Pin It

Το «όχι» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου εισέπραξε η προγραμματισμένη συναυλία-αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα, με τον Γιώργο Νταλάρα και τη Γλυκερία, η οποία επρόκειτο να δοθεί στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου. Τα μέλη αποφάσισαν στο σύνολό τους «υπέρ των εκδηλώσεων» στο αρχαίο θέατρο, οι οποίες ξεκινούν αύριο. Ωστόσο, δεν παραχώρησαν το μνημείο στη συναυλία, αποδεχόμενοι κατ’ ουσίαν τις αντιρρήσεις της αρμόδιας Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η υπηρεσία υποστήριξε ότι η κατάσταση του μνημείου δεν «σηκώνει» αφ’ ενός τα υψηλά ντεσιμπέλ μιας συναυλίας κι αφ’ ετέρου τη μεγάλη προσέλευση του κοινού που θεωρήθηκε βέβαιη για τους δημοφιλείς καλλιτέχνες. Ωστόσο, η αρνητική γνωμοδότηση κατοχυρώθηκε με ισοψηφία 7 υπέρ και 7 κατά και με την κατοχύρωση της ψήφου του προέδρου -μετράει ως διπλή- στις αρνητικές. Η αιτιολόγηση της γνωμοδότησης ανέφερε την ανάγκη προστασίας του μνημείου, αλλά και της ασφάλειας των επισκεπτών.

Αντίστοιχη συζήτηση έγινε και για την παραχώρηση του Ρωμαϊκού Ωδείου Πάτρας στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, του 32ου Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου. Αν και διατυπώθηκαν επίσης προβληματισμοί, τελικά το Ρωμαϊκό Ωδείο παραχωρήθηκε για τις συναυλίες των Χάρ. Αλεξίου, Θάν. Μικρούτσικου και Μάριου Φραγκούλη. Τα μέλη του ΚΑΣ γνωμοδότησαν κατά πλειοψηφία υπέρ των συναυλιών τους, θέτοντας ανώτερο όριο τα 1.500 άτομα. Ζήτησαν, μάλιστα, να τηρηθεί αυστηρά, καθώς έχει καταστρατηγηθεί πολλές φορές στο παρελθόν αντίστοιχος περιορισμός.

Αρνητικές ωστόσο ήταν οι «ψήφοι» για την παράσταση «Ανδρες έτοιμοι για όλα» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, που διασκεύασαν το γνωστό κινηματογραφικό έργο «The Full Monty». Σύμφωνα με το σκεπτικό του Συμβουλίου η παράσταση δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του Ρωμαϊκού Ωδείου Πατρών.

Βασιλική Τζεβελέκου

Scroll to top