04/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΘΡΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ (9-27 ΙΟΥΛΙΟΥ)

Θερινό σινεμά με ταινίες για την τέχνη

Είναι μια σπάνια ευκαιρία να δούμε μαζεμένα μερικά σημαντικά ντοκιμαντέρ για καλλιτέχνες, αλλά και όπερες, παραστάσεις και χορό. Τα Σάββατα, αλλά και πριν από τις προβολές, θα υπάρχουν λάιβ μουσική και djs.
      Pin It

Ζηλέψατε τους φαν των Rolling Stones, που τσαλαβούτησαν στις λάσπες του Γκλάστονμπερι για να δουν το αγαπημένο τους συγκρότημα; Ευχόσασταν να βλέπατε τον Τζόναθαν Πράις σαν βασιλιά Λιρ στη σκηνή του λονδρέζικου Almeida, την Αννα Νετρέμπκο να τραγουδάει στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας ή, πάλι, να μαθαίνατε ορισμένα από τα μυστικά του «καμικάζι» της στριτ αρτ Μπάνκσι;

Δεν χρειάζεται να πάτε πολύ μακριά, μέχρι το Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς 138, όπου θα προβληθούν ταινίες και ντοκιμαντέρ από σπουδαία καλλιτεχνικά γεγονότα. Πρόκειται για έναν νέο θεσμό, το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ στο Μουσείο Μπενάκη, που οργανώνεται από 9 έως 27 Ιουλίου και περιλαμβάνει 16 προβολές, ανάμεσά τους και 12 πρεμιέρες για την Ελλάδα.

■ Σημειώστε την έναρξη του φεστιβάλ την ερχόμενη Τρίτη, με την ταινία που μας ξεναγεί στη sold out έκθεση Μουνκ στο Οσλο, με την ευκαιρία των 150 χρόνων από τη γέννησή του. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει άγνωστες πτυχές του δημιουργού της «Κραυγής», ο οποίος έζησε μέχρι τη γερμανική κατοχή στη Νορβηγία. Στις 16/7 ακολουθεί μια προβολή για την τέχνη του δρόμου και τον Mπάνκσι. Στο «Exit Through The Gift Store» ένας εκκεντρικός Γάλλος ιδιοκτήτης ενός μικρού μαγαζιού πείθει τους πιο διάσημους στριτ άρτιστ να κινηματογραφηθούν, στην πραγματικότητα όμως έχει άλλο σκοπό. Τότε αναλαμβάνει δράση ο κουκουλοφόρος Banksy με απρόσμενα αποτελέσματα.

■ Δύο μεγάλα ονόματα της όπερας, η σοπράνο Αννα Νετρέμπκο και ο βαρύτονος Ντμίτρι Χβοροστόφσκι ένωσαν τις δυνάμεις τους, παρουσιάζοντας στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας αποσπάσματα από τις όπερες «Τόσκα», «Ευγένιος Ονέγκιν», «Trovatore». Η παρθενική τους εμφάνιση ως ντουέτο μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε 25 χώρες. Το λάιβ, που σκηνοθέτησε ο Φρανκ Χοφ, προβάλλεται στο Μπενάκη στις 11/7.

19-3■ H ταινία του Μπρετ Μόργκεν «Crossfire Hurricane», που προβάλλεται στις 15/7, καταγράφει την πορεία των Rolling Stones από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα, μέσα από συναυλίες, συνεντεύξεις, ανέκδοτο αρχειακό υλικό και το θρυλικό συγκρότημα να σχολιάζει όλες τις σκηνές. Στις 22 και 25 του μήνα έχει σειρά το ντοκιμαντέρ «Ο Μπρους Σπρίνγκστιν & εγώ» για τον εμβληματικό Αμερικανό ροκά. Με τη βοήθεια των κινηματογραφιστών της ομάδας του Ρίντλεϊ Σκοτ, οι οπαδοί του δημιούργησαν μια ταινία που περιλαμβάνει τις εμπειρίες και τις απόψεις τους για τον Σπρίνγκστιν, κυρίως όμως τη μουσική του και σπάνιο οπτικό υλικό από συναυλίες.

■ Μία από τις πιο φημισμένες και καινοτόμες ομάδες χορού, η Nederlands Dans Theater, στην πιο πρόσφατη εμφάνισή της, στο Lucent Dans Theater, στη Χάγη της Ολλανδίας. Εξι κάμερες υψηλής ευκρίνειας κατέγραψαν τους εκπληκτικούς χορευτές σε κοντινά πλάνα και η παράσταση, που περιλαμβάνει τα έργα «Shoot the Moon», «Same Difference», «SH-BOOM!», θα προβληθεί σε High Definition και 5.1 Surround Sound στις 17/7.

■ Ο βραβευμένος με Οσκαρ Κρίστοφερ Πλάμερ ενσαρκώνει τον ρόλο του Πρόσπερου στην «Τρικυμία» του Σέξπιρ, μια παραγωγή του Stratford Shakespeare Festival, που προβάλλεται σε επιλεγμένα θέατρα και κινηματογράφους σε όλο τον κόσμο – στο Μπενάκη στις 14/7. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο βραβευμένος με Tony, Ντες Μακ Ανουφ. Ακολουθεί (21/7) μια παραγωγή που αποτέλεσε μέρος του World Shakespeare Festival το 2012: ο καλλιτεχνικός διευθυντής του λονδρέζικου Almeida Μάικλ Ατένμπορο σκηνοθετεί και ο βραβευμένος Τζόναθαν Πράις ερμηνεύει τον επίσης σεξπιρικό «Βασιλιά Λιρ».

■ Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και το ντοκιμαντέρ για την ιστορία των WikiLeaks από τον βραβευμένο με Οσκαρ σκηνοθέτη Αλεξ Γκίμπνεϊ (18/7).

■ Κάθε Σάββατο, το αίθριο του Μουσείου Μπενάκη θα μετατρέπεται σε συναυλιακό χώρο με λάιβ εμφανίσεις της Μαρίζας Ρίζου, των The Burger Project και Kωστή Μαραβέγια. Πριν και μετά τις προβολές αναλαμβάνουν δράση οι dj του Pepper 96,6.

INFO: Εισιτήρια προβολών: 10 ευρώ, 15 (VIP-ανά δύο άτομα) – περιλαμβάνεται ένα δωρεάν ποτό. Εισιτήρια συναυλιών: 10 ευρώ προπώληση, 12 στην είσοδο. Ταμεία: Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1/Πειραιώς 138), Public.

Παρή Σπίνου

Scroll to top