως διάσημες όπερες, όπως η «Τραβιάτα» και ο «Καρυοθραύστης».

Εμπνευσμένο αλλά και φιλόδοξο -για την εποχή- το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2013, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, «θ’ αποδείξει ότι το Μέγαρο, και η μουσική, όχι μόνο επιβιώνει στους δύσκολους καιρούς, αλλά ανθεί…» Ο καλλιτεχνικός διευθυντής αρνήθηκε να εστιάσει την παρουσίαση του προγράμματος στο μικρό ποσό του προϋπολογισμού, που είναι ελάχιστα αυξημένο χάρη σε χορηγίες, ξεκαθαρίζοντας πως «η προβολή του προγράμματος σε σχέση με τον μικρό προϋπολογισμό δημιουργεί ναρκισσισμό που αποπροσανατολίζει».

Συνολικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει 37 βασικές παραγωγές με πλήθος παραστάσεων, παράλληλων δράσεων και εργαστηρίων.

Η αυλαία σηκώνεται στις 20 Σεπτεμβρίου με συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, για να συνεχιστεί το διήμερο 28 και 29 Σεπτεμβρίου με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τις μουσικές της Ελένης Καραΐνδρου, που γράφτηκαν για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, σε χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλα και σκηνικά-κοστούμια της Κατερίνας Αγγελοπούλου (κόρης του Θόδωρου Αγγελόπουλου).

Με τους κουβάδες, τα κλειδιά και τα τενεκεδάκια τους οι θρυλικοί και πολυβραβευμένοι Βρετανοί «Stomp» θα πάρουν τη σκυτάλη από τις 2 ώς τις 6 Οκτωβρίου, ενώ αμέσως μετά, στις 12 και 13 Οκτωβρίου, θα έχει την τιμητική του ο Βέρντι με τη διάσημη όπερα «Tραβιάτα», σε συμπαραγωγή Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και του Atelier Lyrique d’Auvergne.

Από τις 16 Οκτωβρίου ώς και τις 3 Νοεμβρίου στη σκηνή του Μεγάρου θα ανεβεί η παράσταση «Θα σε πάρω να φύγουμε», ενώ τρεις μέρες αργότερα η Ελλάδα συναντά τη Ρωσική Πρωτοπορία με εικόνες, ήχο & λόγο.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζουν ένα θέαμα «σύνθεσης των τεχνών» αφιερωμένο στην εποχή της Ρωσικής Πρωτοπορίας και την ανεκτίμητη συλλογή Κωστάκη, η οποία φυλάσσεται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Στο μεταξύ στο πλαίσιο των κοινών εκδηλώσεων η λυρική σοπράνο του θεάτρου Μπολσόι, Εκατερίνα Σερμπατσένκο, θα τραγουδήσει τα «Επτά Τραγούδια» σε ποίηση του Αλεξάντρ Μπλοκ και μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, η ηθοποιός Ταμίλα Κουλίεβα θα απαγγείλει τα ποιήματα του Αλεξάντρ Μπλοκ στα ρωσικά και το μουσικό σύνολο «Transcription Ensemble» [Γιώργος Κανδυλίδης (βιολί), Χρήστος Γκρίμπας (βιολοντσέλο), Νίκος Ζαφρανάς (πιάνο)] θα παρουσιάσει εξειδικευμένο ρεπερτόριο μουσικών έργων της περιόδου της Ρωσικής Πρωτοπορίας.

Στις 6 Νοεμβρίου στο Μέγαρο θα συμπράξουν ο Γιώργος Νταλάρας, ο εμβληματικός ηθοποιός Μπρούνο Γκανζ και η μουσική του Αλέξανδρου Καρόζα σε μια παράσταση-συναυλία για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη. Ακολουθούν μουσική και ποίηση στην 11η Νοεμβρίου, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», με τον Γιώργο Κωνσταντίνου (ηθοποιό) και τον γιο του Γιώργο Κωνσταντίνου (πιανίστα) με ερμηνεία ποιημάτων και πιανιστικών έργων.

Μια σειρά συναυλιών και παραστάσεων το διήμερο 27 και 29 Νοεμβρίου θα δώσει το ιδιότυπο μουσικό συγκρότημα (έξι πιάνα, δώδεκα πιανίστες, 24 χέρια και… 240 δάκτυλα) «Piandaemonium», που ιδρύθηκε από Θεσσαλονικείς μουσικούς πριν από 15 χρόνια, ενώ τα Χριστούγεννα έρχονται έξι παραστάσεις από τα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης με τον «Καρυοθραύστη».

Ολο το πρόγραμμα, οι μειωμένες τιμές, αλλά και οι προϋποθέσεις για δωρεάν είσοδο των ανέργων, στο www.tch.gr.

Scroll to top