05/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στοιχειώδες Γουάτσον…

      Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Οταν τοποθετείς μια διοίκηση σε έναν οργανισμό όπως η ΕΡΤ πρέπει, αν μη τι άλλο, να έχεις τουλάχιστον διερευνήσει τι μπορεί να προκύψει στις σχέσεις μεταξύ των προσώπων που επιλέγεις. Οταν μάλιστα για τις θέσεις γίνεται και «μοιρασιά» ώστε να υπάρξει ικανοποίηση όλων όσοι συμμετέχουν στην τρικομματική κυβέρνηση, πρέπει να είσαι ακόμα πιο προσεκτικός για το εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ τους.

 

Στη δημόσια ραδιοτηλεόραση άρχισαν όπως φαίνεται και πάλι τα όργανα, ίσως γιατί δεν έγιναν τα στοιχειώδη από αυτούς (βλέπε Μαξίμου) που έχουν την ευθύνη. Εκτός κι αν έγιναν σκοπίμως…

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ υπήρξαν ένταση και βολές εναντίον του Κώστα Σπυρόπουλου (γενικός διευθυντής Τηλεόρασης) από τον Χάρη Παπαδόπουλο (μέλος του Δ.Σ.), που τον κατηγόρησε ότι προωθεί παραγωγή στην οποία έχει συμβάλει ο ίδιος ως παραγωγός. Αυτό προκάλεσε την έκρηξη του κ. Σπυρόπουλου (και όχι μόνο) που… απείλησε με μήνυση, ενώ τόνισε ότι θα προσκομίσει όποια αποδεικτικά χρειάζονται.

 

Χθες, με μια ανακοίνωση ο κ. Σπυρόπουλος χαρακτήρισε «ανυπόστατο και συκοφαντικό» κάθε οικονομικό ή εταιρικό συσχετισμό του με οποιαδήποτε εταιρεία παραγωγής. Σημειώνει ότι ήταν ιδρυτής και διευθυντής του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού ινστιτούτου «Ιστορικό Ντοκιμαντέρ», «το οποίο δεν είναι εταιρεία παραγωγής» και από το οποίο αποχώρησε τον Ιούλιο του 2011.

 

Οσο για τη συνεργασία με τη γερμανική πολιτιστική εταιρεία Krea για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Οι άγνωστες ζωές των άλλων», ξεκαθαρίζει ότι του ζητήθηκε από το Ινστιτούτο Γκαίτε να επιλέξει τους 12 νέους Ελληνες οι οποίοι μαζί με ισάριθμους Γερμανούς έκαναν έξι ταινίες για τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας την περίοδο της κρίσης. «Δεν είναι παραγωγός ούτε διανομέας των εν λόγω ταινιών», με την Krea να παραχωρεί στην ΕΡΤ δικαιώματα μετάδοσης τεσσάρων ταινιών έναντι 200 ευρώ για κάθε μία. Σπεύδει μάλιστα να χαρακτηρίσει «ανυπόστατες και τις δήθεν πληροφορίες ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ (σ.σ.: Νίκος Σίμος) “πάγωσε” τον προϋπολογισμό της Γ.Δ. Τηλεόρασης».

 

Το περίεργο είναι ότι η ανακοίνωση βγήκε από το γραφείο του γενικού διευθυντή Τηλεόρασης αλλά οι αναφορές γίνονται σε τρίτο πρόσωπο και δεν υπάρχει ως υπογραφή κανένα ονοματεπώνυμο.

 

Οπως όλα δείχνουν πάντως, στην ΕΡΤ έχουν ανάψει νέες «φωτιές» που μάλλον δύσκολα θα σβήσουν…

 

Ηδη στελέχη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έχουν αρχίσει να εκφράζουν απορίες για διάφορα… παράδοξα που συμβαίνουν στο Ραδιομέγαρο.

 

Για παράδειγμα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρόσφατα έγιναν ανακοινώσεις -από τον Νίκο Τέλλη (πρόεδρος Δ.Σ. ΕΡΤ) και τον Χάρη Παπαδόπουλο-, για τα περίπου 3,5 εκατ. ευρώ με τα οποία θα επιχορηγηθούν μια σειρά κινηματογραφικών ταινιών (από το προβλεπόμενο 1,5% επί του τζίρου), χωρίς όμως προηγουμένως να υπάρχει σχετική απόφαση και έγκριση του διοικητικού συμβουλίου. Περίεργο, καθώς για δεύτερη φορά υπάρχει καταγγελία για μη τήρηση της διαδικασίας.

 

Ορισμένοι μάλιστα επισημαίνουν και άλλα, αν μη τι άλλο, παράδοξα. Για παράδειγμα, τονίζουν ότι ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ παραμένει πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, παράλληλα τοποθετήθηκε και πρόεδρος της επιτροπής που θα γνωμοδοτεί για το 1,5% με το οποίο χρηματοδοτείται η παραγωγή ελληνικών ταινιών.

 

Το πρώτο παράδοξο -όπως λένε- είναι ότι ο ίδιος άνθρωπος είναι πρόεδρος μιας επιτροπής και την ίδια ώρα αποφασίζει ως μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ για όσα αυτή η επιτροπή προτείνει.

 

Αλλά ο ασκός του Αιόλου όπως φαίνεται έχει ανοίξει για τα καλά. Διότι άλλοι προσθέτουν ότι εκτός από την ΕΕΣ έχει δημιουργηθεί και το Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών Παραγωγών, στο οποίο συμμετέχουν άλλοι σκηνοθέτες, και αναρωτιούνται ποιος εγγυάται ότι δεν θα υπάρχει… ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των πρώτων από τους δεύτερους στις προτάσεις που θα αξιολογούνται.

 

Παράδοξο χαρακτηρίζουν και το ότι ουσιαστικά θα αξιολογεί προτάσεις συναδέλφων του και από το σωματείο στο οποίο είναι ο ίδιος πρόεδρος.

 

Κάπως έτσι, και με το προσωπικό ειδικών θέσεων όλο και να αυξάνεται στην ΕΡΤ, τις συνεχόμενες αλλαγές σε διευθυντικές θέσεις, με τον παράλληλο παραγκωνισμό άλλων στελεχών, τον προσανατολισμό και πάλι σε μεικτές παραγωγές, έχουν αρχίσει οι «μουρμούρες» στο Ραδιομέγαρο για «πελατειακές σχέσεις» που ξανακάνουν την εμφάνισή τους στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

 

Και όλη αυτή η κατάσταση δείχνει αν μη τι άλλο ότι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Στοιχειώδες Γουάτσον…

 

[email protected]

Scroll to top