05/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπόνους 7 δισ. στις Τράπεζες

      Pin It

Της Ελένης Κωσταρέλου

 

Πριμ 7 δισ. ευρώ θα πάρουν οι ελληνικές τράπεζες για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Τυχόν συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης στο αίτημα των Τραπεζών για υιοθέτηση του «αναβαλλόμενου φόρου» ανεβάζει το κόστος κατά 2,1 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας το αρχικό ποσόν αποζημίωσης των 4,9 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή στο PSI στα 7 δισ. ευρώ.

 

Οι Τράπεζες που συμμετείχαν στο PSI, για τα κουρεμένα ομόλογα 35,8 δισ. ευρώ έλαβαν νέα 11,27 δισ. ευρώ και τίτλους 5,37 δισ. του EFSF. Ο αναβαλλόμενος φόρος φθάνει στα 3,8 δισ. ευρώ αν ο φορολογικός συντελεστής παραμείνει στο 20%. Αν όμως αυξηθεί για τα διανεμόμενα κέρδη στο 26%, τότε ο αναβαλλόμενος φόρος από τη ζημιά του PSI θα ανέλθει στα 4,9 δισ. ευρώ.

 

Στο ποσόν αυτό θα προστεθεί και η απώλεια των Τραπεζών από τη συμμετοχή τους στην επαναγορά. Σε περίπτωση αποδοχής της πρότασής τους προκύπτει νέος αναβαλλόμενος φόρος 1,6 δισ. ευρώ αν ο φορολογικός συντελεστής παραμείνει στο 20% κι αν αυξηθεί θα φτάσει στα 2,1 δισ. ευρώ. Συνολικά, με το PSI φτάνουν στα 7 δισ. ευρώ.

 

Την τελική απόφαση, οι εκπρόσωποι των Τραπεζών αναμένεται να τη λάβουν στη συνάντηση που θα έχουν αύριο με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ εκκρεμούν και οι συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Τραπεζών την Πέμπτη και την Παρασκευή.

 

Το επόμενο διήμερο είναι το τελευταίο 48ωρο που θα τρέχει το πρόγραμμα επαναγοράς. Καθοριστική θα είναι και η ανταπόκριση των θεσμικών ομολογιούχων για τη συμμετοχή στην επαναγορά, καθώς κατέχουν ομόλογα αξίας περίπου 62 δισ. ευρώ.

 

Παράγοντας του οικονομικού επιτελείου σημείωνε ότι στην περίπτωση υψηλής συμμετοχής οι τράπεζες θα περιορίσουν τις απαιτήσεις τους. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν η συμμετοχή πέσει κάτω από τα 20 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα απαιτήσουν «γην και ύδωρ» από την ελληνική κυβέρνηση.

 

Ο ίδιος παράγοντας, πάντως, εξέφραζε τους φόβους του για το ποσοστό συμμετοχής στο πρόγραμμα επαναγοράς, λόγω του εύρους της τιμής, καθώς μπορεί να «κλειδώσει» στην υψηλότερη τιμή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, το εύρος τιμών έχει οριστεί μεταξύ 32,02 και 34,02 μονάδων βάσης και οι ανώτερες τιμές μπορεί να ανέβουν ακόμη και στις 40,10 μονάδες για κάποια ομόλογα.

 

Το ελληνικό Δημόσιο ανταλλάσσει ομόλογα 10 δισ. ευρώ μέχρι την προσεχή Παρασκευή 7 του μηνός και ημερομηνία διακανονισμού την 17η Δεκεμβρίου.

Scroll to top