Pin It

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Η πολιτική κρίση δεν ξεπεράστηκε, αλλά η κυβέρνηση γλίτωσε τα χειρότερα -και η Ε.Ε. το… έμφραγμα- μετά την ανακοίνωση του Λαϊκού Κόμματος ότι συνεχίζει να τη στηρίζει, ενώ δεν θα παραιτηθούν άλλοι υπουργοί του

 

Της Κορίνας Βασιλοπούλου

 

Η κυβερνητική κρίση στην Πορτογαλία πήγε να χαλάσει το ατάραχο προεκλογικό καλοκαίρι που ονειρευόταν η Ανγκελα Μέρκελ. Μία ημέρα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Πέντρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ούτε να κάνει δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Πάουλο Πόρτας, ο κυβερνητικός συνασπισμός δείχνει σημάδια κόπωσης. Ο Πόρτας επιμένει ότι η απόφασή του είναι αμετάκλητη, αλλά με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του κόμματος διευκρινίστηκε ότι δεν θα υποβληθούν κι άλλες παραιτήσεις υπουργών, οι οποίοι επίσης προέρχονται από το Χριστιανοδημοκρατικό-Λαϊκό Κόμμα (CDS-PP), τον δεύτερο κυβερνητικό εταίρο. Πάντως, η σύσκεψη της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος κατέληξε πως θα εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση, μέχρι νεωτέρας.

 

Σήμερα, ο πρόεδρος της δημοκρατίας Καβάκο Σίλβα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κοέλιο, καθώς και με τον γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο. Οι σοσιαλιστές, ενθαρρυμένοι, προφανώς, από τα γκάλοπ που τους δείχνουν να προηγούνται έναντι του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού, ζητούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ένα αίτημα στο οποίο συμφωνούν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

Βέβαια, ακόμα κι αν το Λαϊκό Κόμμα αποχωρούσε από την κυβέρνηση, αυτό δεν σημαίνει και άμεση κατάρρευσή της. Ο Κοέλιο θα μπορούσε να συνεχίσει με μια κυβέρνηση μειοψηφίας, πράγμα όχι ασυνήθιστο για την Πορτογαλία, με το CDS-PP να τον στηρίζει κατά βούληση. Τη στιγμή που δεν προτίθεται να παραιτηθεί, αυτό από το οποίο κινδυνεύει είναι μια πρόταση μομφής την οποία θα έχανε αν οι 24 βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος αποφάσιζαν αποχή.

 

Κι ενώ ο Κοέλιο, παρά τα προβλήματα στην πατρίδα του, βρισκόταν χθες στο Βερολίνο για τη διάσκεψη με αντικείμενο την ανεργία, οι Βρυξέλλες δεν κρύβουν τη νευρικότητά τους. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι «παρακολουθεί με πολύ μεγάλη ανησυχία την πολιτική κρίση στην Πορτογαλία (την ιδιαίτερη πατρίδα του)» και ζήτησε «να ξεκαθαρίσει η κατάσταση το συντομότερο δυνατό». Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε «απευθύνω έκκληση στην Πορτογαλία να αναλάβει τις ευθύνες της».

Scroll to top