03/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καθημερινοί ήρωες ανάμεσά μας

Δέκα ιστορίες αλληλεγγύης μέσα από τη μικρή οθόνη κι ένα βραβείο για συνανθρώπους μας που δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τους άλλους.
      Pin It

Της Διαλεκτής Αγγελή

 

getFile102Eπέδειξαν απαράμιλλη ανιδιοτέλεια και σε πολλές περιπτώσεις σθένος τόσο ψυχικό όσο και σωματικό, βοηθώντας συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Ο λόγος για τις δέκα ιστορίες που παρουσίασε η εκπομπή «Ηρωες ανάμεσά μας» και μετέφερε στους δέκτες μας ο ANT1. Και αυτοί οι καθημερινοί ήρωες θα βραβευθούν αύριο (21.15), σε μια ειδική εκδήλωση που θα μεταδοθεί απευθείας από το κανάλι του Αμαρουσίου.

Ο Περικλής Καλόπουλος, με κίνδυνο της ζωής του, έσωσε τέσσερις επιβαίνοντες ενός δικινητήριου αεροσκάφους που έπεσε λίγο πιο έξω από τη μαρίνα του Αλίμου το 2001. Ο τότε 23χρονος Περικλής κατέφθασε ελάχιστα λεπτά μετά την πτώση του αεροσκάφους και βοήθησε στη διάσωση των τεσσάρων επιβατών, ανάμεσά τους και μια νεαρή γυναίκα που είχε παραμείνει εγκλωβισμένη και βαριά τραυματισμένη έχοντας χάσει τις αισθήσεις της. Ο Αλέξανδρος Φιλιππίδης, διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη, κινητοποίησε την τοπική μαθητική κοινωνία αλλά και οικογένειες και χωριά απ' όλη την Ελλάδα, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για έναν Αλβανό μαθητή που έπασχε από βαριάς μορφής κακοήθεια στο πόδι και ο οποίος έπρεπε να μεταβεί άμεσα σε ειδική μονάδα στη Γαλλία για να εγχειριστεί. Χάρη στην πρωτοβουλία του συγκεντρώθηκε το ποσό των 120.000 ευρώ και έτσι ο νεαρός διέφυγε πλήρως τον κίνδυνο.

Η Νάσια Παστού και η Τερέζα Περάκη από το Ηράκλειο Κρήτης έχουν δημιουργήσει την ομάδα «Give» στο facebook, η οποία αριθμεί 12.300 μέλη και αποτελεί τη βάση μιας μεγάλης ομάδας εθελοντών στην Κρήτη. Η ομάδα έχει σκοπό τη φροντίδα άπορων οικογενειών, ανέργων χωρίς προνοιακά επιδόματα αλλά και ηλικιωμένων, παρέχοντάς τους είδη πρώτης ανάγκης αλλά και στέγη.

Ο Δημήτρης Σόφος ξεκίνησε ως εθελοντής πυροσβέστης το 2007, και στη συνέχεια δημιούργησε τη δική του εθελοντική ομάδα πολιτικής προστασίας Κουβαρά, η οποία ήδη αριθμεί 40-50 άτομα. Εχει διαθέσει πάνω από 30.000 ευρώ από το δικό του εισόδημα προκειμένου να αγοράσει 2 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ καλύπτει τα έξοδα των καυσίμων και του σέρβις.

Η Μαρία Λουμάκη αποφάσισε να γίνει η μητέρα για τα παιδιά που την είχαν ανάγκη στα «Παιδικά Χωριά SOS», προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες της «ως μάνα», μαγειρεύοντας, διαβάζοντας και αγωνιώντας για την τύχη των παιδιών αυτών. Ο παπα-Στρατής Δήμου από την Καλλονή Λέσβου, είναι ο δημιουργός της ΜΚΟ «Αγκαλιά», που προσφέρει θαλπωρή και φροντίδα στους ανθρώπους οι οποίοι αφήνονται αβοήθητοι στη Μυτιλήνη από τους δουλέμπορους της ελπίδας.

Μαθητές από την Οιχαλία Τρικάλων δημιούργησαν μια 12λεπτη συγκινητική ταινία, με τον τίτλο «Κλειώ», αφηγούμενοι την πραγματικότητα που βιώνουν. Οτι δηλαδή οι γονείς τους μετανάστευσαν προκειμένου να βρουν εργασία, αφήνοντας πίσω τα παιδιά να μεγαλώσουν με τους παππούδες, μια απόφαση εξαιρετικά δύσκολη και όμως, καταπώς φαίνεται, αναπόφευκτη.

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, άνεργος εδώ και τρία χρόνια, ίδρυσε την Κοινωνική Κουζίνα «Ο Αλλος Ανθρωπος», και αφού συγκεντρώνει τρόφιμα, τριγυρνά στις γειτονιές προσφέροντας ένα πιάτο φαΐ σε περίπου 3.000 άτομα κάθε μήνα.

Ο Παναγιώτης Μιχαήλ διεγνώσθη δύο φορές με καρκίνο. Εχοντας εγκαταλειφθεί από τους φίλους του και μη έχοντας κάποια ομάδα να στηριχθεί, αποφάσισε να δημιουργήσει τη ΜΚΟ «Μείνε Δυνατός»/«Be Strong», με σκοπό την ορθή πληροφόρηση σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο, αλλά και την υποστήριξη σε όσους εμπλέκονται με αυτόν.

Η Ματίνα Βαβούλη είναι η «τελευταία ηρωίδα» για τον φετινό κύκλο. Με τη δράση της κατάφερε να μετατρέψει το 7ο διθέσιο Δημοτικό Σχολείο στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου σε 12θέσιο σχολείο ΕΑΕΠ (Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα), όπου αυτή τη στιγμή φοιτούν 300 παιδιά Ρομά, τα οποία μεταξύ άλλων διδάσκονται και Πληροφορική.

[email protected]

Scroll to top