02/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και εγγράφως… αδιέξοδο

Τελεσίγραφο με πολλά μηνύματα από τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα γενική συνέλευση για να αποφασίσουν τι θα απαντήσουν και αυτοί εγγράφως στον κ. Καψή.
      Pin It

«Take it or leave it…» Αυτής της λογικής φαίνεται ότι ήταν η απάντηση του υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή στους εκπροσώπους των εργαζομένων της ΕΡΤ κατά τη χθεσινή τους συνάντηση. Τους παρέδωσε γραπτώς, όπως είχαν ζητήσει, τις προτάσεις του για το μεταβατικό στάδιο λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που ουσιαστικά ήταν σε μία σελίδα μία από τα ίδια των προηγούμενων επαφών τους, αλλά όπως φαίνεται τους έδωσε και ένα… τελεσίγραφο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καψής μιλώντας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της ΕΡΤ άφησε να εννοηθεί ουσιαστικά ότι είτε τον εμπιστεύονται και αποδέχονται όσα προτείνει, ώστε να προχωρήσει η μεταβατική λειτουργία, οι αποζημιώσεις κ.ά., είτε διαφορετικά θα πρέπει πλέον να απευθυνθούν και να συνεννοηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που είναι και ο… βασικός μέτοχος της ΕΡΤ, η οποία βεβαίως είναι υπό εκκαθάριση.

Από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης φαίνεται ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση από τη στιγμή που δεν βρίσκεται κοινή συνισταμένη με τους εργαζόμενους να χρεωθεί μια πιθανή εκπομπή σήματος της ΕΡΤ από αλλού. Κάτι που είναι πιθανό να επιχειρηθεί, καθώς έχουμε φτάσει στις 21 μέρες με το «μαύρο» στους διαύλους της ΕΡΤ και την κυβέρνηση εκτεθειμένη (και παράνομη) αφού δεν εφαρμόζει τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αλλά την ίδια ώρα ο κ. Καψής είναι σαφές ότι επιθυμεί να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην επόμενη μέρα για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Στον σχεδιασμό δηλαδή (γιατί μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν υπάρχει) του νέου δημόσιου οπτικοακουστικού φορέα. Και γι’ αυτό θα χρειαστεί αρκετή επεξεργασία, καθώς το νομοσχέδιο που εμφανίστηκε είναι εξαιρετικά πρόχειρο. Θα πρέπει κυρίως να διατυπωθεί ξεκάθαρα τι δημόσια ραδιοτηλεόραση και με ποιες παρεχόμενες υπηρεσίες επιθυμεί η κυβέρνηση. Και επ’ αυτών να δημιουργηθεί σαφές και πλήρες οργανόγραμμα, διότι μόνον έτσι μπορεί να υποστηρίξει κάποιος πόσες θέσεις εργασίας χρειάζονται. Και βέβαια να παρουσιαστεί κανονισμός λειτουργίας και προσωπικού ώστε να μπορούν κόμματα, ενώσεις κ.ά., έστω να καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Και απ’ ό,τι φαίνεται είμαστε ακόμη πολύ μακριά από κάτι τέτοιο…

Από την πλευρά τους, ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς εργαζόμενοι στην ΕΡΤ αντιλαμβάνονται ότι η συναίνεση στο μεταβατικό σχέδιο που τους προτείνεται θάβει ολοκληρωτικά εργασιακά και μισθολογικά ζητήματα που είναι ακόμη ανοιχτά. Και το χειρότερο είναι ότι πολλοί θα βρεθούν την επομένη μέρα προ εκπλήξεως… Χθες, πάντως, δεν πήραν αποφάσεις, καθώς προτιμήθηκε να πραγματοποιηθεί σήμερα (μετά το μεσημέρι) γενική συνέλευση. Σε αυτήν θα συζητηθούν εκ νέου όλα τα ζητήματα και οι προτάσεις που τους γνωστοποιήθηκαν για να καταλήξουν στη δική τους πρόταση την οποία επίσης εγγράφως θα μεταφέρουν στον αρμόδιο υφυπουργό. Για την ώρα το αδιέξοδο παραμένει όπως και το «μαύρο» στις συχνότητες και τους διαύλους της ΕΡΤ…

[email protected]

Scroll to top