10/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

O φόβος φυλάει τα… μέτρα

Της Ελένης Κωσταρέλου Κλίμα πανικού σπέρνει το κυβερνητικό επιτελείο προς πάσα κατεύθυνση πιέζοντας για ένα φορολογικό.
      Pin It

Της Ελένης Κωσταρέλου

 

Κλίμα πανικού σπέρνει το κυβερνητικό επιτελείο προς πάσα κατεύθυνση πιέζοντας για ένα φορολογικό στα μέτρα της τρόικας, το οποίο θα ανάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 34,4 δισ. ευρώ.

 

Τρεις ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης παραμένουν ανοιχτά δυο από τα πλέον φλέγοντα προαπαιτούμενα: το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων και το φορολογικό νομοσχέδιο. Και τα δύο μέτωπα πρέπει να κλείσουν σήμερα, με την τρόικα να έχει τον τελευταίο λόγο, κυρίως για τις διατάξεις του φορολογικού, δεδομένου ότι το πακέτο πρέπει να οδηγεί σε έσοδα 2,5 δισ. ευρώ.

 

Με την κυβέρνηση να βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού» ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» θέτει για άλλη μια φορά το προαπαιτούμενο του φορολογικού νομοσχεδίου:

 

«Εμένα η ανησυχία μου τώρα είναι το φορολογικό. Γιατί αν καταθέσουμε στις 11 του μηνός ένα φορολογικό με κενά, κινδυνεύουμε στις 13 του μηνός που είναι η απόφαση για την εκταμίευση να μας πουν: Αλλα συμφωνήσαμε και άλλα πάτε να περάσετε από τη Βουλή».

 

Στο τραπέζι του Eurοgroup της Πέμπτης θα εξεταστεί εκτενώς και το πώς πήγε το πρόγραμμα επαναγοράς. Τα κενά που υπάρχουν, περί τα 3 δισ. ευρώ, αναμένεται να καλυφθούν από τις ελληνικές τράπεζες, που ουσιαστικά θα κληθούν να συμπληρώσουν τη διαφορά στην «παράταση», καθώς η τρόικα είχε θέσει ως στόχο τα 30 δισ. ευρώ για τη μείωση του χρέους κατά 16-21 δισ. ευρώ.

 

Κι ενώ στην Αθήνα προβληματίζονται, το ΔΝΤ εμφανίζεται να υποχωρεί σταδιακά από την Ελλάδα. Η ευρωζώνη είναι δεσμευμένη να ενισχύσει τον ρόλο της στην προσπάθεια της Ελλάδας να ξεπεράσει την οικονομική κρίση καθώς το ΔΝΤ σταδιακά υποχωρεί, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, B. Coeure.

 

Ο ίδιος θεωρεί ότι το ΔΝΤ διαδραμάτισε έναν πολύ χρήσιμο ρόλο στην αρχή της ελληνικής κρίσης παρέχοντας στη χώρα τεχνική βοήθεια, αλλά καθώς η κρίση συνεχίζεται, η περίπτωση της Ελλάδας φαίνεται να απαιτεί μια ευρωπαϊκή λύση.

 

Σταθερός στην τακτική του έναντι της Ελλάδας ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με συνέντευξή του στην «Bild am Sonntag» τονίζει ότι οι διεθνείς πιστωτές πρέπει να διατηρήσουν τις πιέσεις στην Αθήνα, ώστε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

 

Επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η νέα συμφωνία θα κοστίσει στο Βερολίνο δισεκατομμύρια ευρώ μακροπρόθεσμα, για να προσθέσει πως τα πλεονεκτήματα που «απολαμβάνει» η Γερμανία από το κοινό νόμισμα αντισταθμίζουν το κόστος όλων των μέτρων ενίσχυσης. «Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα πόσο θα κοστίσει στο τέλος.

 

Υπάρχουν όμως δύο τομείς στους οποίους η επιβάρυνση μπορεί ήδη να υπολογιστεί» είπε χαρακτηριστικά, για να διευκρινίσει ότι η «παραίτηση» από τους τόκους για τα προηγούμενα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα θα κόστιζε στη Γερμανία περίπου 130 εκατ. ευρώ, ενώ η παραίτηση από τα κέρδη της ΕΚΤ που της αναλογούν αντιστοιχεί σε 2,7 δισ. μέχρι το 2037.

 

Πάντως ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, με συνέντευξή του στη «Welt am Sonntag» εξέφρασε την ανησυχία του για τη μερική χρηματοδότηση προς την Ελλάδα από κεντρικές τράπεζες λέγοντας χαρακτηριστικά:

 

«Η Ελλάδα πρέπει να χρηματοδοτεί ένα μέρος των πρόσθετων αναγκών της μέσω των βραχυπρόθεσμων τίτλων, για τους οποίους δεν υπάρχει ουσιαστικά αγορά».

 

Ο Βάιντμαν επανέλαβε την αντίθεσή του σε κάθε διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους τονίζοντας πως «θα επιβράβευε τα λάθη προηγούμενων προγραμμάτων, χωρίς να επιλύσει τα βασικά προβλήματα της Ελλάδας».

Scroll to top