03/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πρόσκαιρη λάμψη

      Pin It

Η Σοφία Κόπολα στην πέμπτη σκηνοθετική της δουλειά με τίτλο «The Bling Ring» («Συμμορία του Χόλιγουντ») αγγίζει το θέμα της ενηλικίωσης μέσα από μια ατίθαση παρέα 17άρηδων. Η ταινία -η οποία προβλήθηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ των Κανών- έχει για μουσικές της όλα εκείνα που θα ξεσήκωναν αυτήν την εποχή μια ανήσυχη παρέα: γενναιόδωρες δόσεις χιπ χοπ, ερμηνευμένες από τους Can και Αζίλια Μπανκς μέχρι Κάνιε Γουέστ και Φρανκ Οσιαν.

Κυρίως, όμως, έχει κομμάτια που με τον τρόπο τους καταγγέλλουν τη δίψα για πλουτισμό, την απερισκεψία, την ευκολία στην παρανομία και την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, ακόμη κι αν αυτή έχει αντίτιμο την ελευθερία. Η Ρίμα Μέιτζορ, για παράδειγμα, τραγουδά στο «Gucci Bag» «I’m a Gucci addict», η M.I.A. λέει το «Bad Girls», ο 2 Chainz το «Money Machine», ο Κάνιε Γουέστ το «All Of The Lights», οι Μπράιαν Ρέιτζελ και Ντάνιελ Λοπάτιν το «Bling Ring Suite».

Η παρέα (κοριτσιών και αγοριών) που πρωταγωνιστεί έχει εμμονή με τη φήμη. Οι πιτσιρικάδες, τους οποίους η αστυνομία και τα ΜΜΕ είχαν βαφτίσει «The Bling Ring», ήταν μια παρέα από τα γυμνάσια του Λος Αντζελες, η οποία αγαπούσε τις επιδρομές σε σπίτια διάσημων. Εμπαιναν, έβλεπαν ό,τι τους γυάλιζε (εξ ου και η επωνυμία bling) και το έπαιρναν.

Η αδυναμία που είχαν στις γκαρνταρόμπες ήταν εμφανής. Στη λίστα με τα θύματά τους αναγνωρίζει κανείς την Πάρις Χίλτον (η οποία εμφανίζεται στην ταινία), τη Μέγκαν Φοξ, τη Λίντσεϊ Λόχαν αλλά και τον Ορλάντο Μπλουμ.

Κατάφεραν να δράσουν για λιγότερο από ένα χρόνο (Οκτώβριο 2008 μέχρι Αύγουστο 2009) αλλά αυτό το διάστημα ήταν υπεραρκετό για να μαζέψουν περί τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια. Το πανηγύρι τελείωσε όταν μια από τις πολλές κάμερες κατέγραψε τα πρόσωπά τους.

Ολα αυτά όμως, τα λέει καλύτερα με δυο μόλις στίχους ο Φρανκ Οσιαν (ft. Earl Sweatshirt) καθώς πέφτουν οι τίτλοι τέλους (και της ταινίας και του δίσκου): «Super rich kids with nothing but loose ends /Super rich kids with nothing but fake friends».

Μ.Κ.

Scroll to top